СЕРІАЛ

Чергова розповідь про життя нашої співвітчизниці утримує біля телевізорів рекордну кількість глядачів

Олександра ТИМОЩУК
для «Урядового кур’єра»

Турецький серіал «Величне століття. Роксолана» став популярним не лише на батьківщині, а й у 43 країнах світу, а це 150 мільйонів глядачів. Наприкінці минулого року до них приєдналися й українці, які вже встигли двічі подивитися серії перших двох сезонів. Нещодавно наше телебачення продовжило показ, чим неабияк потішило його прихильників в Україні. Ось тільки форма анонсу телеканалом цієї події викликала в нас чимало серйозних запитань.

Інтриги та протистояння набридли й султану Сулейману. Фото надане автором

І сміх, і гріх

Ідеться про рекламні відеоролики у вигляді монтажу кадрів із турецького серіалу «Величне століття. Роксолана» та сучасного гумористично-розважального шоу «95 квартал». В одному з них Роксолана наказувала українським гумористам написати нові сценарії для кумедних шоу, після чого обіцяла повернути їм їхні закордонні паспорти. А в іншому рекламному ролику майже оголений комік непристойними жестами та текстами запрошував її з дочкою Міхрімах-султан на нове шоу.

Вважаю, багатьох глядачів побачене розвеселило. Але серед них були й такі, кому не сподобалися показані жарти, тому що задум із рекламою двох новинок телесезону в такому гібридному вигляді — неетичний не лише стосовно телеглядачів, а й історичних персонажів.

Крім того, існує ще й таке поняття, як захист авторського права в цьому випадку виробників (режисерів, сценаристів, акторів) серіалу «Величне століття. Роксолана». Адже, купивши фільм для прокату, український канал не може його так просто і безкарно спотворювати. Хоч упевнена: наші фахові юристи знайшли певну лазівку в чинному законодавстві, завдяки якій стало можливим створення та показ такого рекламного диво-ролика.

Хто — кого: Гюррем-султан чи Хатідже-султан? Але так хочеться, щоб вони помирилися... Фото надане авторм

Гаремні пристрасті

Щодо показу нових серій третього сезону турецького серіалу, то він буде не менш видовищним за попередні два. В чому я переконалася особисто завдяки турецькому телебаченню, яке вже завершує трансляцію анонсованих в Україні серій. Проте очікувати від сценаристів того, що Роксолана, тобто Гюррем-султан, одразу візьме гору над своїми ворогами і почне ними керувати, на жаль, не варто. Адже зі смертю достойного супротивника — Великого візира Ібрагіма-паші, скараного на горло, вона знову прийматиме виклик від новоприбулих на його місце османських родичів, метою всього життя яких стала помста могутній українці.

Слід також зазначити, що перші серії третього сезону викликали чимало критики з боку турецької влади від самого прем’єр-міністра Туреччини Таїпа Ердогана, який своїми публічними висловлюваннями з приводу невідповідності історичним фактам подій, зображених у серіалі, а також поведінки його героїв, здійняв інформаційну бурю у ЗМІ.

Зокрема він заявив, що в турецького народу немає такої спадщини і не було такого султана, яким його зображують в серіалі. «Тридцять років свого життя він провів у сідлі, а не в палаці, як показано в цьому фільмі. Це потрібно добре знати і розуміти. Я публічно засуджую режисерів і власників серіалу. Ми їх попереджали, а тепер чекаємо судових рішень. Тим, хто грає з національними цінностями, треба дати урок», — заявив турецький прем’єр.

Щоправда, більшість журналістів та митців Туреччини в такій критиці на високому державному рівні вбачають виключно політичні причини, зокрема бажання влади відвернути увагу громадськості від значно серйозніших проблем в державі, таких, як завжди актуальне курдське питання та військові дії в сусідній Сирії. Це розуміють творці серіалу, які на подібні закиди заявляють, що займаються мистецтвом, а не історією.

Криваве протистояння

Однак, судячи з подальших серій, деякі побажання влади режисери все-таки врахували. У серіалі значно поменшало відвертих декольте у вбранні акторок, яке і справді не дуже схоже на закритий одяг середньовічних мусульманок, та яскравого макіяжу. Попри це, збільшилася кількість любовних сцен султана Сулеймана з молодими одалісками, до яких він виявлятиме неабияку зацікавленість. Тому не байдужим до нелегкої долі відомої на весь світ українки глядачам доведеться серйозно похвилюватися. Хоч методи, якими Гюррем-султан боротиметься зі своїми конкурентками, будуть ще жорстокішими, ніж ми бачили в попередніх серіях.

Таке запекле протистояння із гаремом та представниками османської династії нещодавно викликало в Туреччині справжній бум роксоланоненависті. Адже багато хто приписує їй порушення вікових традицій і навіть вину в занепаді Османської імперії, яка, щоправда, перестала існувати аж через 450 років після її смерті. Інші виправдовують українку, мовляв, у ті страшні часи, щоб звичайній рабині вижити в гаремі, а потім урятувати синів від загибелі, яких після смерті батька — султана Сулеймана мали б стратити на догоду старшому синові, що вважався спадкоємцем престолу, потрібно було плести криваві інтриги.

У тому, що життя Роксолани не було солодким, можна переконатися українцям нині. Для цього варто лише подивитися нове популярне шоу «Холостяк», в якому 25 молодих незаміжніх красунь протягом кількох місяців змагаються між собою за почуття одного чоловіка. Про те, як це принизливо і жахливо, свідчать негативні емоції, істерики і сварки, які вчиняють учасниці проекту. Але в них завжди є вихід: добровільно відмовитися від участі в шоу та повернутися додому. У полоненої рабині Роксолани, чиє життя було дешевшим, ніж життя тварини, тоді такого права не було. Тож доводилося боротися, задіявши для цього всі дозволені та заборонені способи.