ГУРМАНАМ

Ужгород і Львів запрошують на дегустацію запашного напою

Василь БЕДЗІР, 
Лариса КОНАРЕВА,
«Урядовий кур’єр»

Цими вихідними Ужгород готується прийняти  гостей і учасників ХІ Міжнародної виставки-ярмарку «ТурЄвроцентр—Закарпаття». У ній візьмуть участь представники турфірм 16 регіонів України, а також Угорщини, Словаччини, навіть віддаленого на тисячі кілометрів російського Ханти-Мансійська. Як і завжди, всі райони області матимуть окремі намети з докладною інформацією, яка цікавить туристів. Відбудуться науково-практична конференція, майстер-класи з приготування національних страв. Частуватимуть медом і екологічно чистими продуктами тваринництва, вином місцевого розливу. Кафедри туризму трьох закарпатських вишів, у яких готують фахівців цієї галузі, обіцяють влаштувати незвичайні експозиції. Не залишаться без роботи співаки та музики.

Родзинкою осіннього сезону, який запропонували туристам у відомому своїми гастрономічними фестивалями краї, став кавовий маршрут. Що ж цікавого, пов’язаного із запашним напоєм, можна побачити? В Ужгороді біля однієї з кав’ярень відкрито пам’ятник кавоману, біля другої — встановлено символічну чашку. Скульптор Михайло Колодко ще в одному ресторанчику виготовив ведмедика з кавових зерен. Можна сфотографуватися біля скульптурної композиції «Турка». Далі кавовий маршрут проляже до Мукачевого: там є лавиця, на якій сидять два скульптурні кавомани і п’ють каву. Туристи зможуть продегустувати напої, а також придбати мелену або в зернах каву з назвою «Закарпатська».

— У світі існує 48 «кавових» країн, — розказав завідувач кафедри туризму Ужгородського національного університету Федір Шандор. — Напій варять по-різному, споживають по-різному, відмінним є помел зерен. Але об’єднує ці країни велика шана і любов до кави.

Закарпатський туристичний інформаційний центр ретельно збирає відгуки про кав’ярні, аби оприлюднити їхній рейтинг.

Вип'єш філіжанку кави — і гарний настрій забезпечено. Фото з сайту russianwomenblog.hotrus 

А ТИМ ЧАСОМ

За ароматом і настроєм!

28—30 вересня місто Лева запрошує на свято кави, яке вже вшосте поспіль збере прихильників запашного напою і численних туристів. Ось і зараз, точно знаю, багато хто налаштовується на романтичний лад і мріє вдихнути осінній аромат Львова, в основі якого, звичайно, — міцні нотки кави, які супроводжує стійкий шлейф запахів зів’ялого листя і грибної вологості, східних прянощів і  ванілі.

Гостям запропонують кавову карту міста, скориставшись якою вони зможуть обійти всі кавові місця старовинного міста. Найвідоміші кав’ярні Львова беруть участь у святі і вже підготували найрізноманітніші цікавинки і сюрпризи. Зрозуміло, що змагатимуться і в кількості найдивовижніших рецептів приготування популярного напою. Ну а гурмани у Львові завжди знайдуть, чим побалувати себе!

Прямо на площі Ринок смажитимуть кавові зерна, пройдуть театралізовані дійства, концерти та конкурси. До речі, готелі щедрою рукою надаватимуть цими днями знижки на поселення. Тож рушаймо до Львова ароматом і настроєм!