«Братська» агресія, ухвалення бюджету, перспективи розвитку країни наступного року в розрізі глобальних реформ стали провідними акцентами тривалого спілкування Президента Петра Порошенка з журналістами і, без перебільшення, всім українським народом. 

Одним із досягнень глава держави вважає те, що за кілька місяців нам вдалося створити одну з найбоєздатніших армій на континенті. Хоч перший удар ворога українські Збройні сили зустріли зі стрілецькою зброєю на голому ентузіазмі й кількістю 6 тисяч військовослужбовців, розпорошених по всьому фронту. Це стало уроком для міжнародної спільноти, яка зацікавлена вивчати наш досвід ефективного протистояння гібридній війні. «Зараз я це стверджую абсолютно свідомо, до нас приїжджають вивчати досвід, хід операцій, технології боротьби з такою війною», — зауважив Президент. Це зокрема є свідченням мобілізації нечуваної міжнародної підтримки.

Позитивним фіналом року, що минає, Президент назвав нещодавнє звільнення з полону терористів 150 українських бійців. «Цих заручників півроку відмовлялися звільняти. Багато з них отримали вирок на розстріл. Це були бійці добровольчих підрозділів, бійці Нацгвардії, яких місяцями бойовики відмовлялися звільняти. Лише надзвичайно активні зусилля і добре скоординовані кроки дадуть змогу цим воїнам зустріти Новий рік із родинами вдома. Я дуже тішусь і радію з цього», — наголосив Петро Порошенко. А його новий дипломатичний рік розпочнеться 15 січня в столиці Казахстану Астані, де відбудеться зустріч у «нормандському форматі».

Президент чітко сформулював нашу національну ідею. Фото Миколи ЛAЗAРЕНКA

Як змінити військове мислення

На думку Петра Порошенка, конфлікт на Донбасі надуманий, а окупанти й агресори повинні залишити Україну. «Ключова умова Мінського протоколу, яка дуже швидко принесе мир в нашу країну, проста: перекриття кордонів і виведення іноземних військ із нашої території. Щойно війська буде виведено, ніякого конфлікту не буде. Його не існує — він надуманий. І перші кроки на визволених територіях — яскраве тому підтвердженням», — сказав Петро Порошенко.

«Хай поїдуть у Слов’янськ, Краматорськ, Лисичанськ, Сєвєродонецьк, Маріуполь і побачать, як відновлюється українська влада на звільнених територіях, — просто й доступно сформулював думку всього нашого народу глава держави. — І це буде ще одним підтвердженням, що цей конфлікт принесено в нашу країну ззовні. І ті, хто його приніс, — окупанти й агресори — мають піти з нашої держави».

Але для захисту Батьківщини нам слід змінити військову доктрину. Безпосередньо під час спілкування з пресою Петро Порошенко підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо відмови України від здійснення політики позаблоковості».

При цьому забезпечити стійкий мир та повернути тимчасово окуповані території можна лише на підставі Мінського протоколу. «Попереду стоять завдання не менш складні, які можуть реалізувати шляхом єдності. Головне — на базі мого мирного плану, на базі мінських домовленостей, перетворити крихке перемир’я, яке сьогодні є на сході, на стійкий, забезпечений і тривалий мир. Повернути тимчасово окуповані території під контроль української влади, відновити там український суверенітет. Ще раз підкреслюю, що зробити це можна лише на підставі Мінського протоколу, де враховано всі необхідні умови для того, щоб це було здійснено: і режим припинення вогню, і негайне звільнення всіх заручників. Ключова умова Мінського протоколу, яка дуже швидко принесе мир нашій країні, дуже проста: перекриття кордонів і виведення іноземних військ із нашої території», — наголосив Петро Порошенко.

Він також наполягає на продовженні переговорів щодо врегулювання ситуації на Донбасі в рамках мінського формату і заявляє, що Україна ніколи не піде на їх перегляд.

З іншого боку, Петро Порошенко припускає повернення до женевського формату переговорів за участю США та ЄС для врегулювання ситуації на Донбасі: «Ми залишаємося відданими мінським домовленостям, але це не єдиний формат. Ми також передбачаємо повернення до женевського формату». Керівники інституцій ЄС висловили свою готовність узяти участь в українських мирних переговорах. Рівень інтенсивності цього діалогу дає нам дуже гарні й оптимістичні позиції.

Тобто процес мирного врегулювання на Донбасі розпочнеться після проведення там місцевих виборів за українським законодавством і за участю міжнародних спостерігачів: «І тоді той, кого обере народ, а не той, хто захопив владу зі зброєю в руках, знущається над українцями, буде нашим партнером, з яким ми будемо проводити переговори щодо особливостей місцевого самоврядування, які передбачає ухвалений Верховною Радою закон».

Валютний ажіотаж вляжеться 

Цікава позиція Президента, що Україна не співпрацюватиме з підприємствами, які працюють на терористів: «Ми маємо чітко усвідомити, що з підприємствами, які працюють на терористів, Україна не буде співпрацювати, і не дасть можливість їм працювати». Ті підприємства, які перереєструвалися на території України, платять податки і не мають жодних проблем із веденням бізнесу, на сьогодні працюють і не мають жодних проблем.

Не оминув Президент і трагедії під Іловайськом. «Щодо відповідальності за Іловайськ: ніхто Іловайськ не забув і не забуде, як комусь здавалося. І за Іловайськ уже покарано сотні вбивць. І 3 вересня ми зібрали все, що тоді у нас було: дві батальйонних тактичних групи під керівництвом начальника Генерального штабу генерал-полковника Муженка. Більш як 1,2 тисячі українських десантників-штурмовиків пішли в рейд у тилах Іловайська, в якому стояли російські війська і розстрілювали наших хлопців. І покарали їх. Сотні вбивць або залишилися лежати, або поїхали додому в цинку», — так відповів Президент на запитання щодо відповідальності за трагедію під Іловайськом, зокрема тодішнього міністра оборони Валерія Гелетея.

Припускає глава держави й запровадження воєнного стану в разі виходу з мирного процесу і продовження агресії на Донбасі. «Два останні засідання РНБО було присвячено тому, що готується спеціальний сценарій переведення економіки на військові рейки, уточнення функцій місцевої влади для функціонування в особливий період і чіткий план, що будемо робити, якщо відбудеться вихід з мирного процесу і розв’язання або продовження повномасштабної агресії», — повідомив глава держави. Але він укотре наголосив, що воєнного врегулювання ситуації на Донбасі не існує.

Паніку ж на валютному ринку може бути зведено до нуля відразу після підписання Україною нової угоди з ключовим кредитором — Міжнародним валютним фондом і отримання істотної фінансової підтримки своїх золотовалютних резервів. Крім того, угода з МВФ стане позитивним сигналом для інвесторів.

Підтримує Президент і рішення парламенту, який напередодні вночі в авральному режимі ухвалив державний бюджет наступного року. За його словами, ухвалення держбюджету в такому режимі пояснюється тим, що необхідно було надати погоджені майбутні макропоказники. «Якщо хтось хотів перенести голосування і поговорити про це, це було б дуже добре, але нам із січня нічим було б фінансувати армію», — пояснив глава держави.