Кілька іспанських уболівальників, які приїхали до Донецька підтримати свою команду, в самому центрі міста несподівано натрапили на екзотичне для себе дійство. Біля пам’ятника Леніну саме відбувався мітинг під червоними прапорами. У гостей заблищали очі, а руки самі потягнулися до фотоапаратів, щоб зробити знімки на тлі монумента вождеві світового пролетаріату і галасливого натовпу. Та де там! Оскільки іспанці були у шаликах клубних синьо-білих кольорів, їх запідозрили у належності до однієї з політичних партій і тому не дуже ввічливо порадили «не примазуватися до нашої акції». А коли трохи розгублених гостей ідентифікували як фанатів суперника «Шахтаря», їм почали енергійно показувати пальці: хтось два, інший три, а дехто всі п’ять. Мовляв, саме скільки голів загилять сьогодні гірники у ворота «Реалу».

Якщо бразильці «впіймали» гру, їх уже не зупинити. Фото з сайту ФК Шахтар

Донецьк цього дня справді очікував від улюбленої команди тільки перемоги. У двох попередніх домашніх поєдинках проти «Манчестер Юнайтед» та «Байєра» гірники мали вигляд непоганий, але пристойний рівень гри, домінування на полі чи створені моменти біля воріт суперників, на жаль, у турнірній таблиці не фіксують. Дві нічиї на «Донбас Арені», тобто втрачені чотири очки — нечувана розкіш у таких турнірах. Утім, тепер усі сподівалися стати свідками закінчення згаданого атракціону щедрості та розтринькування балів, яких виявилося малувато на фінішній прямій. Судячи з прогнозів, «Реалу», який потрапив під гарячу руку «Шахтаря», не позаздриш, бо майже ніхто з уболівальників та фахівців не сумнівався у його фіаско. У ході опитування, проведеного прес-службою ФК «Шахтар», найбільше (третина респондентів) назвали рахунок 2:0, далі йшли 2:1 та 3:1.

Та й самі футболісти добре розуміли, що відступати нікуди. «Можу пообіцяти, що команда докладе всіх зусиль, щоб виграти матч, дуже важливий для нас в останній домашній грі цьогорічної Ліги чемпіонів, — запевнив напередодні капітан гірників Даріо Срна. — Вважаю, що наші вболівальники заслуговують на три очки. «Шахтар» від першої хвилини гратиме у свою гру, активно пресингуватиме, аж поки не заб’є гол».

Цікаво, що в таборі гостей підтримали такі наміри. «Капітан суперника все правильно сказав, — зауважив захисник іспанців Іон Ансотегі. — Насамперед треба атакувати, пресингувати, тиснути на опонента. Ми робитимемо те саме. Бо у нас така сама мета, адже граємо, щоб перемогти».

Отож після обміну такими планами на гру заповнена «Донбас Арена» цього вечора була просто приречена на захопливий, видовищний і результативний футбол. Так, зрештою, і сталося.

Гірники могли відкрити рахунок і раніше. Срна у звичному стилі майстерно виконав штрафний, проте гостей виручила перекладина. Уболівальникам було від чого хапатися за голови: невже знову невдача, яка спіткала в матчі проти «Байєра»? Утім, буквально за кілька хвилин штанга зіграла вже на боці господарів: м’яч після удару Адріано із близької відстані не розминувся з перекладиною, але таки потрапив у ворота.

Пізніше наставник гостей Ягоба Аррасате зізнався, що саме після цього його команда почала втрачати концентрацію. Та іспанці завзято огризалися, створивши біля воріт «Шахтаря» кілька моментів, але на початку другого тайму після стрімкої атаки гірників вони були змушені знову розпочинати з центру поля.

Та й тепер «реалісти» аж ніяк не збиралися викидати білий прапор і були близькими, щоб «розмочити» рахунок, однак П’ятова підстрахувала штанга. А гірники у відповідь проводили разючі контратаки, у яких почуваються наче риба у воді. Саме за цих умов і настав час Кости. Спершу бразильський півзахисник потужно і влучно пробив з лівої ноги в «дев’ятку». А трохи згодом він на радощах «на десерт» продемонстрував уболівальникам кульбіт після забитого ним же м’яча головою. На гостей, які недавно запевняли, що приїхали на «Донбас Арену» по перемогу, у цей момент було шкода дивитися.

«Ключовим моментом поєдинку став пресинг: ми відібрали м’яч і забили другий гол, — вважає головний тренер «Шахтаря» Мірча Луческу. — Після цього «Реал Сосьєдад», здається, зрозумів, що ловити їм сьогодні в Донецьку нічого. Ми добре контролювали м’яч, проводили багато комбінацій. А іспанці, пропустивши другий м’яч, зрозуміло, розкрилися, і це дало нам змогу проводити швидкі контратаки: з’явилися вільні зони, а  нашим швидкісним гравцям тільки цього й треба було».

Український чемпіон вийшов на друге — прохідне місце у групі, проте через два тижні зіграє на виїзді з грізним «Манчестером». За певних умов для продовження боротьби в Лізі чемпіонів гірникам може вистачити й нічиєї. Та, схоже, ліміт нічийних результатів «Шахтар» цього сезону вже вичерпав. «Щоб пройти далі, іншого варіанта, крім того, як обіграти «Манчестер Юнайтед», у нас не існує», — каже про перспективи команди Мірча Луческу.