Як того вимагає Закон «Про очищення влади» (набрав чинності вчора), Кабінет Міністрів ухвалив положення про порядок проведення перевірок. Тож не дивно, що Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк здебільшого вів мову про те, як здійснюватиметься перевірка осіб, котрі перебувають на посадах в органах державної влади, й тих, хто тільки планує поповнити лави держслужбовців.
 

Щодо звільнення вищих посадових осіб (членів КМУ та держслужбовців I—III категорії) уряд ухвалив перші рішення. Відтак, згідно з базовою нормою Закону «Про очищення влади» Кабмін загалом звільняє 39 осіб службовців вищих категорій. З цієї кількості 19 заяв про звільнення подано за власним бажанням, 20 — на підставі прямої норми люстраційного закону. Окремим пунктом буде звільнено 10 членів національних комісій. «Це так звані національні регулятори, — пояснив Арсеній Яценюк. — Кабінет Міністрів вирішив звільнити високопосадовців, які не відповідають вимогам нового закону і не зможуть працювати в органах державної влади протягом найближчих 10 років. Це керівники центральних органів виконавчої влади, перші заступники міністрів, заступники міністрів, члени національних комісій, один голова ОДА. Очікуємо, що Президент також оперативно ухвалить рішення щодо звільнення цих посадових осіб».

Поступки  тут недоречні

До слова, це лише перший етап люстраційних змін. Згідно зі статтею 5 закону уряд ухвалить план проведення перевірок. Перші розпочнуться з 1 листопада цього року. Під них підпадуть Прем’єр-міністр, перший віце-прем’єр, міністри, керівники центральних органів виконавчої влади, які не входять до складу уряду, голова НБУ, голова ЦВК, члени Нацради з питань телебачення та радіомовлення, голови Служби зовнішньої розвідки, УДО, Адміністрації Президента, ДУС, керівник Секретаріату КМУ, урядовий уповноважений з питань антикорупційної політики, члени всіх нацкомісій. До слова, кожна з комісій-регуляторів у ході перевірок сфокусує увагу на автобіографіях та майновому стані осіб. Достовірність даних, прописаних у податкових деклараціях, перевірятиме вже Державна фіскальна служба протягом 60 діб.

Другий етап перевірок стосуватиметься міністра юстиції, його заступників, керівників цього відомства та МВС, ДФС, СБУ, судової адміністрації, генерального прокурора, його заступників та інших посадових осіб ГПУ.

«Розпочинаються ці перевірки в листопаді 2014 року, закінчуються в січні і лютому 2015 року. Процедура доволі громіздка і складна, але ми намагатимемося в прискореному режимі проводити перевірки як автобіографічних, так і даних щодо майнового стану», — наголосив Прем’єр.

Третій блок стосується майже 9 тисяч суддів. З грудня 2014 по грудень 2015 років перевірятимуть усіх професійних суддів, членів Вищої ради юстиції і членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів. З березня по травень 2015 року — перших заступників та заступників міністрів, голови НБУ, СБУ, АП, заступників керівників ДУС. З квітня 2015 по червень 2016 років під перевірки підпадуть посадові особи територіальних органів Мін’юсту, МВС. Стосуватимуться вони й міжрайонних та районних прокуратур. З червня 2015 по грудень 2016 року спецкомісія сфокусує увагу на всіх посадовцях, які не увійшли до попередніх етапів перевірок. І з вересня 2015 по грудень 2016 року час перевірок настане для військових посадових осіб Збройних сил та інших військових формувань (крім військовослужбовців строкової служби та служби за призовом під час мобілізації). До слова, міністру юстиції Прем’єр доручив «очистити» керівництво Міноборони та Генштабу ЗСУ у рамках першого етапу.

«Нам потрібна нова якість державної служби, нові, фахові, авторитетні люди, які не мають корупційного тягаря. Залишати так, як все було, неможливо! Законсервована ситуація — шлях у нікуди», — резюмував Арсеній Яценюк.

Чиновницька піраміда довго не втримається. Фото з сайту google.com.ua

Нові ціни  на бензин

Окремо глава уряду розповів, що з початку цього року (порівняно з торішнім аналогічним періодом) владі вдалося скоротити споживання газу на 16%. «Якщо брати період часу, коли уряд почав активно займатися економією газу і встановленням лімітів, — це фактично з квітня місяця, то тут обсяги економії сягають понад 20%», — додав він. Однак цього замало для проходження зими.

За словами Арсенія Яценюка, Україна звернулася до Стокгольмського арбітражного суду з пропозицією прискорити розгляд позову до російського «Газпрому» в частині встановлення справедливої ціни на газ. Це потрібно для того, щоб «мати проміжне рішення з постачання природного газу, — пояснив він. — У нас є спільна позиція з нашими європейськими партнерами щодо базових принципів укладання тимчасової угоди на постачання природного газу. Саме тимчасової, оскільки остаточне рішення буде винесено Стокгольмським арбітражним судом».

За будь-яких обставин Україна готова гарантувати безперебійний транзит газу в разі укладання транзитних угод з європейськими компаніями та російським «Газпромом». Прем’єр пояснив, що уряд вже визначив засновану на ринкових і європейських принципах процедуру встановлення тарифу транспортування природного газу. «Але для того, щоб гарантувати цей безперебійний транзит нашим європейським партнерам, нам необхідно підписати угоду саме з європейськими компаніями. Ми готові до цього», — запевнив він.

До слова, НАК «Нафтогаз України» подала черговий позов до Стокгольмського арбітражу щодо перегляду транзитного контракту з російським «Газпромом». Згадавши про це, глава уряду опосередковано запросив європейських партнерів долучитися до модернізації української ГТС: «У Брюсселі пройшла перша енергетична конференція, зараз ми отримуємо попередні пропозиції від європейських партнерів. Коли ми їх узагальнимо, то Україна і уряд оголосять публічний конкурс на залучення європейських і американських інвесторів до модернізації та експлуатації української газотранспортної системи».

А ще уряд очікує зменшення цін на нафту та нафтопродукти, зокрема бензину, в Україні — через зниження світових цін на нафту. Того ж дня Арсеній Яценюк переговорив з представниками ключових учасників українського ринку нафтопродуктів і отримав від них попередні запевнення в тому, що ціни на бензин в Україні буде переглянуто в бік зниження. До оцінки ситуації на внутрішньому ринку бензинів він попросив долучитися й Антимонопольний комітет.