Президент Петро Порошенко вчора зустрівся з українськими представниками у робочих підгрупах Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі Леонідом Кучмою, Володимиром Горбуліним, Євгеном Марчуком, Іриною Геращенко та Ігорем Веремієм. Глава держави наголосив, що починається новий етап функціонування Тристоронньої контактної групи.

Зокрема він повідомив, що після консультацій ухвалив рішення делегувати для роботи в робочих підгрупах досвідчених українських політиків, адже переконаний, що слід розпочати предметні практичні консультації щодо конкретних напрямів виконання положень мінських домовленостей. У цих робочих підгрупах координацію забезпечать представники ОБСЄ або міжнародних організацій.

Жодна ротація чи переведення формату, жодні відходи від мінських домовленостей для нас неприйнятні та неприпустимі, вважає Петро Порошенко. Він зазначив, що формат робочих підгруп має відповідати структурам Тристоронньої контактної групи.

«Жодних переглядів мінських домовленостей ні українська сторона, ні наші міжнародні партнери не допускають. Наполегливо вимагаємо від підписантів мінських домовленостей, насамперед Російської Федерації, вичерпних заходів, щоб мінські домовленості було виконано в повному обсязі», — цитує слова Президента його прес-служба.

Глава держави вкотре заявив, що Україна була, залишається і буде твердим прихильником мінських домовленостей та неухильно дотримується їх букви і духу. Критично важливе дотримання під час переговорів послідовності у врегулювання ситуації на Донбасі, результатом якого має стати повна деескалація конфлікту.

Роботу фахівців спрямовано на досягнення миру на Донбасі. Фото з сайту dyvys.in

«Першим ключовим пунктом і комплексом заходів з виконання мінських угод є забезпечення повного припинення вогню, яке має бути верифіковано та підтверджено представниками ОБСЄ», — наголосив глава держави і додав, що складова цього процесу — відведення важкої техніки та артилерії згідно з чинними домовленостями. Але цього разу слід не лише зафіксувати, звідки виводять техніку, якими маршрутами і яка її кількість, а й де вона зберігається. Причому так, щоб до цих місць був постійний доступ представників ОБСЄ для контролю.

Такі застереження не безпідставні. Напередодні 9 травня підтримувані Росією бойовики повертають до буферної зони техніку, яку вони нібито раніше вивели. Самі ж замість того, щоб виконувати домовленості, готуються до так званого параду, проводять бойові тренування і готуються до наступу.

Сепаратисти не поспішають виконувати ще одну важливу складову мінських домовленостей: безумовне звільнення всіх заручників. Звинувативши бойовиків у гальмуванні цього процесу, Президент наголосив, що ця позиція неприйнятна ні для нас, ні для світу, адже мінські домовленості чітко передбачають терміни виконання та чіткий принцип обміну «всіх на всіх».

Для маневру в супротивника немає простору: робочі підгрупи розподілено за пріоритетами. Скажімо, підгрупа з безпекових питань має узгодити і сприяти реалізації заходів з припинення вогню. Українська сторона вже розробила і погодила з ОБСЄ та представниками нормандського формату плани з подальшого забезпечення припинення вогню та відведення важкої техніки.

Також безпекова підгрупа має обговорити розгортання на території України комбінованої місії з цивільним та військовим компонентами під егідою ООН та ЄС. Під час останніх переговорів у нормандському форматі російська сторона наголосила, що не заперечує проти розгортання в Україні такої миротворчої місії. Вона не має підміняти або скасувати мінські угоди, її мета — працювати паралельно з ОБСЄ.

До компетенції підгрупи з політичних питань належить якісна підготовка місцевих виборів, які має бути проведено відповідно до українського законодавства та вимог ОБСЄ. Це включає діяльність політичних партій, принцип змагальності учасників, роззброєння незаконних збройних формувань, відновлення діяльності українських ЗМІ, повернення представників ЦВК та формування місцевих комісій, присутність міжнародних спостерігачів.

«І треба припинити розмови, що вже були вибори, — безапеляційно заявив Президент. — Ніяких виборів у них там не було. Якраз проведення фейкових виборів 2 листопада загнало ситуацію в глухий кут і фактично зруйнувало виконання перших двох мінських документів».

Ще одна підгрупа опікуватиметься гуманітарними питаннями. Окрім невідкладного звільнення всіх заручників, вона займатиметься питаннями логістики, зберігання та ефективного розповсюдження гуманітарної допомоги в постраждалих районах Донбасу. Це стосується не лише української та міжнародної гуманітарної допомоги, а й так званих російських гуманітарних конвоїв, які потрапляли до країни через неконтрольовану ділянку кордону.

Та чи не найбільше навантаження припаде на підгрупу із соціально-економічних питань. І хоч жодне із цих структурних утворень не ухвалюватиме підсумкових зобов’язуючих документів (це виключною компетенція Тристоронньої контактної групи), їхня робота дуже важлива. Президент переконаний, що хоч поставлені завдання непрості, ми досягнемо успіху, адже «правда з нами, весь світ з нами».