Наші науковці, студенти, викладачі, культурні діячі отримали більше можливостей для співпраці з країною — другою економікою світу. Це підсумок домовленостей, укладених під час поїздки в Китай делегації представників освіти, науки і культури України.

«Наш ВНЗ підписав три меморандуми про співпрацю з китайськими університетами, — розповів ректор Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Степан Мельничук. — Скажімо, Тайшанський медичний університет хоче створити центр вивчення української мови, а в нас як у класичному університеті викладання філології на високому рівні. Інший університет пропонує відряджати до нас на навчання на рік своїх студентів для вивчення мови і культури, налагодження контактів».

ЧНУ вже має зв’язки із трьома університетами Китаю. Нині в Чернівцях вивчають мистецтво 10 тамтешніх студентів, відбуваються взаємні поїздки на конференції в галузі кореляційної оптики. І такі міжнародні зв’язки значно поліпшують рівень навчання, щоб стабільно посідати 3—4 місця серед українських вишів за оцінкою наукової діяльності на основі даних Scopus.

Під час поїздки домовленості з китайськими університетами уклали президент Національної академії державного управління при Президентові України Василь Куйбіда, ректор Львівської національної музичної академії ім. М. Лисенка Ігор Пилатюк, ректор Київського інституту музики ім. Р. Глієра Олександр Злотник.

Очолював українську делегацію радник Президента Ігор Гринів. Організувало поїздку Посольство КНР в Україні. 10-денна подорож охоплювала не лише відвідини освітніх і наукових установ, а й найбільших центрів високотехнологічного виробництва, музеїв, храмів, історичних пам’яток тощо.

«Китай дуже активно розвивається в економічному плані, але отримані гроші прагнуть не проїдати, а вкладати в інфраструктуру, розвиток освіти, науки, культури, — ділиться враженнями Степан Мельничук. — Скажімо, лише на будівництво доріг, портів та інших інфраструктурних об’єктів у межах проголошеної урядової доктрини вони планують витратити від 2 до 3,5 трильйона доларів і залучити до 60 країн. Коли є економічне зростання, виникає потреба формувати політичний вплив на інші країни, зокрема й через культурні зв’язки. Тож наша поїздка цілком вписується у плани Китаю щодо цієї, так би мовити, експансії. Але й Україні такі зв’язки вигідні, бо дають змогу не залишатися на узбіччі найпрогресивніших світових тенденцій.

Після укладених домовленостей українські заклади освіти й культури домовлятимуться про конкретні напрями співпраці з китайськими партнерами.

Нашу делегацію в Китаї відрізнити від інших було дуже просто. Фото надав автор
Надія МАКУШИНСЬКА
для «Урядового кур’єра»