До Сполучених Штатів Америки Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк відбув із робочим візитом наступного дня після завершення саміту «Великої сімки». Делегація українських урядовців мала намір за два дні зустрітися із представниками американського Конгресу та його політичними лідерами, керівниками Державного департаменту і фінансового та енергетичного блоку уряду США, провести переговори з керівництвом Міжнародного валютного фонду.

Спершу Арсеній Яценюк зустрівся із представниками української громади. А ще він виступив на глобальному форумі Американського єврейського комітету.

Співпраця з міжнародними інституціями, підготовка до українсько-американської інвестиційної конференції, посилення міжнародної солідарності навколо територіальної цілісності та безпеки України — ці питання винесено на передній план порядку денного.

Наталія Яресько та Арсеній Яценюк переконували американців посилити допомогу нашій країні. Фото з Урядового порталу

Ми боронимо світ

Звертаючись до співвітчизників — української громади у Вашингтоні, Прем’єр наголосив, що заява за результатами саміту G7 засвідчила про підтримку України, адже санкції і тиск із Росії не знято, прописано й засудження незаконної анексії Криму.

«Політичні сигнали доволі серйозні, але крім політичних сигналів, треба додавати й фінансові, й економічні, й військові, — зауважив глава уряду. — Оборонна зброя — це зброя не тільки для України, а й для оборони східних кордонів ЄС. Ми боронимо Європу. Йдеться не лише про український народ — ідеться про світ. Володимир Путін кинув рукавицю світу. І це виклик зокрема країнам-членам НАТО».

Говорив Арсеній Яценюк і про фінансову співпрацю зі США. Так, 13 липня у Вашингтоні має відбутися українсько-американська інвестиційна конференція. Якщо інвестори зі США вирішать вкладати кошти в наші державні компанії, їх їм продаватимуть на прозорих умовах.

«Ми хочемо бачити американських власників на території України, — цитує слова Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ. — Вони привезуть не тільки інвестиції, а й нові стандарти, нові шляхи, яким чином управляти компаніями, — нову інвестиційну культуру».

Контроль чи ядерний правопорядок?

Під час глобального форуму Американського єврейського комітету Прем’єр укотре говорив про захист Україною Європи та міжнародного закону і порядку. Продовжуючи тему, він нагадав про незаконну анексію Криму, про переслідування кримських татар на півострові, про наступ на Донецьк і Луганськ. «Росія почала залякувати весь світ», — сказав він.

Що робить Україна? За словами глави уряду, наша держава бореться з регулярною російською армією, вже зупинила російське військо. Він нагадав, що 1994 року Україна разом зі США, Великобританією та Росією підписали Будапештський меморандум, за яким Україна відмовилася від одного з найбільших у світі ядерних арсеналів в обмін на гарантії територіальної цілісності, незалежності й суверенітету. Він резюмував, що нині Україна втратила частину своєї території. Тож глобальні зусилля щодо програми нерозповсюдження ядерної зброї фактично зірвано.

«Уявіть, що хтось в Ірані чи іншій країні може сказати: Україна як держава позбулася ядерної зброї і втратила територію. Тож які додаткові гарантії ми можемо отримати? — риторично запитав присутніх Прем’єр. — Нам треба зробити серйозні висновки. Україна дуже важлива для програми нерозповсюдження ядерної зброї і для миру та стабільності у всій Європі. Ми переконані, що повернемо контроль над Донецьком, Луганськом і Кримом. І ми контролюватимемо нашу територію. Зараз вільний світ під загрозою. Це не лише війна між Росією та Україною. Це війна між минулим і майбутнім. Це війна між темрявою і світлом. Це війна між диктатурою і свободою. І щоб перемогти у цій війні, ми маємо бути єдині. Об’єднані, ми переможемо, роз’єднані — зазнаємо поразки».

У такий спосіб Арсеній Яценюк недвозначно натякнув, що єдність ЄС та США — найкращий рецепт і відповідь будь-якій агресії. Вже потім він подякував Американському єврейському комітету та його директорові Девідові Харрісу за підтримку України та направлення листа до Білого дому із закликом підтримати український народ у боротьбі проти російської агресії.