Дохід, отриманий фізичною особою — платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, не підлягає оподаткуванню.

У разі продажу протягом року двох і більше об’єктів такого майна отриманий платником дохід підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною п.167.2 ст.167 Податкового кодексу України (5%).

А тепер до суми, заплаченої за авто, додається ще й утилізаційний збір. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИДохід від продажу (обміну) легкового автомобіля, мотоцикла, мопеда визначається, виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче, ніж середньоринкова вартість відповідного транспортного засобу або не нижче, ніж його оцінна вартість, визначена згідно із законом (за вибором платника податку).

Зауважимо, з 11 червня 2013 року набрала чинності постанова КМУ від 10. 04. 2013 р. № 403, якою затверджено порядок визначення середньоринкової вартості легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів.

Порядок оподаткування операцій з продажу або обміну об’єктів рухомого майна регламентований ст.173 ПКУ (із змінами і доповненнями).

Хто не платить екологічний податок за транспортні засоби

Перелік об’єктів оподаткування екологічним податком з 1 вересня цього року доповнено новим: за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів (далі — екологічний податок за транспортні засоби). Крім того, визначено перелік осіб, які звільняються від сплати екологічного податку.

Зокрема особи, які придбавають на території України транспортні засоби, що в установленому порядку були вперше зареєстровані та/або перереєстровані до 1 вересня 2013 року, у власників транспортних засобів, не є платникамиподатку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів.

Тобто у разі якщо особа придбала транспортний засіб після1 вересня 2013 року в особи, яка придбала цей транспортний засіб та в установленому порядку зареєструвала його в Україні до 1 вересня 2013-го, то екологічний податок за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобівне сплачується.

Водночасплатникамиекологічного податку за транспортні засоби є особи, які:

— ввозять на митну територію України транспортні засоби та/або кузови до них (за винятком кузовів товарної категорії 8707 10 10 згідно з УКТ ЗЕД) в митному режимі імпорту;

— здійснюють виробництво (виготовлення) транспортних засобів на митній території України для їх продажу на внутрішньому ринку України;

— придбавають транспортні засоби в осіб, які не є платниками цього податку згідно з підпунктом 240.6.1 кодексу, а саме: в осіб, які ввезли на митну територію України транспортні засоби, що належать дипломатичним представництвам або консульським установам іноземних держав, міжнародним організаціям, які користуються привілеями та імунітетом згідно із загальновизнаними принципами та нормами міжнародного права, а також працівникам таких представництв, установ, організацій та членам їхніх сімей.

Інформаційно-комунікаційний департамент Міністерства доходів і зборів України