ПОДОРОЖНЬОМУ НА ЗАМІТКУ

З початку року в Європі набули чинності десятки законодавчих змін, які безпосередньо стосуються туристів

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»

Найбільше новацій доведеться засвоїти тим, хто збирається мандрувати власним авто. Приміром, з 1 липня у Франції кожен водій зобов’язаний оснастити транспортний засіб алкотестером. Щоправда, поки що за його брак поліцейський лише пригрозить пальцем, однак з 1 листопада за порушення стягуватимуть штраф — 11 євро. Одноразовий тест коштує 1,5 євро, а якісний електронний пристрій — від 100 євро. Французька поліція, до речі, визнає тільки тести з маркуванням NF, зазначає Euromag.

Кому затор, а швидкій  «зеленка»

Із січня 2012 року водії, що потрапили в затор в Австрії, повинні утворювати в центрі дороги шлях для машин швидкої допомоги. Так перебудуватися потрібно з моменту ускладнення руху.

А в сусідній Німеччині введені в 2008 році «екологічні зони», де заборонено проїзд на автомобілі, значно розширилися. Тільки автомобіль зі спеціальним екологічним знаком — зеленим, жовтим або червоним — може проїжджати в цих зонах. Водіям рекомендують заздалегідь запастися такими наклейками, перш ніж відвідувати країну.

Водночас у Греції набув чинності закон, що забороняє курити в автомобілі, якщо в салоні перебуває дитина, молодша за 12 років. Порушникам загрожує штраф до 1500 євро, якщо водій пересувається на власному автомобілі, і до 3000, якщо громадянин закурить в автобусі або таксі. Крім того, порушенням стало  провезення каністри з бензином у багажнику.

Варто зазначити, що, окрім нововведень, є закони, про які просто забувають. Наприклад, у Люксембурзі вже давно чинна норма, за якою обов’язкове крісло безпеки в автомобілі для дітей до 17 років. Це правило поширюється доти, доки підліток не переросте на зріст 1,5 метра.

Діжка пива до Мюнхена доведе. Фото з сайту flick.com

Сухий закон писаний

Проте  зміни в законах стосувалися не лише  автомобілістів. З 1 квітня в Ніцці набула чинності заборона  розпивати спиртні напої на пляжах і в публічних місцях. Мер Ніцци Крістіан Естрозі оголосив про введення сухого закону на території міського пляжу, в громадських місцях і в парках у центрі міста. Заборона на розпивання спиртного діятиме з 20:00 до 5:00 за місцевим часом.

Крім того, на території знаменитого La Plage du Centenaire в Ніцці тепер заборонено курити з 9 до 20 години. Штраф — 35 євро. Під заборону потрапила не вся узбережна зона, а лише близько сотні метрів, відведених під громадський пляж, що розташований навпроти саду Альбера I.

Сів за кермо — готуйся до підвищеної уваги правоохоронців. Фото з сайту bigpicture.ru

У Болгарії з 1 червня заборонено курити у всіх закритих громадських закладах, зокрема в барах, ресторанах, готелях. За словами міністра охорони здоров’я, штраф за порушення заборони на куріння становитиме від 50 до 10 000 левів (25—5000 євро).

15 липня в Іспанії набрав  чинності закон, згідно з яким випивка у громадських місцях «коштуватиме»  від 500 до 1100 євро штрафу. Щоб побороти пияцтво і бруд на пляжах іспанської Майорки, влада острова ввела штраф, який може сягати 300 євро за засмічення території пляжу і до 3000 євро за пиятику  «на лежаку». Ще торік заборонено курити в барах і ресторанах країни, а деякі курортні міста поширили цю заборону і на пляжі.

Міністр охорони здоров’я Ірландії Джеймс Рейллі повідомив, що вводиться заборона на куріння в парках, на пляжах і в зонах відпочинку, а також у машині, якщо в ній перебувають неповнолітні. Раніше в Ірландії вже було заборонено курити на робочих місцях, у кафе та ресторанах.

Вічне місто їсти не просить

На площах в історичному центрі столиці Італії, що має особливу історичну, художню та культурну цінність, заборонено розташовуватися з килимком або підстилкою і зупинятися для вживання їжі або розпиття напоїв. Заборона поширюється на площу Іспанії, площу Навона, Кампо-дей-Фьорі, площу Святого Петра, площу Ротонди, а також і на всі площі історичного центру, що мають культурну цінність.

Заборонили пити пиво і на вулицях столиці Хорватії. Порушникам загрожує штраф 5—150 євро.

Тим часом з 2012 року на території всього Європейського союзу стало простіше подорожувати з домашніми тваринами за умови, що тварину буде щеплено від сказу і забезпечено електронним чипом. Так тварина може подорожувати з господарем у Великобританії, Ірландії та на Мальті. Відтепер не потрібно проходити тест на наявність антитіл або лікувати тварину від кліщів.
 

НАЙКУМЕДНІШЕ

Край дороги не рубайте кактус!

Подорожуючи, слід пам’ятати про менталітет, сприйняття світу і звички іншого народу. Йдеться, зокрема, про табу та правила хорошого тону, які часто можуть здатися нашій людині безглуздими, однак нехтувати ними не варто. ЖЖ-юзер Whathot опублікував список найсмішніших заборон у різних країнах. Виявляється, в будівлі парламенту у Великобританії не можна помирати, а в Австралії — одягатися в чорне…

♦ Отож в Австралії заборонено з’являтися на вулиці в чорному одязі, взутті з повсті і з чорною ваксою на обличчі, оскільки це приладдя злодія-домушника. На територію країни з міркувань екологічної безпеки заборонено ввозити будь-які продукти, вироби з дерева, грунт на підошвах взуття.

♦ Маловідомий закон, що забороняє людині вмирати в будівлі британського парламенту, посів перше місце у списку найбезглуздіших законодавчих актів усіх часів. До речі, заборона входити в будівлю парламенту в латах теж досі чинна на Туманному Альбіоні.

♦ Правила дорожнього руху Німеччини забороняють зупинятися на автобанах навіть тоді, коли у водія скінчився бензин. Крім того, не можна йти по трасі пішки. Штраф за порушення цих правил може сягати 100 доларів.

♦ У Єгипті заборонено фотографувати або дивитися в бінокль поряд із військовими об’єктами або урядовими спорудами. За це можуть не тільки затримати і оштрафувати, а й ув’язнити.

♦ В Італії передбачено штраф за купання у фонтанах. Закони Венеції забороняють годувати голубів, перебувати в громадському місці без сорочки, а також їсти бутерброди на пішохідному переході.

♦ У Канаді не люблять дрібних грошей, тому потрібно бути уважним під час шопінгу. Там заборонено платити за річ, яка коштує понад 25 доларів, однодоларовими монетами.

♦ В Об’єднаних Арабських Еміратах украй серйозною провиною є вживання їжі, води або куріння сигарет у громадських місцях протягом священного для мусульман місяця рамадана, місяця посту. Робити це можна тільки в ресторанах при готелях та інших туристичних місцях, де не бувають місцеві віруючі.

♦ Сінгапур, відомий у всьому світі своєю чистотою, заборонив імпорт і продаж жувальної гумки ще в 1992 році, щоб покінчити з проблемою налипання на стільцях, столах, ліфтах і в інших громадських місцях. Однією з основних причин введення заборони були збої в роботі сінгапурського метро: жувальна гумка часто застрягала у дверях електропоїздів і призводила до затримки.

♦ США перевершили всі країни за кількістю оригінальних законів і заборон, причому багато з них індивідуальні в кожному окремому штаті й навіть місті. Ось лише дещиця: у штаті Алабама заборонено водити машину із зав’язаними очима, а за посипання рейок залізниці сіллю передбачена смертна кара. В  Аризоні до  25 років в’язниці загрожує тому, хто зрубає кактус, а в місті  Хейден вам загрожує штраф, якщо чіплятиметеся до… жаб.

У Балтиморі  (штат Мериленд) не дозволяється  приходити в театр із левами та заборонено кидати копиці сіна з другого поверху.

Штраф 25 доларів, якщо у  Нью-Йорку  на вулиці задивлятиметеся на жінок. Закон особливо суворий до тих, хто обертається услід дамам. Чоловікам, спійманим на цьому двічі, наказано надягати кінські шори.

В Огайо чинний закон, який  забороняє пропонувати рибам спиртні напої. А в  Оклахома-Сіті не можна ходити вулицями задки, поїдаючи на ходу гамбургер. Тюремне ув’язнення загрожує тим, хто дражнить собак, а також відкушує шматки від чужого гамбургера.

♦ У Туреччині серйозним правопорушенням є образа турецької нації й національного прапора, а також розривання або бгання національної валюти.

♦ А у Франції не можна називати свиню Наполеоном — тут  поважають власну історію!