Віталій ЮРКІВ
для «Урядового кур’єра»  

Про це повідомив під час підсумкової річної прес-конференції міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький.

Керівник енергетичного відомства зазначив, що уряд зробив усе необхідне для того, аби забезпечити кожного громадянина нашої держави безперебійним постачанням теплої води, природним газом і електроенергією, і при цьому подбав про енергетичну безпеку економіки. В українських підземних сховищах нині накопичено 16,5 мільярда кубометрів газу — цього достатньо, аби пережити холодну пору року.

Основу виробництва власних енергоресурсів становить атомна промисловість. Фото Володимира ЗAЇКИ

Щодо вугільної промисловості, то міністр повідомив, що прогнозні запаси вугілля в Україні становлять 117,5 мільярда тонн, зокрема розвідані — 56 мільярдів. Цього достатньо для підтримки видобутку на нинішньому рівні протягом понад 400 років.

За його словами, нині вітчизняна вугільна промисловість повністю задовольняє наявний попит у вугільній продукції теплових електростанцій і теплоцентралей, населення та інших споживачів. Україна за умови активного розвитку вугільної промисловості може стати самодостатньою державою в галузі енергозабезпечення. До того ж розширюються можливості експорту вугільної продукції та її переробки.

Крім того, як відомо, нещодавно у ході державного візиту Президента України Віктора Януковича до Китайської Народної Республіки було підписано Угоду з Китайською національною хімічною інжиніринговою корпорацією та її дочірньою компанією «Вухуань Інжиніринг» про співробітництво у будівництві заводів із виробництва синтетичного газу в Україні. Підписання угоди відбулося в рамках виконання програми заміщення споживання природного газу вітчизняним вугіллям.

Очільник Міненерговугілля прогнозує у вересні 2014 року початок будівництва заводів із синтезу газу згідно з підписаною угодою. «Це одне з найбільш стратегічних завдань на наступний рік. Наразі опрацьовуються три ділянки в Луганській і Донецькій областях. За обсягами газозаміщення — це чотири мільярди кубометрів газу на рік, за обсягами заміщення вугілля — приблизно 12—14 мільйонів тонн на рік», — сказав пан Ставицький. За його словами, є змога працевлаштувати на новому заводі щонайменше дві тисячі працівників, а також забезпечити на найближчі 50 років у вугільній галузі роботою 100 тисяч осіб.

Міністр зауважив: енергетична складова — одна з головних у формуванні системи державної безпеки, тому збільшення виробництва власних енергоресурсів та зменшення енергозалежності — основне завдання уряду. Цього року Україна значно скоротила обсяг газу, що закуповується в Російській Федерації. Тільки в листопаді НАК «Нафтогаз України» імпортував від «Газпрому» в 1,7 раза менше блакитного палива, ніж торік.

Важливими для економіки є домовленості щодо зменшення вартості російського газу для нашої держави до 268,5 долара за тисячу кубів. «Щодо доповнень про щоквартальний перегляд газового контракту з Росією, то тут немає ніяких підводних каменів. Такий перегляд необхідний, тому що на формулу, яка визначає ціну, впливають біржові котирування марки «Брент», тож вона може змінюватися. Прийнято щоквартально звіряти ці коефіцієнти. Немає ніяких каверз у цьому, і нас додатково ні в чому не обмежували. В доповненнях немає умови про те, що знижку можуть скасувати під час щоквартального перегляду в разі підписання Угоди з ЄС», — сказав Едуард Ставицький. При цьому міністр додав, що знижка більше залежить від того, чи будуть обидві сторони виконувати умови контракту.

Щодо атомно-енергетичного комплексу, то урядовець зазначив, що загальна частка атомної енергії, виробленої в Україні у 2013-му, становить 43,1%. У вересні розпочалося будівництво заводу з виробництва ядерного палива, що допоможе  диверсифікувати джерела постачання енергоносіїв. Україна і Росія в 2014-му вкладуть у нього майже 91,2 мільйона доларів США на паритетних умовах. «По 45,6 мільйона доларів з обох сторін має бути інвестовано», — уточнив міністр. За його словами, російська сторона минулого тижня почала переказ коштів на будівництво заводу, Україна наразі не може профінансувати будівництво заводу на наступний рік, бо ще не прийнятий державний бюджет.