Президент Віктор Янукович узяв участь у Всеукраїнському форумі молоді, який відбувся у Києві в рамках Всеукраїнського фестивалю молоді. Перед початком заходу Віктор Янукович оглянув виставку досягнень у реалізації молодіжної політики та поспілкувався з молоддю, яка отримала гранти Президента. 

«Зараз Україна стоїть на порозі відліку нового часу, пов’язаного з модернізацією нашої держави. Упевнений, що саме молодь має взяти найактивнішу участь у цій важливій і відповідальній роботі. Саме молодь має чітко висловити свою позицію за сучасну розвинену демократичну Україну», — звернувся глава держави до учасників зібрання.

На його думку, молодіжна політика має бути динамічною та відповідати вимогам часу. Президент нагадав, що в лютому 2013 року він підписав указ про створення Міністерства молоді та спорту. «Цей орган має забезпечити ефективніше формування та реалізацію державної політики у молодіжній сфері», — підкреслив Віктор Янукович. А найближчим часом буде затверджено Стратегію молодіжної політики.

Влада закликає молодих фахівців робити кар’єру на Батьківщині. Фото з сайту behance.net

Знати, навіщо вчитися

Держава виділяє гранти для обдарованої та наукової молоді, стипендії для молодих спортсменів і митців. «У рамках соціальних ініціатив «Діти — майбутнє України» ми активізували діяльність Малої академії наук. Організували роботу 11 всеукраїнських літніх шкіл для обдарованих дітей та молоді. Приємно зазначити, що талановитої молоді стає більше. Це підгрунтя для оптимізму та віри в успішне майбутнє України», — підкреслив він.

Актуальне й створення мережі обласних молодіжних центрів, які мають стати осередками роботи з молоддю та допомагати в реалізації її потенціалу. «Таку практику вже запроваджено в кількох регіонах, і я хотів би поширити її на усю країну. Доручаю Кабінету Міністрів розробити відповідну нормативну базу для створення та підтримки таких центрів», — зазначив глава держави. Крім того, уряд має щороку передбачати в державному бюджеті кошти на реалізацію молодіжних програм.

Освіта — та рушійна сила, яка дасть змогу молоді реалізувати свій творчий потенціал, втілити в життя свої прогресивні ідеї, поставити Україну на рейки інноваційного розвитку, переконаний Президент. «Уже з університетської лави молодь повинна мати змогу реалізувати свої знання, талант, творчі задуми. Таку можливість ми можемо надати в рамках тіснішої співпраці між університетами та діловими колами», — вважає глава держави.

Бо нині недостатньо використовується потенціал бізнес-інкубаторів і технопарків при вищих навчальних закладах. Особливо це стосується технічного та IT-профілю. Необхідний і поглиблений розвиток університетів як наукових центрів, повідомляє прес-служба Президента.

Віктор Янукович закликав українських IТ-спеціалістів спробувати себе в реалізації масштабних національних проектів, які б стали візитівкою країни. Наприклад, створення потужної національної пошукової системи. На жаль, нині часто молодь відгороджується від своєї країни, будуючи, так би мовити, кар’єру на експорт, зокрема в секторі IТ-технологій.

«Україна має дуже високі якісні показники з підготовки програмістів. Утім, значна частина підготовлених спеціалістів емігрує. А ті, що залишаються, працюють у рамках іноземного бізнесу», — зазначив Президент. Можливо, тому потужна галузь IТ-технологій, на жаль, досі не стала повноцінною частиною української економіки.

Президент також вважає необхідним проведення детальної інвентаризації системи державного замовлення. Українська вища освіта за інерцією продовжує готувати велику кількість спеціалістів гуманітарного спрямування, тоді як на ринку праці спостерігається дефіцит фахівців інженерно-технічних спеціальностей та сфери високих технологій.

Як дбаєш,  так і маєш

Одне із завдань держави у сфері молодіжної політики — соціальна підтримка молоді. Глава держави доручив уряду прискорити реалізацію Державної програми «Доступне житло», розвивати індивідуальне житлове будівництво для молодих сімей у сільській місцевості.

Крім того, для поліпшення житлових умов студентів слід розробити Державну програму «Студентський та учнівський гуртожиток», яка має передбачити не лише реконструкцію, а й будівництво нових сучасних гуртожитків.

Говорячи про питання працевлаштування молоді, Президент зазначив, що 42% безробітних у країні — це молодь віком до 35 років. «Доручаю урядові втілити систему забезпечення випускників вищих і професійно-технічних навчальних закладів першим робочим місцем. Перше робоче місце для молоді має бути гарантованим», — підкреслив Віктор Янукович.

Найближчим часом у рамках підготовки до підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом має бути ухвалено важливі зміни до законів і щодо правоохоронної системи. Водночас законодавчі зміни — лише частина розв’язання наявного комплексу проблем. «Аби докорінно змінити ситуацію, маємо провести суттєве кадрове оновлення правоохоронних органів», — наголосив Президент.

Він зазначив, що на викладачах профільних ВНЗ лежить величезна відповідальність. «Ви маєте готувати не просто висококласних спеціалістів, ви маєте прищеплювати правильні цінності. Це патріотизм, чесність і неприйняття корупції у будь-яких виявах, це безумовна повага до прав людини, верховенство права», — зазначив Президент.

Він звернув окрему увагу на підготовку молодих спеціалістів у сфері національної безпеки. Ідеться про правоохоронні органи та військові формування, на роботу яких нині багато нарікань.

  Відділ новин
«Урядового кур’єра»