У райони проведення АТО через воєнні дії неможливо доставити кошти, в тому числі пенсії і державні соціальні допомоги. Власне, і жити там стало страшно, тож люди переселяються на безпечні території. Тут їм держава гарантує всі належні виплати. Для цього потрібно лише стати на облік за фактичним місцем проживання (перебування) й отримати відповідну довідку. Як виплачують пенсії переселенцям і що потрібно для оформлення довідки, дізнавалися журналісти «Урядового кур’єра».

Полтавщина. Виручають електронні особові справи

У Полтавській області система соціального захисту і пенсійного забезпечення працює злагоджено і стабільно роками, тож на неї не вплинули і нинішні економічні пертурбації. Усе, що повинно людям виплачуватися, тут виплачується вчасно і в повному обсязі. Так, до 25 листопада 461,5 тисячі полтавців гарантовано отримали свої виплати на суму майже 750 мільйонів гривень. Це повідомив начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області Валерій Руденко.

За його словами, триває в області й робота з пенсійного обслуговування та пенсійного забезпечення вимушених переселенців. Станом на вказану дату до пенсійних установ звернулися 6249 вимушено переміщених осіб із Донецької області та 4052 — з Луганської. З них 288 громадян уже виявили бажання повернутися до місць постійного проживання, а 8745 пенсіонерів одержують виплати відповідно до графіків.

Очільник пенсійної галузі Полтавщини зазначив, що згідно з постановою Кабміну №595 від 07.11. 2014 р. змінено порядок здійснення соціальних виплат людям, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення Антитерористичної операції.

Віднині прийняття заяв щодо переведення пенсійних справ, призначення пенсій, виплат допомоги на поховання, недоотриманої пенсії від осіб, місце проживання яких зареєстровано на територіях проведення АТО, здійснюватиметься тільки на підставі довідки про взяття на облік як тимчасово переміщеної особи, що ведеться органами соцзахисту.

«На цей час пенсійні виплати в регіоні одержали 8600 переселенців, — розповів В. Руденко. Пенсії виплачуються без затримок. Перша виплата нараховується протягом тижня. За листопад виплату пенсій уже завершили, а в грудні вона продовжиться. Тільки для одержання пенсій переселенцям треба обов’язково зареєструватися і одержати довідку. «Реєстрацією пенсіонерів серед переселенців займається управління праці та соціального захисту. До нас уже приходять з довідками. Що стосується органів Пенсійного фонду, там жодних питань немає, процедура проходить швидко. Якщо всі дані точно зазначені, робиться запит електронної пенсійної справи, механізм визначений ПФ, — говорить він. — Щоб максимально спростити і прискорити процес виплати пенсій жителям з окупованих територій, Полтава надає електронні пенсійні справи по Донецьку. Ми беремо цих людей на облік і платимо».

За оперативною інформацією заступника директора департаменту праці та соціального захисту населення Полтавської облдержадміністрації Світлани Матуйзо, в області обліковано майже 15 тисяч переселенців, зокрема 6206 пенсіонерів та 669 інвалідів. А в ПФ таких начебто 8600. Вона сказала, що реєструють усіх, хто звертається і за оформленням щомісячної державної допомоги на проживання та оплату житлово-комунальних послуг. Як відомо, розмір цієї допомоги для працездатних осіб становить 442 гривні на місяць і 884 гривні — для непрацездатних. Це — діти, інваліди і пенсіонери. Допомога надається на сім’ю, і її розмір не повинен перевищувати 2400 гривень. Так ось, за такою допомогою звернулася 7771 сім’я. Вже проведено виплати за цією допомогою на суму 6,6 мільйона гривень.

«У нас немає затримок із виплатами пенсій та інших соціальних допомог, тому що працюємо за спрощеною схемою, — підкреслила вона. — Ми не чекаємо паперову особову справу, а замовляємо електронну інформацію в інформаційно-обчислювальному центрі Мінсоцполітики і за електронною особовою справою проводимо виплату».

Фахівці повідомили, що в Полтавській   області   офіційно зареєстровано приблизно 14,5 тисячі переселенців із зони АТО і окупованого Криму. Але ця цифра постійно змінюється.

Для того щоб отримати виплати, переселенцям потрібно стати на облік. Фото з сайту m.glavnoe.ua

Луганщина. Черга розтягнулася до… березня

…О восьмій ранку 26 листопада в черзі за талончиком на прийом у Сєвєродонецькому управлінні соціального захисту населення я була у другій сотні. На вулиці — -8 морозу. Перед тим, як твоя черга переміститься в теплий коридор будівлі, треба простояти близько години. Поруч терпляче мерзнуть бабусі й дідусі. Зміни в законодавстві про переселенців позначилися величезними чергами пенсіонерів з окупованих районів. Тепер, щоб отримати пенсію в місті, де є українська влада, необхідно перш за все домогтися довідки переселенця. Немає довідки про те, що ти переселенець, — пенсії не побачиш. Тож якщо раніше можна було побачити довгу чергу біля управління Пенсійного фонду Сєвєродонецька, то тепер пенсіонери штурмують управління праці та соцзахисту. Талони на прийом тут видають уже на березень. Як у такій ситуації встигнути переоформити пенсію у визначений законом термін до кінця грудня?

Нова сфера корупції?

Помічаю, як люди молодшого віку спритно снують в обхід черги, через службовий вхід. Здійснюю таку ж спробу. Але там, звичайно ж, треба знати «паролі». І є такі, хто знає заповітні слова та зробив з допомоги людям похилого віку досить прибутковий бізнес. Принаймні, як стверджує місцевий правозахисник Олексій Свєтіков, «у Сєвєродонецьку сформувалася нова сфера корупції».

«За інформацією наших джерел, на сьогодні у Сєвєродонецьку спритні громадяни налагодили процес надання своєрідних платних послуг — допомагають жителям тимчасово окупованих територій Луганської області отримати статус тимчасового переселенця шляхом укладення вдаваного договору оренди житла. Потім, за допомогою чиновників, для таких осіб «прискорюється» процес отримання довідки УПСЗН. На її підставі Сєвєродонецьке управління пенсійного фонду нараховує і виплачує пенсії людям, які де-факто продовжують жити на окупованій території. Ймовірно, є ще один спосіб вигідно брати участь у такому розкраданні бюджету України: за даними редакції «СвС», кількість виданих УПСЗН довідок істотно перевищує кількість осіб, внесених до реєстру як тимчасові переселенці», — пише Олексій Свєтіков на сайті «Сегодня в Сєвєродонецке».

Сама я таких спритників виявити не змогла. Але просто з вулиці імені Курчатова, де розташоване управління соцзахисту, що стало обласним, вирушаю на вулицю імені Шевченка, де тепер обласний Пенсійний фонд. Біля будівлі на тихій алеї я нарахувала одинадцять автобусів без розпізнавальних знаків. Правда, черги, як біля УПСЗН, не побачила. Вже на ганку дідусеві зі Стаханова та бабусі з Кіровська охоронець пояснив, що без надання довідки про статус вимушеного переселенця пенсію не переоформити. Було очевидно, що таку «роз’яснювальну роботу» чоловік у формі вів не вперше.

Бабуся з Кіровська розгублено озирнулася навколо і запитала, як доїхати до вулиці Курчатова. Нам було по дорозі. Тому на зупинці тролейбуса розговорилися. «Син у мене інвалід, після травми в шахті. Дружина давно пішла і дітей забрала. Куди і як я його повезу? На що винаймати житло? У Сєвєродонецьку в нас нікого. Ось приїхала ранковим автобусом, на останні гроші. Думала, за день впораюся. Все літо на чужих городах працювала. А тепер роботи немає, все перекопано. І їжі нема за що купити. Померти б скоріше, та смерть не йде. І сина шкода, без мене пропаде», — бідкалася старенька.

Чим я могла допомогти? Дала адресу своєї орендованої квартири в Сєвєродонецьку — на готель у неї явно не вистачило б грошей. Правда, ані вдень, ані ввечері вона так і не зателефонувала. Може, таки знайшла «благодійників», які допомогли «прискорити» процес переоформлення пенсії?

Підключився центр зайнятості

Коли в обласному управлінні праці та соціального захисту населення черги з вимушених переселенців виросли до березня 2015 року, нарешті було знайдено рішення, як допомогти людям. Щоб устигнути прийняти всіх бажаючих, фахівці працюють практично без вихідних. Але навіть за умов такого надзвичайного графіка власних фахівців для ефективної роботи не вистачає через скорочення, які сталися в органах державної влади в попередні роки. То що робити?

«На сесії міськради ухвалено рішення про пайову участь з коштів місцевого бюджету в громадських роботах спільно з міським центром зайнятості. Люди, які перебувають на обліку в центрі зайнятості як безробітні, проходять спецпідготовку і отримують можливість зайнятості на тимчасових робочих місцях в управлінні соцзахисту. Нам це дозволило організувати додатково 15 нових робочих місць з прийому документів від громадян, які хочуть зареєструватися як переселенці. Представники центру зайнятості допомагатимуть нашим спеціалістам в роботі», — каже директор департаменту соціального  захисту  населення  Луганської облдержадміністрації Елеонора Поліщук.

Тож зараз у Сєвєродонецьку громадян, які отримали талони на прийом на березень 2015 року, запрошують до управління праці та соціального захисту населення міської ради в грудні 2014 року згідно з датами, зазначеними у талонах. Наприклад, громадянам з талонами на 12 березня необхідно звернутися до УПСЗН 12 грудня. Запрошуються також громадяни, які перевели соціальну допомогу у м. Сєвєродонецьк у липні, серпні та жовтні цього року.

У Луганській області зареєструвалися і отримали довідки 31 646 тимчасово переміщених. Серед них 15 196 пенсіонерів. Але якщо врахувати, що в управління Пенсійного фонду, які розташовані в області на території, що підконтрольна уряду України, за переказом власних пенсійних справ звернулися 107 тисяч літніх людей, зрозуміло: до кінця грудня далеко не всі вони встигнуть пройти реєстрацію ще й як тимчасові переселенці. Тому фахівці обласного департаменту соціального захисту населення направили до профільного міністерства свої пропозиції щодо вирішення проблеми. Зокрема, йдеться про продовження терміну дії постанови, згідно з якою люди мають зареєструватися як тимчасові переселенці до 1 січня 2015 року. І про те, щоб використовувати норму закону про піврічний термін для перереєстрації громадян, які перевели свої пенсійні справи в міста поза зоною АТО влітку — на початку осені цього року і вже отримали право на соціальні виплати.

Сумщина. Довідки прибулим видають навіть ЖЕКи

Як повідомила в. о. начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Сумській області Олена Савісько, станом на кінець листопада за отриманням пенсій до пенсійних установ Сумщини звернулися майже 5500 вихідців зі східних регіонів, зокрема 3300 — з Донецької і близько 2200 — Луганської областей. Узято на облік і вже отримують пенсії понад 90% громадян, решта справ — у роботі, а понад сто жителів повернулися додому.

Нині всі 19 територіальних управлінь Пенсійного фонду області надають невідкладну допомогу переселенцям. Найбільше — півтори тисячі осіб — прибуло до обласного центру. Найменше нині обліковуються в Середино-Будському та Липоводолинському районах — відповідно 73 та 70. Щотижня на облік стають у середньому 300 пенсіонерів, хоч бувають періоди, коли їх набагато більше.

Органи Пенсійного фонду в області особливу увагу звертають саме на цей напрям роботи. І насамперед активно співпрацюють з регіональними штабами, що займаються питаннями соціального забезпечення переселенців, органами місцевої влади, соціального захисту населення. Для пенсіонерів-переселенців діє спрощений порядок призначення пенсій або продовження її виплати за новим місцем перебування.

З 11 листопада вступили в дію нові вимоги до переведення пенсій. Для цього потрібна довідка про взяття на облік як особи, переміщеної з району проведення Антитерористичної операції. Їх видають територіальні органи соціального захисту відповідно до постанови Кабінету Міністрів від 01.10.2014 р. №509 без підтвердження реєстрації тимчасового місця проживання. Особи, які розміщуються регіональним штабом, вирішують «довідкове» питання безпосередньо у штабі. Довідки видають і працівники житлово-експлуатаційних організацій або уповноважені особи, визначені виконавчими органами сільських і селищних рад.

Звертаючись до управління фонду, пенсіонер, крім згаданої довідки, надає паспорт, ідентифікаційний код і, за наявності, пенсійне посвідчення. Переведення пенсії здійснюється без найменших зволікань. Працівники управління оперативно надсилають запити на електронні пенсійні справи до пенсійних установ, де громадяни перебувають на обліку, і одразу після отримання «досьє» призначається пенсійна виплата за нинішнім місцем проживання.

Для отримання оперативної інформації про прибулих громадян регулярно проводиться електронний взаємний обмін даними з органами соціального захисту.

За словами заступника директора департаменту — начальника управління з питань соціальних виплат та соціального обслуговування населення Сумської ОДА Людмили Мусіяки, кожна пенсійна справа на особливому контролі. Адже для більшості громадян — це чи не єдине джерело для життя, тож процедура переведення пенсій має працювати як годинниковий механізм.

Поки що в області не виникало якихось позаштатних ситуацій і, на переконання посадовця, робитиметься все, щоб їх не було.

Що потрібно знати переселенцям-пенсіонерам

КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ. ПФУ ВІДПОВІДАЄ НА НАЙПОШИРЕНІШІ ЗАПИТАННЯ, ЯКІ ТУРБУЮТЬ ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ

Куди необхідно звертатися пенсіонерам, які переселилися з Донецької та Луганської областей до інших регіонів України, для продовження виплати пенсії за місцем фактичного перебування (проживання)?

Найперше, що необхідно зробити, — стати на облік як внутрішньо переміщена особа. Є три способи це зробити:

1. Звернутися до місцевого управління соціального захисту населення за місцем перебування.

Або

2. Звернутися до регіонального штабу з питань переселенців (такі штаби найчастіше розташовуються на вокзалах).

Або

3. Якщо ви тимчасово перебуваєте в місцях компактного проживання переселенців, — зверніться до уповноважених осіб (працівники житлово-експлуатаційних організацій або уповноважені особи сільських і селищних рад), які відвідують місця проживання внутрішньо переміщених осіб.

Які для цього документи необхідно надати?

Для взяття на облік переселенець заповнює заяву. Також він дає згоду на обробку, використання, зберігання його персональних даних відповідно до Закону України «Про захист персональних даних».

Разом із заявою громадянин України пред’являє паспорт громадянина України або інший документ, що посвідчує особу; іноземець або особа без громадянства — паспортний документ, посвідку на постійне проживання або інший документ, що посвідчує особу.

Для продовження виплати пенсії після переїзду необхідно звернутися до управління Пенсійного фонду України в районі (місті, районі у місті), де пенсіонер фактично перебуває (проживає).

Надати заяву про запит пенсійної справи та довідку про взяття на облік. До заяви додаються копії документів, що посвідчують особу пенсіонера (паспорта та пенсійного посвідчення), а також копія довідки про присвоєння ідентифікаційного номера (за наявності).

Якщо пенсіонер виїхав до іншого регіону і вже отримує там пенсію, чи потрібно йому додатково надати до управління Пенсійного фонду довідку про взяття його на облік як особи, яка переміщується з тимчасово окупованої території України або району проведення Антитерористичної операції?

Такий пенсіонер має обов’язково звернутися до територіального органу соціального захисту населення та отримати довідку про взяття на облік особи, яка переміщується з тимчасово окупованої території України або району проведення Антитерористичної операції, видану відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 р. №509.

Така довідка може бути подана до органу Пенсійного фонду, але це не обов’язково.

Інформація про реєстрацію особи та отримання нею довідки надійде до органу фонду від органів соціального захисту населення шляхом електронного обміну.

Яким чином буде проведено виплату пенсії за період до місяця взяття на облік пенсіонера за місцем фактичного перебування (проживання)?

За даними електронної пенсійної справи, виплата пенсії провадиться з місяця, наступного за місяцем припинення її виплати за попереднім місцем проживання.

Пенсію за місцем фактичного перебування (проживання) можна отримати через підприємство поштового зв’язку або через обрану банківську установу, з якою органом Фонду укладено відповідний договір.

Чи можливе переведення пенсійної справи пенсіонера у разі звернення його родичів?

Ні, заява на запит пенсійної справи за новим місцем проживання подається пенсіонером особисто до органу, що призначає пенсію, за новим місцем проживання (реєстрації). Це визначено пунктом 1.5 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 №22-1, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 27.12.2005 р. за №1566/11846.

Який порядок виплати допомоги на поховання пенсіонерів, які перебували на обліку в управліннях Пенсійного фонду України на тимчасово окупованій території України або в районі проведення Антитерористичної операції?

Виплату допомоги на поховання та недоотриманої пенсії померлого здійснює управління Пенсійного фонду України на території, контрольованій українською владою, до якого звернулися особи, які мають право на отримання цих виплат відповідно до законодавства.

Заявнику необхідно надати відповідну заяву разом із витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть, а також довідку про взяття на облік особи, яка переміщується з тимчасово окупованої території України або району проведення Антитерористичної операції, яка видається згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 №509.

За який строк забезпечується переведення пенсійної справи?

Переведення пенсійної справи здійснюється протягом 7—10 днів. Проте в окремих управліннях Фонду, які розташовуються найближче до території проведення Антитерористичної операції, ці строки можуть бути більшими у зв’язку з необхідністю обробки значної кількості звернень.

Куди потрібно звернутись, щоб з’ясувати хід переведення пенсійної справи та дату проведення виплати пенсії?

Із зазначених питань необхідно звернутись до управління Пенсійного фонду, до якого надано заяву на переведення пенсійної справи. Адреси та номери телефонів районних управлінь фонду розміщені на офіційному веб-сайті Пенсійного фонду України в розділі «Контакти». Також можна звернутися на телефони «гарячих ліній» головних управлінь Пенсійного фонду України в областях та місті Києві (відповідна інформація також розміщена на офіційному веб-сайті Пенсійного фонду України).

«Гарячі телефони»

0-800-503-753 — багатоканальна телефонна лінія Контакт-центру Пенсійного фонду України.

У зв’язку з великою кількістю звернень до Контакт-центру ПФУ, із 7 листопада 2014 року запроваджено додаткові номери (044) 281-08-70 та (044) 281-08-71за якими можна отримати відповіді на запитання щодо пенсійного забезпечення громадян.

Додаткові номери працюють з понеділка по четвер — з 09.00 до 18.00, п’ятниця — з 09.00 до 16.45; обідня перерва — з 13.00 до 13.45, субота та неділя — вихідні дні. Послуга зв’язку надається відповідно до тарифів ПАТ «Укртелеком», який із жовтня включив до тарифного плану «Домашній базовий» 5 годин безплатних міжміських розмов у межах України.

Телефонні «гарячі лінії» працюють в усіх управліннях Пенсійного фонду України в областях, а також у місті Києві.

Матеріали підготували Олександр ДАНИЛЕЦЬ,
Олена ОСОБОВА, Олександр ВЕРТІЛЬ, Інна КОСЯНЧУК
  "Урядовий кур'єр"