Осінньому дощу зазвичай радіють, бо він сприяє врожаю грибів. Але такої листопадової погоди на початку вересня не було давно. Де й взялася нескінченна кількість небесної води! За останні тижні українців об’єднало відчуття: дощі дістали! І якщо більшість із нас пересиділа негоду вдома, то жителям кількох районів Одещини, будинки яких зруйнувала водна стихія, залишалося тільки молитися про рятівний Ноїв ковчег. 

Ще 12 вересня над Балканами утворився циклон, який протягом наступних двох днів повільно рухався в бік України, і у п’ятницю, 13-го, досяг південної частини Одеської області, а до кінця дня пересунувся й у центральну частину країни. Цими днями на Одещині фіксували грози зі шквалами до 22 метрів на секунду. Оскільки холодний фронт майже не рухався, то тут ішли сильні й дуже сильні дощі, які у Тарутинському та Арцизькому районах спеціалісти оцінили як тропічні. Ситуація за всіма ознаками характеризувалася як небезпечне стихійне явище.

Велика вода прийшла і у міста. Фото УНІАН

Дощило, як у тропіках

Двоє людей загинуло, 399 житлових будинків було підтоплено, 35 — зруйновано, ще 78 опинилися під загрозою руйнування. Такий прикрий підсумок стихійного лиха, що спіткало чотири південні райони Одещини: Арцизький, Болградський, Тарутинський та  Саратський. 12 вересня у Тарутинському та Арцизькому районах області буквально за день випала ледь не річна норма опадів — 200—300 мм. Через сильну зливу піднялася вода у малих річках Анчорак та Когильник. Через півтори години після початку зливи, о 13.20, прорвало дамбу на річці Когильник. Вода затопила навколишні населені пункти. Найгірша ситуація склалася у селах Березине та  Перемога, де відповідно підтопленими виявилися 180 та 100 житлових будинків.

 Під час стихійного лиха чоловіка, який їхав на коні до міста Арциз,  убила кульова блискавка разом із твариною. Упала у воду і загинула 71-річна жителька села Нові Трояни у Болградському районі.

Перший заступник начальника ГУ ДСНС України в Одеській області Ігор Савельєв повідомив, що їхня служба передбачала ускладнення ситуації, тому свої підрозділи направила до Тарутинського району завчасно. Усього до ліквідації наслідків від ДСНС України було залучено 199 чоловік особового складу і 60 одиниць техніки та насосного обладнання.

За час рятувальної операції із будинків було відкачано понад 30 тисяч кубометрів води, з підтоплених будинків врятовано 26 осіб. Людей,  не спроможних самостійно пересуватися, серед яких діти, літні, рятувальники виносили на руках та переправляли до безпечного місця на гумових човнах.

Основну кількість постраждалих відселили до рідних та односельців. У селі Красне людей розмістили у місцевому готелі. Для інших у приміщеннях  сільських рад та будинків культури поставили ліжка для ночівлі.

Зараз опади припинилися. За зробленими водовідвідними каналами вода відходить від  населених пунктів, її рівень спадає. Поступово відновлюється електро- та водопостачання.  На ранок 16 вересня тривають роботи з відведення води з 213 підтоплених дворогосподарств (усього їх було 468). Тимчасово відселено 562 особи, організовано доставку продуктів харчування та медикаментів.

Допомога прийшла вчасно

У зв’язку з повінню в Одеській області Президент Віктор Янукович доручив уряду негайно приступити до організації допомоги людям і ліквідації наслідків стихійного лиха. Уряд створив комісію з питань цієї надзвичайної ситуації на чолі з віце-прем’єр-міністром Юрієм Бойком. Коментуючи поставлені перед урядовою комісією завдання, Прем’єр-міністр Микола Азаров підкреслив, що кожен громадянин у зоні лиха буде захищений, а постраждалим, безумовно, буде надано відповідну допомогу.

14 вересня урядова комісія відвідала постраждалі райони, а згодом в Арцизькій райдержадміністрації відбулося засідання оперативного штабу з ліквідації наслідків повені. Розглядали питання забезпечення житлом людей, що залишилися без даху над головою, і надання їм урядової допомоги, відновлення інфраструктури постраждалих районів, зокрема дорожнього покриття, забезпечення жителів питною водою.

За словами віце-прем’єр-міністра Юрія Бойка, після розрахунку обсягів компенсацій мешканцям за зруйноване негодою житло та втрачене майно буде ухвалено рішення уряду про надання із резервного фонду необхідних коштів для компенсації людям їхніх втрат. «Також буде надано кошти на забезпечення відновлення інфраструктури постраждалих регіонів, зокрема дорожнього покриття, — повідомив Юрій Бойко. — Особливу увагу уряд приділяє забезпеченню жителів питною водою. У постраждалі регіони буде направлено представників санепідемстанції для перевірки і контролю якості води у колодязях. Також буде забезпечено захоронення худоби, загиблої під час повені».

Разом з обласною держадміністрацією комісія вирішує питання надання житла мешканцям понад 60 зруйнованих негодою будинків. Юрій Бойко також підкреслив, що питання обсягів компенсації людям буде вирішено найближчими днями.

Кіровоград теж залило

Відчула наступ водної стихії й Кіровоградська область. Тільки 14 вересня тут випало дві місячні норми опадів, що призвело до затоплення обласного центру. Проїжджі частини доріг перестали бути проїжджими і більше нагадували брудні річки. Автівки дуже швидко занурились у воду по вікна, а люди діставалися додому у воді по пояс. В окремих мікрорайонах міста добряче підтопило присадибні ділянки приватних житлових будинків.

Сильні зливи розмили дороги так, що в одному місці під асфальт провалилася вантажівка. Рятувальники змогли його підняти тільки 15 вересня, застосувавши автокран аварійно-рятувального загону спецпризначення ДСНС у Кіровоградській області. Знадобилася допомога і 34 автолюбителям, щоб визволити їхні транспортні засоби з підтоплених ділянок доріг. Працівники пожежно-рятувальної та комунальної служб ліквідували наслідки стихії: на місцях працювали 21 одиниця рятувальної техніки та 74 чоловіки особового складу.

ПИТАННЯ РУБА

Чому не попередили про аномальні опади?

Напевно, кожного разу після стихійного лиха ми хочемо зрозуміти, чому в країні так погано працює інформування населення про можливі природні катаклізми. І що цього разу стало причиною відсутності своєчасного прогнозу аномальних опадів на Одещині (за день 12 вересня тут випала піврічна норма)?

На це запитання журналісти отримали відповідь від заступника директора Українського гідрометцентру Анатолія Прокопенка під час його брифінгу в понеділок. Виявляється, спрогнозувати зливи і паводок, який вони спричинили в Одеській області, було неможливо через брак радарних установок в обласному центрі і недостатнє вивчення фізики атмосферних явищ. «Ми не змогли передбачити такої кількості опадів… На жаль, радарної інформації, за допомогою якої хоча б за недовгий час можна було б це передбачити в Одесі немає», — сказав Прокопенко.

Можливо, комусь, обізнаному щодо проблем із фінансуванням науки, стане дуже смішно, почувши про необхідність виділення коштів на дослідження атмосферних явищ. Однак для густонаселеної і сільськогосподарської країни, якою є Україна, турбота про якісний погодний прогноз є не забаганкою, а життєвою потребою.

А ТИМ ЧАСОМ

У Колорадо п’ять жертв повені

В американському штаті Колорадо сталася найсильніша повінь за останні десятиліття, спричинена зливами. За тиждень тут випала піврічна норма опадів. Метровий шар води зруйнував будинки, розмив дороги та затопив сільськогосподарські угіддя. Найбільше постраждали населені пункти, розташовані вздовж Скелястих гір між столицею штату Денвером і сусіднім штатом Вайомінг.

Четверо людей загинуло, а доля 218 поки що залишається невідомою. Влада визнає, що відомостей про кілька сотень людей немає, але сподівається, що вони просто ще не вийшли на зв’язок з близькими.

Команди рятівників на човнах та гелікоптерах доправляють людей у безпечні місця і гуманітарні вантажі у затоплені райони. Уже евакуйовано 4 тисячі жителів міста Боулдер, а сусідній Леонс протягом двох діб залишався відрізаним від зовнішнього світу, без питної води та електроенергії. Через сильне пошкодження доріг до деяких постраждалих рятувальники не можуть дістатися. Натомість жителі окремих віддалених населених пунктів, попри пропозицію порятунку, відмовлялися покинути домівки, як це зробили кілька десятків жителів містечка Джеймстаун.

Влада, піклуючись про життя громадян, оприлюднила наказ про евакуацію кількох районів штату. Президент США Барак Обома оголосив про введення режиму надзвичайного стану в регіоні, що надало більше повноважень місцевій владі під час проведення евакуації та розподілу допомоги нужденним, можливість фінансувати рятувальні операції з федерального бюджету й залучити до ліквідації наслідків повені Національну гвардію.

За прогнозами синоптиків, рясні зливи в регіоні триватимуть, тож можливе погіршення ситуації.

ПРОГНОЗ

Бабине літо буде

У другій половині вересня за розкладом зазвичай настає бабине літо із потеплінням та сонячною погодою. Ось тільки цього року воно очікується трохи нестандартне, бо не обійдеться без дощів, щоправда, нетривалих та неістотних. Потепління почалося уже вчора, а сьогодні в середньому температура підвищиться до 22 градусів тепла, у Криму та Приазов’ї досягне 25 градусів. Але опади зберігатимуться на півдні та сході країни. Наступними вихідними можна буде насолодитися приємно теплою осінньою погодою. 26-27 вересня ще трохи подощить, але до кінця місяця буде тепло. 

Лариса КОНАРЕВА,
Іван ШЕВЧУК,

«Урядовий кур’єр»