ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ 

Щоб не загрузнути по вуха у зимовому смітті, уряд ініціює проведення Днів довкілля

Весняне танення снігу щороку відкриває перед нашими очима купу проблем, точніше сказати — купи сміття й бруду, що в основі мають переважно людський чинник. Двори, вулиці, узбіччя, парки, лісосмуги з легкої руки нас самих перетворилися на захаращені відходами полігони й сміттєзвалища.  Таке неподобство викликало у Прем’єр-міністра Миколи Азарова однозначну та очікувану реакцію: «Все це треба оперативно прибрати до Великодня». До керівників міністерств, відомств, державних організацій та підприємств, ректорів вишів він звернувся з проханням «показати приклад  господарського, дбайливого ставлення до чистоти і порядку на своїх територіях».

Опісля вже прозвучала вимога, що стосувалася очільників місцевої влади, зокрема голів міст і сільрад: щойно дозволить погода — організувати прибирання територій своїх громад. Тож найближчим часом Дні довкілля стануть для нас звичною справою.

Згаданих керівників зобов’язано залучити до процесу очищення середовища проживання якомога більше небайдужих громадян. Адже самої лише ініціативи замало, потрібно забезпечити ще й технічний бік справи: надати необхідний інвентар, матеріали, транспорт для вивезення сміття, посадки дерев і квітів.

Так само турбує Прем’єра наведення ладу у місцях воїнських поховань, біля пам’ятників захисникам і визволителям, аби у День Перемоги не було соромно дивитися у вічі ветеранам. «Напередодні свят я направлю в регіони комісії, і ми спитаємо: хто як підготувався до великого свята нашого народу», — так Микола Азаров спробував пробудити від «зимової сплячки» відповідних місцевих керівників.

Останнім штрихом до картини чистоти прозвучало доручення на адресу віце-прем’єр-міністра Олександра Вілкула особисто і вкрай жорстко контролювати хід ремонтних робіт на автошляхах і вулицях. «Жодних відмовок і посилань на об’єктивні складнощі бути вже не може, — зазначив глава уряду. — Особливо це стосується доріг комунальної власності, які викликають найбільше нарікань».          

День за тиждень

Значні підтоплення у багатьох регіонах країни спричиняють небезпідставні побоювання за долю цьогорічного врожаю і терміни проведення весняно-польових робіт. Прем’єр-міністр Микола Азаров учора не приховував занепокоєння вірогідними втратами загальної врожайності в межах 10—15%.

Протидіяти стихії можна, упроваджуючи нові технології, організоване проведення робіт, підвищення продуктивності, підвищення стійкості до кліматичних чинників. Глава уряду неодноразово наголошував, що цьогорічні роботи на полях розпочнуться набагато пізніше, ніж зазвичай. Це зобов’язує зробити все надзвичайно швидко. «Використовувати доведеться не кожен день, а кожну годину, — закликає Микола Азаров. — Грамотно маневрувати технікою, користуватися нею надзвичайно інтенсивно».

А профільному міністерству він доручив запровадити щоденний моніторинг технічного стану весняно-польових робіт, посівів озимини, ситуації на господарських об’єктах АПК.

Після ознайомлення з районами підтоплення Микола Азаров не втрачає оптимізму. Так, із посіяних торік восьми мільйонів гектарів озимини сходи зафіксовано практично на всіх площах. 92% перебуває у доброму й задовільному стані, в слабкому та зрідженому — 8%.

Водночас глава уряду озвучив вимогу щодо забезпечення постраждалих від великої води регіонів необхідною кількістю насіння з Державного резервного насіннєвого фонду. «Страхові зобов’язання перед сільгоспвиробниками, які зазнають збитків внаслідок негоди, мають бути виконані безумовно і в повному обсязі — це пряма відповідальність Мінагрополітики та Міністерства фінансів», — однозначно висловився Прем’єр-міністр.

Якість доріг та сміття на початку весни завдають чи не найбільше клопотів. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Допоможе кооперація

Інтенсивний розвиток сільського господарства, на який уряд покладає особливі надії, нерозривно пов’язаний зі станом справ у профільному машинобудуванні. На початку цього тижня Микола Азаров провів урядову нараду, присвячену організації виробництва вітчизняної сільгосптехніки, про що й нагадав членам уряду.

Про необхідність системного оновлення агрокомплексу і завдання зі збільшення виробництва зернових ми розповіли у минулому номері газети, а от деякі висновки після зустрічі з фахівцями Прем’єр таки озвучив, насамперед визнавши: «Сьогодні рівень розвитку вітчизняного сільськогосподарського машинобудування не відповідає сучасним вимогам. Так, у нас є потужності, але вони морально застарілі і частково зношені».

Керівники промислових, сільськогосподарських підприємств, галузевих громадських організацій поділяють політику уряду, спрямовану на підтримку вітчизняного виробника. А вона досить проста. «Гроші ми будемо вкладати у створення власних ефективних тракторів, комбайнів, сівалок тощо, — конкретизував Микола Азаров. — Підкреслюю, що ми не обіцяємо українським машинобудівникам тепличних умов. Обіцяємо і даємо стимули та підтримку для виграшу у конкурентному змаганні».

Та й іноземні компанії згодні працювати з нашими машинобудівниками, і уряд відкриває їм двері для організації виробництва на вітчизняних потужностях. За умови поетапного доведення рівня локалізації виробництва (використання українських потужностей, комплектуючих, сервісу — українських робочих місць) до понад 70%. «Це нормальний рівень для міжнародної кооперації у виробництві складної техніки», — запевняє Прем’єр.

Зупинився він і на фінансовій складовій. Нагадав про спрощення процедури інвестицій у спільне виробництво інноваційної техніки та обладнання для АПК; щорічні бюджетні видатки для технічного переоснащення галузі; передбачені програмою активізації розвитку економіки державні гарантії: на 1,5 та 3,5 мільярда гривень у цьому й наступному роках.

Активізувати цю масштабну роботу доручено першому віце-прем’єр-міністру Сергію Арбузову.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

♦ Про надання Державній установі «Інститут терапії імені Л. Т. Малої Національної академії медичних наук України» статусу національної (проект указу Президента);

♦ Про затвердження Порядку визначення середньоринкової вартості легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про затвердження Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на проведення заходів з відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка, 120-річчя від дня народження Олександра Довженка, заходів з ушанування пам’яті у зв’язку з 70-ми роковинами Корюківської трагедії (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про схвалення Концепції Державної цільової національно-культурної програми популяризації вітчизняної видавничої продукції та читання на  2014—2018 роки (розпорядження уряду);

♦ Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Національній академії медичних наук на 2013 рік (розпорядження уряду).