ТРАГЕДІЯ

7 липня неподалік Чернігова внаслідок ДТП 14 громадян Російської Федерації загинуло, ще 29 травмовано
 

Сонячного ранку минулої суботи служби порятунку на Чернігівщині мали дуже складний іспит: від злагодженості їхніх дій, оперативності та компетентності залежали життя потерпілих в автокатастрофі пасажирів автобуса сусідньої держави. Звістка про жахливу аварію  облетіла обласний центр уже на світанку. Передранкову тишу сколихнули тривожні сирени карет швидкої допомоги, машин рятувальників, ДАІ та працівників міліції.

Після гарячого липневого дня ніч була досить задушливою — температура повітря сягала понад 20 градусів за Цельсієм. О 4-й ранку віряни, шлях яких пролягав з Великих Лук, що на Псковщині, перетнули російсько-український кордон. Водія за кермом змінив його напарник. Люди спокійно заснули. Автобус «Scania» рухався швидко — через кілька годин передбачалася зупинка й участь у ранковій літургії в Києво-Печерській лаврі, далі шлях паломників мав пролягти на Тернопільщину, до Почаївської лаври. 

Та, як мовиться, людина припускає, а Бог учиняє…

Через півтори години після проходження митного контролю  автобус переїхав дві лінії траси, виїхав на зустрічну смугу, з неї — на ліве узбіччя і перекинувся в глибокий кювет. Сонні пасажири на великій швидкості випадали з його вікон, що викликало смертельні ураження. Дехто загинув після того, як зверху звалилася металева громада автобуса. Вціліли тільки ті, хто прокинувся і встиг за щось ухопитися та згрупуватися.

Смертельні маневри

— Спочатку відчувалися різкі маневри, ми рухалися зигзагами — як змія по трасі. Я зрозуміла, що водій намагається виїхати на вільне місце. Потім усе  — як сповільнені кадри в німому кіно: автобус перевертається набік, — розповість через кілька годин потерпіла Ірина Євсєєва.

За кілька миттєвостей усі, кому вдалося вижити, опинилися в полоні пекельного жаху: відчайдушні крики, біль, шок… Почали зупинятися водії і пасажири автівок, котрі проїздили повз аварію. Вони мало чим могли зарадити, маючи при собі лише пляшки з водою та дорожні аптечки, але саме про цю здатність українців до співпереживання росіяни згодом говорили зі сльозами на очах:

— Головне було зателефонувати рідним, аби повідомити, що нам пощастило врятуватися, аби вони, дізнавшись про аварію,  не божеволіли від тривоги. Незнайомі люди підходили і простягали мобільні телефони. Ми дуже їм вдячні за це!

А вже хвилин за 12 прибула перша бригада швидкої допомоги, за нею — ще десять. Потерпілим надавали екстрену медичну та психологічну допомогу. На місці події почали працювати працівники ДАІ, МНС, МВС, разом з начальником управління МНС України в Чернігівській області Володимиром Мухою прибув голова Чернігівської облдержадміністрації Володимир Хоменко. Відразу було створено урядову комісію з розслідування причин ДТП та надання медичної допомоги потерпілим. Президент та Прем’єр-міністр України висловили співчуття рідним та близьким загиблих в аварії.

Перед тим як автобус підійняти, його закріпили. Фото з сайту daylife.com

Допомагали усім миром

Очевидці розповідають, що після автокатастрофи на трасі утворився величезний затор. Вільною для проїзду залишалася лише одна смуга. Та це була вимушена ситуація, викликана роботою слідчо-оперативної групи. Тим часом потерпілих після надання першої медичної допомоги було розміщено в Чернігівській обласній та Другій міській лікарнях. На допомогу місцевим медикам прибула група столичних фахівців. Жителі Чернігова, які схвильовано слідкували за перебігом подій, почали масово телефонувати до медичних закладів, пропонувати потерпілим продукти харчування, гроші, одяг.

— Допомога прийшла дуже швидко. Хочеться подякувати персоналу лікарні — вони з умінням та з великим терпінням надавали нам допомогу. Дякуємо  керівництву області, усім небайдужим людям. Ось і зараз фрукти принесли, воду… — розповіла потерпіла Тетяна Малахова.

— Наші народи завжди були дуже близькими, а сьогодні я знову відчула, що в Україні живуть наші брати і сестри, котрі не покинули нас у нещасті, — додала Марія Павлова.

Постраждалих громадян сусідньої держави відвідали очільник області разом із заступником міністра охорони здоров’я України Олександром Толстановим. Трохи пізніше з кожним із них поспілкувалася перший заступник голови комісії, віце-прем’єр-міністр — міністр охорони здоров’я Раїса Богатирьова. Але спершу в лікарні вона провела засідання урядової комісії, на якій було узгоджено подальші дії усіх причетних до розслідування служб та надання допомоги травмованим людям.

— О 15-й годині на аеродром МНС у м. Ніжин прибули два літаки Міністерства Російської Федерації у справах цивільного захисту, надзвичайних ситуацій і ліквідації наслідків стихійних лих. Вони привезли медичні модулі, спеціалістів медицини катастроф, рятувальників, — повідомили фахівці центру пропаганди УМНС в Чернігівській області. — До Чернігова російських лікарів було доставлено вертольотом «єврокоптер». Медики оглянули потерпілих співвітчизників і дійшли висновку, що троє з них  нетранспортабельні. Ре?шту 14 осіб з тяжкими та 11 — з легкими травмами близько опівночі було відправлено на батьківщину.   

Чи буде засвоєно урок?

Водій автобуса, що перекинувся, перебуває в СІЗО. Працівники ДАІ поки що не коментують ДТП, посилаючись на те, що триває слідство і відпрацьовують різні версії.

Втім, може, це й прозвучить як  блюзнірство щодо загиблих, але виявлення  істини про причини того, що сталося, не полегшить болю втрати для їхніх родин.

Суперечки про те, чи варто їздити вночі, виникають щоразу після тяжких аварійних ситуацій. Саме в цей час, за словами працівників Державтоінспекції,  водії втомлюються, засинають за кермом, виїжджають на смугу зустрічного руху чи взагалі з’їжджають із траси…

У листопаді 2010 року навіть видано спільний наказ МВС і Міністерства транспорту та зв’язку України про заборону перевезення пасажирів автобусами в нічний час (з 22-ї до 6-ї години). Його дія не поширювалася на автобуси, що працюють на маршрутах загального користування в режимі регулярних пасажирських перевезень, а також на автобуси з тахографами — спеціальним обладнанням, котре слідкує за режимом роботи водія.

Втім, багато подорожніх вважають нічну пору зручнішою для пересування автотранспортних засобів, особливо в літній час, коли вдень надто спекотно. А найбільше за це ратують екскурсанти, для яких час уві сні минає швидко, вранці зі свіжими силами можна відвідати всі цікаві місця і ввечері вирушити у зворотну дорогу. Та чи варті такі зручності того, аби за них розраховуватися ціною життя? Адже аварій на дорогах у нічний час не меншає.

ПРЯМА МОВА

                                   
Володимир ХОМЕНКО, 

голова Чернігівської
облдержадміністрації:

— Я хотів би засвідчити те, що служби, котрі повинні були діяти й реагувати внаслідок цієї надзвичайної ситуації, спрацювали ефективно й оперативно. На місце трагедії бригади  швидкої допомоги прибули буквально за хвилини. І я вдячний  медикам у першу чергу, а ще всім працівникам МНС, які професійно і швидко надавали першу допомогу.

МОВОЮ ЦИФР

У ДТП під Черніговом загинуло 14 осіб, з них одна дитина (17 років). Усього в автобусі перебувало 43 особи, з них два водії. 29 постраждалих госпіталізовано в лікарні обласного центру, згодом 25 з них російськими літаками доставлено на батьківщину.

УВАГА !

У Територіальному управлінні МНС у Чернігівській області працює «гаряча» телефонна лінія за номером:

+38 (0462) 65 - 25 - 41.

Зателефонувавши сюди, родичі можуть отримати інформацію про стан здоров’я госпіталізованих, уточнити список загиблих осіб.