«Сьогодні Україна веде війну за виживання. росія хоче стерти з лиця землі не тільки наші міста й села. росія хоче знищити нашу надію і віру в краще майбутнє. Тому зараз, у час повномасштабної війни, ми розуміємо важливість розвитку і трансформації української освіти та медицини», — зазначив у промові під час учорашнього засідання уряду Прем’єр-міністр Денис Шмигаль  і додав: це база успішної держави, основа для відбудови та прогресу.

За його словами, цього року видатки бюджету на освіту становитимуть більш ніж 170 млрд грн. Це зростання на понад 20 млрд грн порівняно з минулим роком. Виплати українським освітянам буде підвищено на 21%.

«Ми спрямовуємо істотні кошти, 2,5 млрд грн, на облаштування укриттів. 1,5 млрд грн — на Нову українську школу. 1,5 млрд грн — на модернізацію шкільних їдалень. 1 млрд грн — на шкільні автобуси», — повідомив очільник уряду.

Він розповів про плани запровадити масштабну реформу вищої освіти. Ідеться тут про зміну підходів фінансування.

Нині в системі вищої освіти є навчання на бюджеті і за контрактом. Уряд пропонує змінити такий підхід, щоб охопити державною підтримкою якнайбільше студентів.

«Сьогодні ухвалюємо законопроєкт, який передбачає, що в майбутньому студенти зможуть навчатися за рахунок державного замовлення, державних грантів, пільгових кредитів, а також на контрактній формі навчання», — розповів Прем’єр.

Державне замовлення — це повністю безплатне навчання студента за бюджетні кошти. Можливість безплатно навчатися надаватимуть найкращим за конкурсним балом вступникам. Також частину бюджетних місць буде надано вразливим категоріям.

Державне замовлення стосуватиметься передусім спеціальностей, які потрібні державі. Наприклад, суспільству потрібні вчителі та лікарі. Тому держава повністю оплачуватиме навчання для найкращих вступників за цими спеціальностями. А після успішного випуску пропонуватиме перше робоче місце.

«Одночасно ми запроваджуємо модель державних грантів, які дадуть змогу повністю або частково покрити витрати на навчання. Ці гранти не треба буде повертати, вони не передбачають жодних зобов’язань щодо відпрацювання», — розповів очільник уряду.

За його словами, на розмір гранта впливатимуть два критерії. Перший — підсумки зовнішнього оцінювання знань. Другий — обрана спеціальність. Хоч сума гранта не обов’язково покриватиме повну вартість навчання, кількість вступників, які одержать фінансову підтримку, збільшиться за рахунок більш справедливого розподілу такої підтримки.

«Сьогодні в нас 60% студентів навчаються на контракті. Наша мета — щоб 60% студентів отримували різні види державної підтримки: держзамовлення, гранти, ваучери або в майбутньому — пільгові кредити», — підкреслив Денис Шмигаль і уточнив, що нова система поширюватиметься лише на нових вступників.

Серед новацій, які також пропонує уряд, — встановлення спеціальних умов приймання на навчання для ветеранів, дітей загиблих українських Героїв, дітей з інвалідністю, дітей-сиріт та інших пільгових категорій.

Цього року уряд збільшив фінансування не лише освіти, а й медицини. Видатки на охорону здоров’я загалом становитимуть 239 млрд грн, що на 31 млрд більше, ніж торік.

На програму медичних гарантій додається 16 млрд грн. Запроваджується пілотний проєкт безкоштовного зубопротезування для ветеранів. 1 млрд грн спрямують на облаштування укриттів та безпечних умов у лікарнях.

Значну увагу уряд приділятиме фінансуванню реабілітації, охороні материнства й дитинства, діагностиці та лікуванню раку. Програма «Доступні ліки» теж зростає до 5,2 млрд грн.

За словами Прем’єр-міністра, триватиме розвиток цифрових інструментів. Уже найближчим часом у планах — запуск електронного кабінету пацієнта. У ньому українці зможуть самостійно змінювати персональні дані та керувати деклараціями із сімейними лікарями.

«І надалі підвищуватимемо ефективність медичних закупівель. Ми запровадили зміни, які передбачають, що медичні заклади купують ліки та медичні вироби через так званий електронний каталог. Це сприяло значній економії коштів, а також пришвидшило процедури закупівлі.

Сьогодні приймемо постанову, що передбачає розширення переліку ліків і медвиробів, які купуватимуть через такий каталог. Ці зміни важливі, бо це про прозорість та ефективність використання коштів платників податків», — наголосив Денис Шмигаль.

Джерело: Департамент комунікацій  Секретаріату КМУ