Платники єдиного внеску, які сплачують ЄСВ, нарахований за календарний місяць за найманих працівників, мають сплатити ЄСВ не пізніш як 20 числа наступного місяця, а фізичні особи — підприємці, які сплачують єдиний внесок щоквартально, мають розрахуватись за ЄСВ до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується ЄСВ.

Єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування сплачується шляхом перерахування платником безготівкових коштів з його банківського рахунку. Платники, які не мають банківського рахунку, сплачують внесок шляхом готівкових розрахунків через банки чи відділення зв’язку.

У разі несвоєчасної або неповної сплати ЄСВ до платника застосовуються фінансові санкції, передбачені чинним законодавством, а посадові особи, винні в порушенні законодавства про збір та ведення обліку єдиного внеску, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із законом.

Єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. Порядок обчислення і сплати єдиного внеску регламентовано Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08 липня 2010 року №2464-VI зі змінами та доповненнями.

Про податкову соціальну пільгу

Податкова соціальна пільга (ПСП) — можливість платника податків  зменшити нарахований загальний місячний оподатковуваний дохід у вигляді зарплати.

Відповідно до статті 169 Податкового кодексу України ПСП надається в розмірі, що становить 50% розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розмірі на місяць), встановленому законом на 1 січня звітного податкового року.

 Згідно  зі статтею 8 Закону України  «Про державний бюджет на 2014 рік» місячний прожитковий мінімум для працездатних осіб з 1 січня 2014-го встановлено у розмірі 1218,00 грн.

Отже, з огляду на норми ПКУ податкова соціальна пільга надається в розмірі 609,00 грн (1218,00* 50% = 609,00).

ПКУ визначено, що ПСП застосовується до доходу, нарахованого протягом звітного податкового місяця, як заробітна плата (інші прирівняні до неї згідно із законодавством виплати, компенсації та винагороди), якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює сумі місячного прожиткового мінімуму (2014 р. — 1218,00 грн) для працездатної особи на 1 січня звітного року, помноженої на 1,4 та округленої до найближчих 10 гривень.

З 1 січня 2014-го ПСП застосовується до доходу, розмір якого не перевищує місячного доходу в сумі — 1710,00 грн (1218,00*1,4=1710.00).

Подання юрособами декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

Юридичні особи сплачують податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, авансовими внесками щоквартально до 30 числа місяця, що настає за звітним кварталом.

Сума авансових внесків відображається в річній податковій декларації, яка подається до 20 лютого звітного року.

Таким чином, останній день подання декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, платниками податку — юридичними особами — 19 лютого 2014 року.

Порядок обчислення та сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, визначено ст. 265 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями.

Головне управління Міндоходів у м. Києві