У Києві 5—6 листопада відбулася Регіональна зустріч Всесвітнього економічного форуму (ВЕФ) під егідою «Стратегічний діалог щодо майбутнього України», про що «УК» писав у попередньому номері. Протягом двох днів понад 170 учасників форуму, серед яких — представники українського та іноземних урядів, міжнародні експерти, науковці та громадські діячі, обговорювали перспективи розвитку нашої держави у соціально-економічній сфері.

Головною метою заходу була підготовка проекту «Сценарії майбутнього України», що має визначити конкретні рекомендації та практичні орієнтири у пріоритетних сферах життя нашої країни, обговорення трьох можливих сценаріїв майбутнього з метою обрання найкращого варіанту, який презентуватиметься на щорічному засіданні ВЕФ у швейцарському Давосі 22—26 січня 2014 року. Головні підсумки дводенної дискусії підбив Прем’єр-міністр Микола Азаров на черговому засіданні уряду.    

«Ми досягли того, що економічне співтовариство повернулося обличчям до можливостей України. Причому, новостворених можливостей. Це об’єктивно.  Світовий банк відзначив значне зростання рейтингу нашої держави та лідерство у сфері дерегуляції економічних відносин. Місія Міжнародного валютного фонду констатувала, що уряд забезпечив прогрес у багатьох сферах економіки. Самі учасники «Стратегічного діалогу щодо майбутнього України» практично одностайно визнали, що українська економіка досить непогано виживає у вкрай несприятливих умовах і має стратегічні конкурентні переваги», — наголосив глава уряду.

ЦЕРН не обходиться без українських науковців. Фото з сайту boston.com

Прогрес очевидний

При цьому він зазначив, що ділові кола Європи і загалом світу почали активно вивчати можливості, які відкриє укладення Угоди про асоціацію з ЄС, включно із всеосяжною зоною вільної торгівлі. Водночас бізнес вітає політику збереження та розвитку економічних відносин з Євразійським економічним співтовариством.

«Всі, хто брав участь в обговоренні сценаріїв розвитку України, — представники Великобританії, Німеччини, США, Угорщини, Хорватії, Румунії, — заявили, що є великі очікування від подальшого розвитку України. Як зазначив модератор дискусії лорд Різбі: «Україна отримала оцінки, що надихають», — констатував Микола Азаров.

Крім того, провідні економічні аналітики відзначили безальтернативність курсу перетворень, започаткованих у нашій державі, та повністю погодилися з баченням уряду щодо подальшого розвитку. Зокрема, безперечними конкурентними перевагами України названо інтелектуальний потенціал у сфері високих та інформаційних технологій, а також унікальний потенціал сільського господарства.

«Попит на інтелект, високі технології та продовольство, на одностайну думку лідерів світового ринку, стануть довготерміновими провідниками розвитку світової економіки. Натомість, бар’єрами швидкого економічного зростання в Україні експерти, як і наш уряд, вважають диктат монополій, недостатній захист прав власності, корупцію та необ∂рунтоване адміністративне втручання у бізнес», — зауважив Прем’єр, додавши, що головним чинником для подальшого успішного розвитку визнано політичну стабільність і консолідацію влади, бізнесу та громадян навколо проектів модернізації країни.

Часи експериментів минули

Глава уряду констатував, що невизначеність чіткого політико-економічного курсу в умовах хаотичних пострадянських трансформацій досі не дала змоги Україні вийти на рівень валового внутрішнього виробництва 1990 року. «Україна переживає дуже відповідальний і унікальний період розвитку. Ми не маємо права помилитися. У нас немає зайвих ресурсів і часу ані на економічні експерименти, ані на політичне протистояння», — заявив Микола Азаров.

Суто з економічної точки зору одна з головних проблем полягає в тому, що традиційні конкурентні переваги України вичерпалися, а традиційні ринки збуту не забезпечують необхідних темпів економічного зростання. Тож, за словами Прем’єра, уряд повинен точно визначити «точки зростання» вітчизняної економіки, залучити до них стратегічні інвестиції, забезпечити економічні свободи і щодня підтверджувати та посилювати лідерські позиції там, де ми їх завойовуємо.

«Для цього треба зосередитися на модернізації виробництв, розвитку внутрішнього ринку та інфраструктури. Це непросто. Дуже непросто. Але це  єдиний спосіб досягти результату, на який націлює суспільство глава держави, а саме: вийти на принципово вищий рівень якості життя в Україні», — наголосив глава уряду.   

Подякуйте не словом, а ділом

Окрему увагу Микола Азаров приділив урочистостям  з нагоди сімдесятої річниці визволення Києва: «Сімдесят років тому, після успіху київської операції, Радянська армія одне за одним визволяла міста Правобережної України. Отже, зараз триває естафета святкувань ювілеїв перемог. Я прошу керівників регіонів і міст, куди іде ця естафета, подивитися, як достойно святкував Київ, і зробити все можливе, щоб інші міста відзначили ювілеї також із піднесенням, щоби свято відчувалось і у зразковому вигляді вулиць та площ, і у почуттях людей».

Особливо він наголосив на необхідності розробки нових програм соціального захисту і підтримки ветеранів, які, передусім, має бути спрямовано на поліпшення їхніх побутових умов, медичного обслуговування, а також безперервну соціальну опіку. «Ветеранам це життєво потрібно, і ми, безумовно, зробимо все, щоб узяти на себе розв’язання їхніх проблем. Доручаю першому віце-прем’єр-міністру Сергію Арбузову та віце-прем’єр-міністру Костянтину Грищенку разом із міністерствами охорони здоров’я, соціальної політики і регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ, а також з керівниками регіональних адміністрацій розробити такі програми, які ми почнемо реалізувати вже з наступного року. А все, що можна зробити поточного року, — треба зробити безумовно», — поставив чітке завдання глава уряду.

Ділячись враженнями від спілкування з ветеранами, Микола Азаров зазначив, що його вразила щира вдячність за кожен крок на шляху розвитку держави загалом та Києва зокрема. Справді, за останні роки у місті реалізовано багато інфраструктурних проектів, що надають Києву рис справжньої європейської столиці. І це лише початок. Тому Прем’єр поставив вимогу, щоб містобудівні рішення, які втілюватимуться у Києві, стали каталізатором перетворень у інших містах України. У зв’язку з цим віце-прем’єр-міністру Олександру Вілкулу та Мінрегіону доручено активізувати роботу зі створення генеральних планів міст з прицілом на залучення інвестицій.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

♦ Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів (проект Закону);

♦ Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо усунення дублювання функцій центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері нагляду (контролю) в агропромисловому комплексі (проект Закону);

♦ Деякі питання виконання діючих та нових інвестиційних проектів (програм, договорів), якими передбачено нарощування видобутку вуглеводневої сировини (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про внесення змін до пункту 3 Положення про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про затвердження плану заходів щодо утвердження позитивного іміджу України, поширення інформації про її туристичний потенціал у державах, які представлені у Міжнародному олімпійському комітеті і Міжнародному паралімпійському комітеті (розпорядження уряду).