Першими європейськими командами, які пробилися у фінальний турнір бразильського мундіалю, стали Італія та Нідерланди. Один крок залишилося зробити для цього футболістам Німеччини і Швейцарії. За два тури до завершення кваліфікації у цій надзвичайно поважній компанії могла опинитися і збірна України.

Для цього нашим хлопцям треба було в рідних стінах обіграти знекровлених важкими кадровими втратами британців. На поле «Олімпійського» гості вийшли у складі, оновленому на 50 відсотків, — без Вейна Руні, Деніела Старріджа, Данні Велбека, Філа Джонса і Глена Джонсона. Як показала гра, лідера нашої групи можна і потрібно було перемагати. Що стало на заваді?

Кращий гравець матчу Євген Коноплянка (праворуч) познущався над Кайлом Вокером. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

На наш погляд, одна беззаперечна помилка і кілька суперечливих рішень нашого тренерського штабу. Уболівальники звикли бачити Гусєва у ролі атакуючого вінгера, у збірній він нерідко грав крайнім захисником. У найважливішому матчі року головний тренер поставив універсального динамівця у центр атакувального трикутника, до чого Олег виявився зовсім не готовим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Узяти англійський бар’єр

У середині другого тайму його замінив Безус. За 22 хвилини, які Роман провів на полі, він зробив гострих передач більше, ніж Гусєв за півтора тайма. Уже перший дотик до м’яча 22-річного вихованця полтавського футболу призвів до вкрай загрозливого штрафного біля воріт Джо Харта. На жаль, після удару найкращого гравця матчу Євгена Коноплянки м’яч влучив у ногу захисника гостей.

І це ще не все. Відсутність у нашої команди в центрі поля гравця з підвищеним змістом креативності в крові призводила до того, що доставляти м’яч до єдиного форварда Романа Зозулі доводилося Хачеріді й Степаненкові. Найчастіше після цих спроб англійці отримували шанс для власної контратаки.

У такій ситуації як повітря потрібен був Ярослав Ракицький. Найцінніша риса центрального захисника гірників — вміння віддати націлену передачу метрів на 50–60, що він демонстрував не раз. Однак пару незамінному у верхових дуелях Хачеріді склав чомусь Кучер, який не грав минулої п’ятниці із Сан-Марино. Доведеться пропустити Олександрові й наступну зустріч із командою Польщі у Харкові: він отримав чергове попередження у грі з англійцями.

Опинившись без підтримки партнерів, повністю розчинився на полі Андрій Ярмоленко, трансферну вартість якого Олег Блохін оцінив у 40 мільйонів євро. Крайній захисник лондонського «Челсі» Ешлі Коул, мабуть, нічого не чув про це інтерв’ю наставника київського «Динамо» і виграв у свого опонента фактично всі індивідуальні дуелі.

Так прекрасний тактик Рой Ходжсон із честю вийшов з непростої ситуації: граючи напіврезервним складом, здобув таку потрібну нічию. Тепер у жовтні його підопічним треба обіграти в Лондоні чорногорців і поляків, щоб здобути пряму путівку до Бразилії. У кращому разі доля синьо-жовтих — укотре пробиватися до чемпіонату світу через стикові зустрічі.

У Михайла Фоменка щодо такої перспективи своя точка зору.

— Нічийний результат у матчі проти лідера групи H — це радше зароблене очко для нашої команди, ніж втрачені два, — вважає головний тренер. — З такою командою, як Англія, не можна грати в авантюрний футбол.

А може, треба було бодай спробувати?