У Нью-Йорку відбулося засідання Ради Безпеки ООН, присвячене українському питанню. Перед початком засідання вісім європейських країн оприлюднили спільну заяву, в якій відреагували на намір сепаратистів провести 11 листопада незаконні вибори на не підконтрольних Україні територіях Донбасу. Спільну заяву підписали члени Радбезу ООН Велика Британія, Франція, Нідерланди, Польща та Швеція, а також Італія, яка торік була членом РБ ООН, і Бельгія й Німеччина, які будуть членами органу з наступного року.

У заяві міститься заклик до російської влади зупинити підготовку до незаконних виборів у так званих ЛНР-ДНР. «Ми як держави-члени Європейського Союзу повністю підтримуємо незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України в межах міжнародно визнаних кордонів», — йдеться в документі й наголошується: якщо ці незаконні вибори відбудуться, то це суперечитиме зобов’язанням за мінськими угодами й порушить українське законодавство. Оскільки вони «не сумісні із суверенітетом і територіальною цілісністю України». «Ми закликаємо міжнародну спільноту об’єднати зусилля, щоб виступити проти цих незаконних виборів, які можуть лише сприяти підриву зусиль, спрямованих на досягнення миру в регіоні. Ми наполегливо закликаємо Росію використати свій вплив на сепаратистів, щоб зупинити проведення цих так званих виборів», — наголошують автори заяви. Крім того, Кремль має негайно вивести з українського Донбасу всі свої збройні сили й припинити фінансувати сепаратистів. В ООН переконані, що лише «прогрес на дипломатичному фронті дасть усім змогу наблизитися до того моменту, коли законні вибори, що заслуговують довіри, може бути проведено на сході України відповідно до мінських угод».

Вісімка висловила стурбованість гуманітарною ситуацією на окупованому Донбасі, яка невпинно погіршується, і закликала керівництво самопроголошених республік надати міжнародним гуманітарним організаціям безперешкодний доступ до окупованих районів Донецької та Луганської областей.

Такий пейзаж стає дедалі звичнішим на окупованих РФ територіях нашої країни. Фото з сайту radiosvoboda.org

Кремль не хоче відступати

Під час самого засідання представники країн-членів Радбезу ООН називали речі своїми іменами, вказуючи на те, кому вигідна війна на Донбасі і хто її натхненник. «На жаль, Росія й надалі заважає мирному процесу і, як ми вважаємо, навмисно гальмує ці обговорення, а також переговори між спецпредставником Волкером і радником російського президента Владиславом Сурковим», — заявив заступник постійного представника США при ООН Джонатан Коен і закликав Росію припинити «обструкціоністську діяльність і штучні затримки». Він наголосив, що США застосовуватимуть санкції проти РФ доти, доки вона повністю не виконає мінські домовленості і не поверне Крим Україні. Джонатан Коен приєднався до засудження так званих виборів у сепаратистських «республіках» на Донбасі, наголосивши, що такі вибори нелегітимні й для них немає підстав в українському законодавстві.

Заступниця Генсека ООН з політичних питань Розмарі Ді Карло заявила, що проведення виборів на Донбасі, які не відповідають Конституції України, буде не сумісним із положеннями мінських угод. Вона констатувала, що попри всі дипломатичні зусилля, вдалося досягти лише незначного прогресу з припинення бойових дій на Донбасі. «Конфлікт на сході України, який триває вже п’ятий рік, становить серйозну загрозу міжнародному миру й безпеці», — наголосила Розмарі Ді Карло. За її словами, «незважаючи на те, що на різних рівнях тривають пошуки спільних позицій, ефективного втілення будь-яких домовленостей, як і раніше, немає». Заступниця Генсекретаря ООН констатувала, що впродовж останніх шести місяців кількість порушень режиму припинення вогню знову зросла, як і число людських жертв. «Лише у вересні управління Верховного комісара ООН з прав людини зафіксувало 20 жертв, пов’язаних із конфліктом», — повідомила Розмарі Ді Карло.

Представник України при ООН Володимир Єльченко не приховував від світового співтовариства наслідків російської окупації частини наших територій. Фото з сайту espreso.tv

Мільярди на дестабілізацію

Російська Федерація витрачає 1,3 мільярда доларів на рік для підтримки незаконних збройних формувань на окупованому Донбасі. Цю інформацію під час засідання Радбезу оприлюднив постійний представник України при ООН Володимир Єльченко, повідомляє УНІАН. «Ми всі чули російську мантру, що український уряд має безпосередньо взаємодіяти з «представниками» з Луганська і Донецька. Не дуже приємна правда для російської сторони полягає в тому, що не існує законних представників з Донецька та Луганська, вільно обраних народом», — сказав посол. Він наголосив, що особи, які сидять в адміністративних будівлях у Луганську й Донецьку, просто «маріонетки Москви, яких призначають або усувають з позицій через примхи їхніх господарів із Кремля». За його словами, присутність представників спецслужб РФ у цих адміністраціях, завдання яких полягає в наданні фінансової та воєнної підтримки проросійським сепаратистам і бойовикам, слугує визначальним чинником для щоденного управління в окупованих районах Донбасу. «Москва створила й підтримує незаконні збройні формування в Донецьку й Луганську. Саме їх існування неможливе без прямої фінансової допомоги Росії, яка сягає 1,3 мільярда американських доларів на рік», — заявив посол.

За планами Кремля, незаконні вибори на Донбасі, які Росія має намір провести 11 листопада, мають слугувати підґрунтям для нового циклу російської агресії на українській території. За словами українського посла, незаконні вибори призведуть до того, що ватажки озброєних бандформувань опиняться у кріслах незаконних органів. «Це не що інше, як провокація, наруга над мінськими угодами й суверенітетом України», — наголосив він.

Український дипломат поінформував присутніх і про ситуацію в окупованому Росією Криму, де Кремль продовжує підготовку військової інфраструктури для розміщення ядерної зброї. Дипломат заявив, що Росія використовує Азовське море як додатковий канал для постачання зброї своїм силам на Донбасі з окупованої території Криму.

Підтримка світової спільноти

За оцінками Президента Петра Порошенка, засідання Радбезу ООН щодо українського питання засвідчило потужну підтримку територіальної цілісності й суверенітету України. Воно продемонструвало, що своїми діями російське керівництво лише посилює міжнародну ізоляцію власної країни. Про це Президент написав на своїй сторінці у Facebook. «Щиро дякую міжнародним партнерам і керівництву Секретаріату ООН за тверду солідарність з Україною і заклик посилити гуманітарну допомогу для пом’якшення наслідків російської руйнівної агресії», — зазначив глава держави.

Він наголосив, що Кремль має покласти край брутальній агресії на Донбасі, відмовитися від постачання російської зброї й техніки на окуповану територію, припинити агресивну політику в Азовському морі та Керченській протоці й повернути Україні Крим. «Крім цього, Москва має відмовитися від проведення фейкових «місцевих виборів» на окупованому Донбасі у листопаді, вони незаконні і слугують черговим прикладом російської підривної діяльності», — наголосив Президент.