Нині існує надзвичайно високий запит у суспільстві на ефективне розслідування злочинів, скоєних силовиками на Майдані Незалежності наприкінці минулого — на початку цього року. Такими словами Президент Петро Порошенко стимулював роботу наради з керівниками силових відомств.

Він наголосив на важливості пришвидшення розслідування всіх злочинів проти учасників протестів на Майдані й закликав слідчі органи активізувати роботу. «Далі затягувати з цією справою ми просто не маємо права. Жодна смерть не має залишитися без покарання тих, хто виконував і організовував виконання цих злочинів», — наголосив Петро Порошенко.

На його переконання, те, що підозрювані у цих злочинах особи є втікачами, не перешкоджає їх засудженню і притягненню до відповідальності. «Ініційований мною закон дає нам підстави для заочного засудження», — додав Президент, а потім нагадав про подання Україною звернення до Міжнародного кримінального суду в Гаазі, щоб колишнє керівництво країни на чолі з Віктором Януковичем понесло покарання згідно з міжнародним правом.

«Суспільство має знати, що влада діє ефективно, і ті, хто скоїв злочин, уже опинилися або неодмінно опиняться на лаві підсудних», — резюмував він.

Генеральний прокурор Віталій Ярема доповів Президентові про хід розслідування злодіянь проти учасників протестів на Майдані Незалежності та про результати взаємодії із Міжнародним кримінальним судом. Зокрема він поінформував, що днями до Києва прибув представник міжнародного прокурора. Він докладно ознайомлюється з матеріалами справ, і вже потім їх передадуть до Гааги. За словами Віталія Яреми, представник міжнародного прокурора пообіцяв сприяти оголошенню у міжнародний розшук колишніх високопосадовців, щодо яких є докази причетності до скоєння злочинів на Майдані.

Як передає слова Генпрокурора прес-служба Президента, до суду вже направлено сім кримінальних проваджень щодо 13 осіб, які скоїли злочини проти учасників протестів. Триває розслідування злочинів, скоєних проти автомайданівців. До відповідальності притягнуто п’ятьох працівників ДАІ, у провадженні перебуває ще 27 справ проти семи працівників цієї структури.

Президент вимагає від силовиків рішучих дій. Фото Михайла ПАЛІНЧАКА

Віталій Ярема додав, що триває розслідування масового розстрілу людей на вулиці Інститутській та активістів у Маріїнському парку на вулиці Грушевського.

А міністр внутрішніх справ Арсен Аваков доповів про перебіг розслідування вбивства журналіста газети «Вести» В’ячеслава Веремія, обставин загибелі активістів Сергія Нігояна, Михайла Жизнєвського, масових розстрілів на вулиці Інститутській. «У вбивстві В’ячеслава Веремія встановлено і замовників, і виконавців злочину, їх оголошено у міжнародний розшук», — сказав він.

Голова Служби безпеки Валентин Наливайченко повідомив про затримання і арешт генерала з колишнього керівництва СБУ, підозрюваного в організації співпраці з групами офіцерів ФСБ Росії. Встановлюють перелік осіб, причетних до планування та скоєння злочинів, з’ясовують причетність іноземців до цих подій. Окрім цього, затримано колишніх співробітників «Беркута» й інших міліцейських загонів спецпризначення.

Підбиваючи підсумок, глава держави закликав керівників силових відомств публічно й прозоро відзвітувати про результати розслідування цих резонансних справ.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»