Донька отримує пенсію у зв’язку із втратою годувальника. Нинішній мій чоловік удочерив доньку. Чи залишиться за нею право після досягнення 18-річного віку та вступу на денну форму навчання до вишу на отримання цієї пенсії?

Валентина КАНІВЕЦЬ,  місто Каховка Херсонської області

Людмила ТАРНАВСЬКА,
заступник начальника головного 
управління Пенсійного фонду  в Херсонській області:

— Відповідно до статті 36 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — закон), пенсія у зв’язку із втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім’ї померлого годувальника, які були на його утриманні. При цьому дітям пенсія у зв’язку із втратою годувальника призначається незалежно від того, чи були вони на утриманні годувальника.

До непрацездатних членів сім’ї належать діти померлого годувальника, які не досягли 18 років або старші цього віку, якщо вони стали інвалідами до досягнення 18 років, а також діти, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх навчальних закладах системи загальної середньої освіти, а також професійно-технічних, вищих навчальних закладах, — до закінчення такими дітьми навчальних закладів, але не довше, ніж до досягнення ними 23 років, та діти-сироти — до досягнення ними 23 років, незалежно від того, навчаються вони чи ні.

Згідно із пунктом 3 частини 6 статті 36 закону, неповнолітні діти, які мають право на пенсію у зв’язку із втратою годувальника, зберігають це право і в разі їх усиновлення.

Статтею 6 Сімейного кодексу України встановлено, що неповнолітньою вважається дитина у віці від 14 до 18 років.

Враховуючи зазначене, всиновлені діти мають право на отримання пенсії із втрати годувальника лише до 18 років.