Присмак свята може зіпсувати сурогатний алкоголь, виробники якого цими днями намагаються максимально урізноманітнити свій асортимент. Серед вилученого податковою міліцією нелегального товару поряд з дешевою горілкою є підробки під елітні бренди.

«Шампанське» від тіньовиків

«У Миколаївській області співробітники податкової міліції вилучили з незаконного обігу алкоголь на понад 4,2 мільйона гривень, — розповідає перший заступник голови Державної фіскальної служби України Сергій Білан. — Зокрема викрито посадових осіб одного з підприємств, які займалися незаконним виробництвом і зберіганням алкогольних напоїв з метою збуту».

За словами високопосадовця, на перший погляд ці напої нічим не відрізнялися від звичайних, тара, в яку їх розливали, була як від ігристого вина. А ось технологію застосовували специфічну. Адже справжнє шампанське — це результат подвійного бродіння, природного насичення вуглекислотою, якій нікуди виходити. На такі процеси потрібен час. Виробники ж цієї продукції, судячи з усього, поспішали. «На території цеху ми знайшли балони з вуглекислим газом, — пояснює Сергій Білан. — Як з’ясувалося, продукцію просто спеціально газували».

Згідно з постановою суду проведено низку обшуків. У результаті на території колишньої ферми виявлено й вилучено 18 815 пляшок сурогатного ігристого вина об’ємом 0,7 літра з наклеєними підробленими акцизними марками. Ще в одному приміщенні, обладнаному устаткуванням для нелегального виробництва, вилучено 41 тисячу марок з ознаками підробки, близько 33 тисяч пляшок сурогатного ігристого вина, 7 тисяч літрів виноматеріалу, а також 41 тисячу марок акцизного збору з ознаками підробки. Загалом вилучено понад 51,8 тисячі пляшок вина, 7 тонн виноматеріалу та 41 тисячу марок акцизного збору на суму понад 4,2 мільйона гривень.

Відомі бренди — саме те, що треба

На сусідній Одещині співробітники податкової міліції припинили діяльність підпільного цеху, в якому під виглядом відомих іноземних торгових марок виробляли фальсифіковані алкогольні напої. У межах операції «Акциз-2015» було встановлено місця незаконного виробництва і реалізації підробленого алкоголю. Цех із виробництва фальсифікату ділки облаштували на території приватного домоволодіння, а готову продукцію зберігали на двох складах, розташованих у районі ринку. Під час обшуків вилучено обладнання для виробництва, спирт, а також 5,9 тисячі літрів готових фальсифікованих лікеро-горілчаних напоїв. Загальна сума вилученого алкоголю становить 1,9 мільйона гривень.

Ще одних торговців фальсифікованим алкоголем викрили податківці у Херсоні. Під час санкціонованого обшуку з незаконного обігу вони вилучили понад 42 тисячі пляшок фальсифікованої продукції кількох відомих торгових марок загальним обсягом майже 30 тисяч літрів. Серед напоїв — горілка, вино, коньяк. На пляшках були наклеєні акцизні марки, які заводи-виробники не використовували. Вартість вилученого становить 1,67 мільйона гривень. 

Бізнес швидко орієнтується на попит. Тому серед завбачливих підприємців є й такі, що намагаються швидко підзаробити на «новорічних звичках» споживачів, не вдаючись до таких радикальних кроків, як організація підпільного виробництва. Так, у Харкові податківці викрили 40-річну бізнесвумен, яка незаконно ввезла на територію регіону партію спиртного іноземного виробництва з метою подальшого продажу. Бізнес жінка організувала без ліцензії на право здійснення торгівлі підакцизними товарами. Крім цього, на пляшках не було акцизних марок.

Під час обшуків податківці виявили й вилучили 175 пляшок елітного алкоголю на загальну суму близько 87 500 гривень і 51 кілограм червоної ікри на суму близько 56,1 тисячі гривень. Купуючи такі напої, споживач не завжди може відрізнити підробку за її смаковими якостями, особливо коли йдеться про шампанське. Тому фахівці радять вибирати перевірені часом бренди. Крім того, податківці застерігають від купівлі алкогольної продукції через інтернет. Адже торгівлю у такий спосіб заборонено чинним законодавством. І всі підакцизні товари, що реалізуються на інтернет-сайтах, —  контрафактна або контрабандна продукція.

ХАРАКТЕРНІ ОЗНАКИ ФАЛЬСИФІКАТУ 

♦ Ціни за одиницю продукції нижче встановлених законодавством (1 пл. вина у скляній тарі об’ємом 0,7 л та в іншій тарі об’ємом 1 л – 27 грн, а на ігристі вина та шампанське у скляній тарі об’ємом 0,7—0,75 л — 49,9 грн за 1 пляшку);

♦ Підроблені марки акцизного податку (кольорові ксерокопії марок, витравлення ставок акцизного податку, які вказуються на марках, тощо);

♦ Продукція взагалі не маркована;

♦ Порушення порядку оклеювання етикетками (нерівно наклеєні етикетки і контретикетки);

♦ Наявні ознаки повторного використання тари (сліди клею від попереднього оклеювання акцизними марками);

♦ Можливий видимий осадок у рідині (продукція містить пластівці).