Голова Спілки 
астрологів України 
Олена КАЛАНТАРОВА

На порозі рік Чорного водяного Дракона, який спішить на зміну рокові Кота. Тож яким буде 2012-й — рік футбольного чемпіонату і виборів до парламенту? Чого саме слід чекати від нього кожному з нас, як поводитися і в чому краще зустрічати Новий рік, щоб здобути прихильність Дракона? Саме про це — у нашій розмові з головою Спілки астрологів України, кібернетиком за освітою Оленою КАЛАНТАРОВОЮ.

— Насправді рік, який починається, символізує міфічну істоту, й тому буде дуже багато різноманітних розвінчувань, — роз’яснює пані Олена, — багато з нас утратять зрештою рожеві окуляри, які заважали сприймати події реально. Дуже болісними в цьому плані будуть березень і квітень — саме в цей період більшість людей усе побачить без прикрас. Окрім того, оскільки символ 2012 року — тварина міфічна, треба бути обережним, аби не перетворитися на такого собі весільного генерала, тобто аби цей Дракон не став потім паперовим змієм, якого безжалісно спалять.

 Пані Олено, ви хочете попередити про щось конкретне?

— Найперше — це Євро-2012, котре дуже потужно фінансується з різноманітних джерел, у тому числі і з держбюджету. Існує велика небезпека, що цей захід не окупиться, а сподівання певних впливових фінансових кіл, які теж вкладають у підготовку до чемпіонату свої кошти, не справдяться. Що отримаємо в результаті? Що після чемпіонату на простих громадян країни може лягти тяжкий тягар повернення боргів.

Серйозною буде і осінь наступного року. Сонячні затемнення, які будуть у листопаді, несуть надзвичайно серйозні випробування, причому не тільки для України, а й для всього світу. Скажу так: у карті затемнення задіяні потужні зірки, причому вона стосується безпосередньо Тельця, який є покровителем України. Загалом знак Тельця дуже активізований 2012-го, а рік Дракона символізує проходження Юпітера по сузір’ю Тельця. З одного боку, це дає більш широкі можливості, а з другого — не дає змоги сконцентрувати увагу на окремо вибраному напрямку, щоб досягти потрібних практичних результатів.

Затемнення «чіпляє» багато зірок, серед них — страшну зірку під назвою Алголь. Це голова медузи Горгони, котра насправді попереджає про те, що всі наші ниці бажання й спроби набивати кишені (те, чим більшість якраз і займаються) приведуть людей до серйозної межі. Тож настав час замислитися над тим, що ми робимо. Це ж саме стосується і політичних кіл нашої країни, яким варто переосмислити свої пріоритети.

 Що конкретно нас чекає у році Дракона?

— Найголовніше — він буде дуже насиченим і багатим на події, тож розраховувати на тихе і спокійне життя не варто. А оскільки астрологія — це насамперед наука про часові періоди й циклічний розвиток ноосфери, біосфери та «соціосфери» планети Земля, певною мірою можна провести паралелі з минулими історичними подіями. Говорячи про розвиток державності на території сучасної України, насамперед слід звернути увагу на два історичних періоди: 1052-й та 1532 роки, які, до речі, також були високосними, як і наступаючий 2012-й. Причому перша дата — 1052-й — це попередня зустріч Чорного Дракона (символ юпітеріанського року) й Білки (символ сатурніанського року), на кшталт прийдешнього 2012 року.

Друга дата — також рік зустрічі Чорного Дракона й Білки, але тіньового циклу. За роком 1052-м можна оцінити потенціал прийдешнього року — для руських земель це була предтеча кінця правління Ярослава Мудрого (рік смерті великого князя — 1054-й). А кінець правління Ярослава — це наближення до міжусобних конфліктів і встановлення тріумвірату нащадків-Ярославичів. Що ж до 1532 року — то це зворотний бік процесів, які декларуються у світовому циклі 2012-го. І в цей період у світі панувала смута, а на стародавніх руських землях формувалася державність, відокремлена від Великого Московського князівства та орієнтована на польсько-литовську культуру державного правління.

 Найбільш важливі моменти — якими будуть відносини України з Росією, чи обвалить Дракон гривню і, зрештою, як щодо кінця світу?

— Почну з останнього запитання — кінець світу відміняється! І думати забудьте — будь-яка руйнація розпочинається у наших головах, хоч справді певні зміни у людській свідомості відбудуться, та це аж ніяк не можна порівнювати з кінцем світу. Далі, щодо гривні: з точки зору астрології падіння не буде — є сили й можливість її утримувати, хоч без певних коливань не обійтися. А тепер про найголовніше — завжди дуже цікаво зазирати у майбутнє. Окрім того, це ще й специфіка моєї професії, та, мабуть, уперше скажу, що мені не надто хочеться щось прогнозувати. Річ у тім, що в 2004 році, коли у нас була Помаранчева революція, Венера проходила по диску Сонця. На загал це така подія, яка відбувається раз на 100–120 років. А тут ще потрібно врахувати, що Венера сильно пов’язана з нашим етносом. Під час попередніх проходжень Венери по диску Сонця наприкінці 19 ст. в Європі саме була смута, Маркс написав свій «Капітал», а потім увесь слов’янський світ залюбки включився в Жовтневу революцію і спробував будувати комунізм.

Тому це справді була дуже знакова подія у 2004-му — після того, як Венера черговий раз пройшла по диску Сонця, вона включила певний цикл. І ми тепер повинні все проаналізувати, щоб не допустити помилок, які були раніше. Річ у тім, що друге проходження Венери по Сонцю (а вони зазвичай ідуть парами) буде в червні 2012-го — під час затемнення. І я можу точно сказати, що період, коли ми могли вибирати й активно приймати рішення, закінчується саме роком Дракона, який дасть нам чи не останню можливість зробити серйозний вибір. А відносини з Росією і Європою повернуть у зовсім неочікуване русло, причому це потрібно буде прийняти всім учасникам процесу, рахуючись і з іншими.

 У чому краще зустрічати Новий рік, які страви мусять бути на столі, чим можна «задобрити» звіра, який «керуватиме» нашим життям цілих 12 місяців?

— Він уподобає класику: чорний колір і золоті прикраси створять атмосферу добробуту й шарму. Стіл повинен бути щедрим, як ніколи. Традиційна українська кухня — саме те, що треба. Солодощі, варені овочі й хліб обов’язкові на новорічному святі. А застольна пісня повинна розкрити ваші серця і наповнити їх любов’ю.