Державний візит Президент Петро Порошенко завершував відвідинами Єрусалима. Там він мав зустріч із Патріархом Святого граду Єрусалима і всієї Палестини, Сирії, Аравії, всього Зайордання Теофілом ІІІ. «Ми молимося за мир в Україні, і ваша допомога важлива для нас», — звернувся до патріарха Єрусалимського глава держави. Він наголосив, що Україна зацікавлена у відновленні міжцерковного діалогу, а потім відзначив важливу історичну роль, яку в різні часи відігравала Єрусалимська православна церква у збереженні та поширенні християнських цінностей в Україні. Крім цього, Петро Порошенко наголосив, що для багатьох українців Єрусалим — центр православної прощі.

Патріарх Теофіл ІІІ закликає до єдності — і в радості, і в горі. Фото Михайла ПАЛІНЧАКА

Патріарх Єрусалимський Теофіл ІІІ відзначив «глибинні, вкорінені у віках відносини між патріархатом та Україною». «Ми особливо молимося за долю православної церкви в Україні та відновлення її єдності, бо єдність необхідна для добробуту держави», — вважає він.

За словами Теофіла ІІІ, успішне розв’язання всіх проблем полягає у єдності. «Ми служимо людям і в радості, й у стражданні, хоч би де вони перебували, і готові зробити наш внесок у відновлення миру та досягнення примирення», — цитує його слова департамент прес-служби Адміністрації Президента.

Після нетривалих переговорів Петро Порошенко разом із дружиною та дітьми відвідав Храм Гробу Господнього. Там він разом з Єрусалимським патріархом помолився за єдність Української православної церкви та мир в Україні. До речі, до цього святого місця глава держави потрапив не одразу, а після того, як у Святому місті Єрусалимі було послаблено заходи безпеки. 23 грудня близько 13 години біля Яффських воріт двоє терористів із ножами вчинили напад на ізраїльтян. Внаслідок теракту постраждало троє осіб. Одна людина загинула.

24 грудня у Храмі Гробу Господнього глава держави привітався із сестрами Єрусалимського Свято-Єлизаветинського сестринства милосердя. До нього входять представниці всіх регіонів України, зокрема Донецької та Луганської областей. Сестри милосердя розповіли Президентові, що вони кожен день проводять у молитвах за мир в Україні.

В Ізраїлі на лікуванні перебуває українська волонтерка-медик Яна Зінкевич, командир батальйону «Госпітальєри». Її було важко травмовано в автомобільній аварії. Родина Порошенків відвідала її в лікарні «Шиба» у Тель-ха-Шомері. Це одна з найкращих клінік Близького Сходу.

Яна отримала з рук глави держави освячені ікони Пантелеймона Цілителя та Янгола-охоронця. За словами лікарів, вона одужує. «Ти молодець. Ти стільки життів урятувала, що Господь має все зробити, щоб у тебе все було добре, — сказав Президент. — Не уявляєш, яка хвиля солідарності зараз в Україні на твою підтримку».

Глава держави також зазначив, що давно спостерігає за діяльністю «Госпітальєрів». «Пишаюся бути на чолі країни, де така молодь, — додав він. — Ми і вся Україна молитимемося за тебе. Ти ще така молода, а вже стільки зробила для людей. Щастя, що в Україні такі люди».

Яна Зінкевич подякувала Президентові за нагороду (орден «За заслуги» ІІІ ступеня за сумлінну героїчну працю медиком-добровольцем на передовій) і попросила його посилити увагу до всіх патріотів, які зазнали поранень на фронті, й родинам воїнів, які поклали життя за Україну.