Чи є пов’язаними особами державні підприємства, які належать до сфери управління одного міністерства?

Державні підприємства, які належать до сфери управління одного міністерства, є пов’язаними особами. До пов’язаних осіб належать юридичні особи, одноособові виконавчі органи яких призначені (обрані) за рішенням однієї і тієї самої особи (власника або уповноваженого ним органу).

Державне унітарне підприємство утворюється компетентним органом державної влади в розпорядчому порядку і входить до сфери його управління. Орган державної влади, до сфери управління якого входить підприємство, є представником власника і виконує його функції у межах, визначених Господарським кодексом та іншими законодавчими актами.

Органом управління державного унітарного підприємства є керівник підприємства, який призначається органом, до сфери управління якого входить підприємство, і є підзвітним цьому органові.

 Відповідна норма визначена пп. «г» п.п.14.1.159 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI зі змінами та доповненнями, Узагальнюючою податковою консультацією з окремих питань застосування норм податкового законодавства щодо трансфертного ціноутворення, затвердженою наказом Міністерства доходів і зборів України від 22.11.2013р.

№ 699 та ст. 73 Господарського кодексу України.

Спецодяг працівника при його звільненні оподатковується

Вартість спеціального (форменого) одягу та взуття, що надається роботодавцем у тимчасове користування платнику податку, який перебуває з ним у трудових відносинах, не включається до загального місячного (річного) оподаткованого доходу платника податків.

Але якщо працівник припиняє трудові відносини з роботодавцем, не повертає йому спеціального (в тому числі форменого) одягу, спецвзуття, граничний строк використання яких не настав, то вартість такого майна включається до складу місячного оподаткованого доходу такого працівника.

 Такий дохід вважається додатковим благом та підлягає оподаткуванню на загальних підставах і відображається роботодавцем в податковому розрахунку за формою №1ДФ за ознакою «126».

Доходи, які не включаються до загального місячного (річного) оподаткованого доходу платника податку, визначені п.165.1 ст.165 ПКУ.

Формування звітності через «Електронний кабінет платника податків»

Платники податків, зборів, платежів (юридичні особи та самозайняті особи) можуть  формувати податкову звітність у електронному вигляді в одному пакеті (декларація + додатки) та надсилати її до органів Міндоходів у режимі реального часу, використовуючи новий електронний сервіс «Електронний кабінет платника податків».

Його впроваджено в експлуатацію в Міндоходів з 5 грудня 2013 року.

Зазначений сервіс дає платникам ще й інші можливості:

- переглядати уже подану та/або сформовану звітність;

- переглядати інформацію щодо стану розрахунків з бюджетом, зокрема інформацію про заборгованість зі сплати податків і зборів (обов’язкових платежів);

-   скористатися підказкою «Податковий календар» та інформацією із довідників (ДПІ, КВЕД, КОПФГ, УКТЗЕД, форм власності, органів виконавчої влади, ознак доходів, ознак податкових пільг тощо).

Докладніше про роботу сервісу — на веб-порталі Міністерства доходів і зборів України у розділі «Електронний кабінет платника податків».

Відповідальність суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції

З початку року встановлено відповідальність суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги), за неподання до органів Міндоходів відповідної звітності. А саме звітності, пов’язаної із застосуванням РРО, розрахункових книжок та копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків з РРО, дротовими або бездротовими каналами зв’язку (у разі обов’язковості її подання).

За неподання такої інформації встановлено штраф розміром десять неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170 гривень).

Ця норма передбачена Законом України «Про внесення змін до розділу II Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Податкового кодексу України» щодо відстрочення настання відповідальності за неподання електронної звітності» від 21 червня 2013 року № 357-VII.

Оподаткування поворотної фінансової допомоги, отриманої від платника та неплатника податку на прибуток

Платник податку, який у базовому звітному періоді отримав поворотну фінансову допомогу від платника податку на прибуток на загальній системі оподаткування, повинен включити до складу оподатковуваного доходу суму умовно нарахованих процентів. Останні розраховуються на суму поворотної фінансової допомоги, що залишилась неповернутою на кінець такого базового звітного періоду. Розрахунок відбувається з огляду на розмір облікової ставки Національного банку України за кожен день фактичного використання такої допомоги. Якщо податкова декларація з податку на прибуток подається раз на рік, то в декларації відображається загальна сума процентів, умовно нарахованих на суму поворотної фінансової допомоги протягом року.

Якщо платник податку отримав протягом базового звітного періоду поворотну фінансову допомогу від осіб, які не є платниками цього податку або осіб, які згідно із Податковим кодексом України мають пільги з цього податку, то такий платник повинен включити до складу доходу суму поворотної допомоги (її частину), що залишилась неповернутою на кінець такого звітного періоду. Відповідна сума повинна бути відображена у декларації (в тому числі у складі річної декларації, яка подається раз на рік). У разі повернення в наступних звітних податкових періодах такої суми поворотної фінансової допомоги (її частини) особі, яка її надала, платник збільшує суму витрат на суму такої поворотної фінансової допомоги (її частини). Ця сума відображається у декларації (в тому числі у складі річної декларації, яка подається раз на рік).

Нагадуємо, що поворотна фінансова допомога — сума коштів, що надійшла платнику податків у користування за договором, який не передбачає нарахування процентів або надання інших видів компенсацій у вигляді плати за користування такими коштами та є обов’язковою до повернення (пп.14.1.257 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України).

Бланк свідоцтва платника єдиного податку підлягає обов’язковому поверненню

Бланк свідоцтва платника єдиного податку є документом суворого обліку. Тому  в разі отримання витягу з Реєстру платників єдиного податку та/або при відмові від спрощеної системи оподаткування він підлягає обов’язковому поверненню контролюючому органу, який видавав таке свідоцтво.                 

Нагадаємо, що з 1 січня 2014 року реєстрація суб’єкта господарювання як платника єдиного податку здійснюється шляхом внесення відповідних записів до Реєстру платників єдиного податку. Таким чином, замість свідоцтва платника єдиного податку фізична особа — підприємець на свій запит зможе безоплатно отримати витяг з Реєстру платників єдиного податку.

Також звертаємо увагу, що видані свідоцтва платника єдиного податку підтверджують перебування фізичної особи - підприємця на спрощеній системі оподаткування до отримання витягу із реєстру або внесення змін до реєстру.

Відповідна норма передбачена Законом України від 24.10 2013 року № 657-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо обліку та реєстрації платників податків та удосконалення деяких положень», який набрав чинності з 1 січня 2014 року.

Навіть новостворені суб’єкти господарювання можуть бути платниками ПДВ

З початку цього року право на добровільну реєстрацію платником ПДВ отримали ще й ті особи, які лише планують здійснювати господарську діяльність (без наявності будь-яких обсягів оподатковуваних операцій). Такі суб’єкти господарювання  можуть подати реєстраційну заяву про добровільну реєстрацію платником ПДВ державному реєстратору під час реєстрації бізнесу. Ця заява є додатком до реєстраційної картки, що подається для проведення державної реєстрації юридичної особи або фізичної особи - підприємця. Державний реєстратор передає до органу Міндоходів скановану електронну копію реєстраційної заяви одночасно з відомостями з реєстраційної картки.

Відповідна норма передбачена Законом України від 24.10 2013 року № 657-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо обліку та реєстрації платників податків та удосконалення деяких положень», який набрав чинності з 1 січня 2014 року.

Інформаційно-комунікаційний департамент
Міністерства доходів і зборів України