Президент Української спортивної
федерації «Універсальний бій»
Олександр КОНДРАШОВ

Днями низкою медіа прокотилась інформація, що молодики, які брали участь у силовому  протистоянні з активістами опозиції на вуличних мітингах, є професійними спортсменами об’єднань бойових мистецтв, серед яких згадували і  «Універсальний бій». Докладніше  про цей вид єдиноборств, виступи  атлетів на  міжнародних змаганнях  і вірогідність появи вихованців на  вулицях  «Урядовому кур’єру»  розповів  президент федерації Олександр КОНДРАШОВ:

  Унібій, або уніфайт виник у середині 90-х минулого століття в Росії як універсальний військово-прикладний вид. Він включає рукопашний бій, самбо, дзюдо, джиу-джитсу, карате, бокс, кікбокс у поєднанні зі стрільбою, метанням холодної зброї й елементами армійського полігона. Тому спортсмени послідовно змагаються на смузі перешкод, у стрільбі, метанні ножа і в рукопашній сутичці на рингу.

Членами Міжнародної любительської федерації «Універсальний бій» сьогодні є 30 країн, вже проведено низку  чемпіонатів світу. Наша федерація заснована в 2000 році, її секції працюють у 18 областях України, об’єднуючи понад  1000 спортсменів.

— Олександре Миколайовичу, як ви оцінюєте молодь, що поїде восени  на чемпіонат світу до Анапи? Чи багато доводиться змагатися нашим бійцям?

— Цього місяця у Хмельницькому ми провели чемпіонат України серед хлопців і дівчат. Тренерський склад задоволений результатами. Тож без нагород в Анапі не залишимося. У спортсменів нинішнього сезону вкрай напружений графік. 2—5 серпня в Іллічівську відбудеться чемпіонат України серед юніорів, 27—30 серпня в російському місті Мединь у цій самій віковій категорії пройде чемпіонат Європи тощо.

— Читали, що ваша федерація — один із постачальників бійців для розгону мітингів і рейдерських захоплень.

— Ну що ж, спасибі пресі хоча б за таку «рекламу». Та готовий сперечатися на що завгодно: автори подібних «качок» жодного разу не були на тренуванні в наших секціях, не бачили на власні очі змагань з унібою.

Хоча ви порушили серйозну проблему — домисли виникають лише навколо чогось маловідомого. А наш вид єдиноборств, на жаль, все ще залишається  терра інкогніта для пересічної людини, яка з легкістю повірить у  казки про підрозділ, що готує універсальних солдатів для розгону акцій політичного протесту або рейдерських захоплень «заводів-газет-пароплавів».

Тут є частка  і нашої провини: за 12 років, занурившись у тренування і змагання, федерація мало уваги приділяла популяризації унібою. Давши цим поживу для «качок». Хоч, якщо подумати, яка легальна організація може собі дозволити таке — благословляти вихованців на участь в протизаконних діях? А наші бійці вже заявили про себе на світовій арені. Їм сняться лаври Кличків, а не сумнівна слава вуличних забіяк.

Проте згоден, що ми повинні ширше інформувати суспільство. Щоб воно знало і про дуже суворий відбір, який у нас проводиться. Взяти «важкого» підлітка, щоб відволікти його від поганої вуличної компанії, — це благородна мета будь-якої спортивної секції. Природно, від кадрових помилок не застрахований ніхто. Саме тому федерація унібою контролює усіх своїх вихованців, постійно супроводжує їх у навчанні, працевлаштуванні, роботі.

— З урахуванням отриманої підготовки «робота» у них може бути вкрай небезпечною.

— А що, країні не потрібні професіонали для служби у Збройних силах, у правоохоронних органах, в охоронних структурах? Запитайте будь-якого воєнкома: нині проблема не в масових «відмазках» від армії, а в масі тих, що бажають служити, але не можуть пройти медкомісію. «Покоління комп’ютера», що прийшло на зміну «поколінню пепсі»,  бігати, стріляти й боротися може лише віртуально.

А Україна, нагадаю, велика держава з міжнародними зобов’язаннями у сфері глобальної безпеки. Їй треба захищати свої і внутрішні, і національні інтереси (армія, флот, МВС, МНС, СБУ, спецпідрозділи), вона бере участь у миротворчих місіях за кордоном. Якщо додати сюди потребу в численній армії людей, що виконують охоронні функції, то виявиться: наша федерація має не вузькоспортивне, а загальнодержавне значення.

До речі, в листопаді наша федерація влаштовує показові виступи, на які запрошуємо усіх охочих журналістів. І особливо тих, хто писав, що наші спортсмени у вільний від занять час тренуються на мітингах і допомагають рейдерам. Найліпший засіб від помилки — побачити все на власні очі.

Ганна РОМАШКО 
для «Урядового кур’єра»

ДОСЬЄ «УК»

Олександр КОНДРАШОВ. Народився 12 серпня 1974 року. Освіта вища —  Київський міжнародний університет цивільної авіації, 1996 рік, Академія державної податкової служби України, 2002 рік.

Трудову  діяльність розпочинав  інструктором-методистом  із фізичної культури та спорту Жулянського машинобудівного заводу, працював на різних посадах у Державній податковій інспекції та податковій міліції, нині — перший заступник голови ДПС у Київській області. Доктор наук з державного управління, президент Європейської спортивної федерації «Unifight».