ПАРЛАМЕНТАРИЗМ

Перший день роботи Верховної Ради VII скликання не виправдав сподівань на консолідацію та конструктивізм

Новообрані народні депутати та запрошені на урочисте відкриття роботи Верховної Ради VII скликання гості почали збиратися біля будинку парламенту ще з 8 години ранку. Атмосфера в околицях площі Конституції була трохи неоднозначною. В середині периметру паркану, оточеного значною кількістю правоохоронців, було доволі спокійно — жодної метушні. А от за парканом зібралося кілька десятків осіб, які вигукували гасла на кшталт «тушок геть».

Саме з того боку через паркан перелізли напівоголені дівчата зі скандально відомої організації та спробували добігти до входу парламентського будинку, вигукуючи вищезгадані слова. Проте оголених дебоширок швидко скрутили правоохоронці та в прямому сенсі винесли за огорожу, хоча вереск ще певний час було чутно з боку вулиці Шовковичної. Пікантний інцидент розважив свідків «топлес-дійства», однак охорона парламенту була змушена зачинити на певний час усі двері. Тож, аби потрапити до приміщення Верховної Ради, на вулиці довелося зачекати не лише журналістам, а й деяким народним обранцям та представникам дипломатичного корпусу.

Урочиста атмосфера відкриття сесії не допомогла депутатам дійти згоди. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Від присяги до паркану

Тим часом новообрані депутати займали в сесійній залі свої місця для участі в церемонії складання присяги. Тут теж не обійшлося без інциденту: двох депутатів, які  балотувалися під прапорами об’єднаної опозиції, виштовхали із сесійної зали опозиційні нардепи. Прочухана опальні народні обранці отримали за те, що відмовилися увійти до фракції «Батьківщина», під гаслами якої, власне, й були обрані депутатами.

Після вітального слова Голови Верховної Ради попереднього скликання та відкриття урочистого засідання на трибуну для оголошення тексту присяги піднявся найстарший за віком депутат нового скликання — Юхим Звягільський. Після цього у виконанні хору  пролунав духовний гімн нашої держави «Молитва за Україну», і народні депутати відправилися до кулуарів скріплювати особистим підписом текст присяги та вирішувати інші процедурні моменти.

Близько опівдня відбулося відкриття першого пленарного засідання першої сесії Верховної Ради VII скликання: в сесійній залі зареєструвався 431 народний депутат (загалом присягу склали 444 парламентарії). Однак за 20 хвилин ранкове засідання перервалося першою перервою — депутати отримали 3,5 години на вирішення технічних питань, зокрема формування фракцій. 

Утім, спокійно було лише в залі. Поза нею трапилася ще одна цікава подія: депутати від ВО «Свобода» спиляли «болгаркою» п’ять секцій металевого паркану з боку Маріїнського парку. Мета такого кроку полягає в тому, що депутати не мають ховатися за парканом від свого народу. Після цього близько п’яти десятків осіб — прихильників «Свободи» безперешкодно підійшли до входу у Верховну Раду і розпочали дискусію з правоохоронцями. Останні заблокували всі входи до парламентської будівлі як на вхід, так і на вихід…            

Перші непорозуміння

На початку вечірнього засідання член тимчасової президії Верховної Ради — тимчасово головуючий Олександр Єфремов оголосив кількісний склад та керівництво новостворених депутатських фракцій: фракція  Партії регіонів — 210 депутатів, голова фракції — Олександр Єфремов; «Батьківщина» — 99 депутатів, керівник — Арсеній Яценюк; «Політична партія «УДАР» Віталія Кличка» — 42 депутати, керівник — Віталій Кличко; ВО «Свобода» — 37 депутатів, керівник — Олег Тягнибок; Компартія — 32 депутати (без врахування одного народного обранця, який з поважних причин не зміг учора скласти присягу), керівник — Петро Симоненко.

Останні, на думку опозиції, не мали права на створення окремої фракції. Суперечки навколо цього делікатного питання призвели до блокування президії і вимоги двох фракцій — «Свободи» й «Батьківщини» — оголосити перерву. Втім, для неї знайшлася приземленіша причина: Олександр Єфремов заявив про необхідність тестування системи голосування «Рада», без чого годі сподіватися на ухвалення жодного рішення. Таким чином дискусія про перерву вирішилася сама по собі.

Своєрідна технічна нарада час від часу супроводжувалася невеличкою штовханиною біля президії, що позитивно вплинула на найзавзятіших народних обранців: вони випустили пару, і вечірнє засідання мало б продовжитися у більш-менш спокійному руслі. Першим рішенням парламенту нового скликання стало обрання Лічильної комісії, після чого депутати проголосували за продовження засідання до завершення розгляду питань порядку денного. 

Проте не так сталося, як гадалося. Під час вкотре оголошеної перерви депутати від опозиції знову заблокували парламентську трибуну з твердим наміром не відходити від неї до завершення робочого дня. На момент здачі номера (близько 20-ої години) діяльність Верховної Ради поновлено так і не було.