З другої спроби (не в неділю, а у вівторок) усі 15 членів Радбезу ООН одностайно схвалили резолюцію на підтримку мінських домовленостей щодо врегулювання конфлікту на сході України. У ній Рада безпеки закликає всі сторони повністю імплементувати «пакет заходів» мінських домовленостей від 12 лютого, зокрема й щодо «всеосяжного припинення вогню», і висловлює серйозне занепокоєння трагічними подіями та насиллям на сході України. Підтверджено й повну повагу до суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України і висловлено переконання, що ситуацію на Донбасі може бути врегульовано тільки мирним шляхом.

Розмова сліпого з глухим

Проект Резолюції Радбезу від 17 лютого запропонувала Росія. З деякими його положеннями погоджувалися далеко не всі члени Радбезу, чим і були продиктовані подальші консультації та перенесення засідання. Однак і за таких умов Росія вирішила диктувати свої умови і, як мовиться, була весь вечір на арені. У ролі політичного клоуна виступав актор-невдаха, а нині постійний представник РФ у Радбезі Віталій Чуркін, який спробував подати світові війну очима агресора. Тут вам і замовна, на його думку, доповідь експертів ООН щодо захисту прав людини на сході України, і «велика миротворча місія Росії на Донбасі», і примус до «інклюзивного діалогу між сторонами всередині українського конфлікту», і казки про київську хунту, фашизм, антисемітизм, утиск прав російськомовних тощо.

Виступи Чуркіна чи не після кожного члена Радбезу нагадували сварливу бабу зі старої української приповідки, яка скаржилася: напало все село — ледве відгавкалася. Даремно український постпред в ООН Юрій Сергєєв закликав російського колегу не гратися словами і не плутати дипломатичну трибуну з театральною сценою. Усі неспростовні докази присутності російських військ в Україні з переліком номерів частин та місцем їх дислокації, надання бойовикам потужної зброї, руйнувань інфраструктури мирних населених пунктів та вбивства цивільних громадян натикалися на спротив російського представника.

За резолюзію щодо України Рада безпеки ООН проголосувала одностайно. Фото з сайту infosmi.net

Не подіяли й заклики Юрія Сергєєва не втручатися в справи суверенної держави. Адже йдеться не про дрібниці, а про зміни до Конституції, примус до федералізації, вибір зовнішньополітичного вектора розвитку.

Не було сприйнято й промов інших спікерів, солідарних з українським дипломатом. Зокрема постійного представника США Саманти Пауер, яка звинуватила Росію у недотриманні домовленостей.

«Якщо Росія прагне до миру, їй не потрібна Резолюція Ради безпеки ООН, щоб довести це, — констатувала вона. — Потрібно просто припинити озброювати сепаратистів, перестати прикидатися, вивести війська».

Американський дипломат висловила подив, що Росія «підписує домовленості і одночасно робить усе, щоб їх підірвати. Виступає за суверенітет держав, а потім діє так, нібито державних кордонів зовсім не існує». Агресор продовжує нагнітати насильство в Україні, а світ хотів би, щоб Росія, яка «несе відповідальність за створення цього конфлікту, перестала жити у світі, перевернутому з ніг на голову, і підтримала зусилля, спрямовані на припинення конфлікту».

Виконувати записане у мінській угоді закликали й представник Великої Британії в ООН Марк Лайалл Грант, Литви — Раймонда Мурмокайте. Однак це не зупинило кремлівського пропагандиста, і він звинуватив Європу в нецивілізованості, спостерігачів ОБСЄ — в «неохайності» і неправильному підході до висвітлення подій на Донбасі, а Україну — у «відродженні фашизму».

Далі буде

Вочевидь, дипломатичними зусиллями агресора не зупинити. Дедалі більше країн це розуміють і не лише декларують свою солідарність з Україною, а й надають реальну допомогу. Приміром, прем’єр-міністр Канади Стівен Гарпер опублікував заяву, де йдеться про економічні санкції щодо 17 російських і українських юридичних осіб та заборону на в’їзд ще 37 приватним особам з обох країн. А в разі невиконання угоди про припинення вогню Канада готова вжити додаткових заходів щодо Росії та її бойовиків.

Як завжди, підтримують Україну й американці. Віце-президент США Джозеф Байден запевнив Петра Порошенка по телефону у підтримці України і наголосив на постійній координації дій між Україною, США, Німеччиною, Францією, а також в рамках ООН та ОБСЄ.

Таку координацію дій схвалює й вітчизняне МЗС. У його заяві наголошено на необхідності повного виконання Пакета заходів, включно з передбаченим припиненням вогню. Однак у документі названо «верхом цинізму» внесення саме Росією, яка грубо порушує свої зобов’язання за мінськими домовленостями, проекту резолюції.