«Запобігаємо. Боремось. Діємо» — з такою назвою-закликом у НСК «Олімпійський» стартувала міжнародна антикорупційна конференція. Її відкривали виступами-звітами Президент і Прем’єр-міністр. Це була офіційна церемонія початку роботи заходу — передстарт тематичних панелей.

Петро Порошенко розпочав промову з теми виборів. Він заявив, що в більшості міст, де відбувся другий тур, перемогу здобули представники демократичної коаліції. «Я вітаю українців із цим вибором, — не приховував доброго настрою глава держави. — Не маю сумніву, що головний напрям боротьби з корупцією — дерегуляція та передача повноважень владним територіальним громадам. Це квінтесенція спільних кроків з унесення змін до Бюджетного і Податкового кодексів. Значна частина фінансового ресурсу передається територіальним громадам. Владна і фінансова відповідальність стають ближчими до громадянина». 

А стратегію боротьби з корупцією Президент означив висловлюванням 16-го президента США Авраама Лінкольна: 

«Якби у мене було вісім годин, щоб зрубати дерево, я б витратив шість, аби загострити сокиру». Він заявив, що минулого літа в Адміністрації Президента не працювала жодна з кнопок, якою можна було б запустити механізм боротьби з корупцією. Натомість цієї осені вже завершується перший етап інституціонального та законодавчого забезпечення боротьби з корупцією. «Сокиру ми вже загострили», — наголосив Петро Порошенко.

Прокурор буде. Аби ще чесних суддів…

Глава держави покладає великі надії на роботу Національного антикорупційного бюро і вважає, що створення спеціалізованої прокуратури буде останнім чинником старту антикорупційного процесу. Із 11 членів спеціалізованої комісії, яка обиратиме очільника цієї структури, 9 осіб — представники громадських організацій, а двоє — прокурори. 1 грудня має відбутися представлення антикорупційного прокурора. Його призначить Генеральний прокурор. Опісля всі справи, пов’язані із корупцією, ГПУ передасть до Національного антикорупційного бюро. «Ефективність боротьби з корупцією зросте в рази. Ми справді довгенько запрягали. Нам треба швидко їхати», — наголосив Петро Порошенко.

Він резюмував, що тепер прокуратуру позбавлено функції загального нагляду: 4 тисячі прокурорів по всій країні вже звільнено. Тож у короткі терміни потрібно набрати 700 нових фахівців для роботи у місцевих прокуратурах. За словами Президента, протягом року владі вдалося здійснити дві комплексні реформи: сформувати нові Збройні сили та створити патрульну поліцію.

Найбільша проблема країни в корупційному сенсі — ситуація із судовою гілкою влади. Глава держави наголосив, що він знає, як захистити суди від впливу влади. Та він не може дати відповідь на запитання, як їхню незалежність захистити від впливу корупціонерів. «Ми спробували вкласти це в конституційні зміни. Знімаємо недоторканність, розширяємо перелік підстав притягнення суддів до відповідальності, завантажуємо процес перебудови в судовій гілці влади. До суддівського корпусу мають прийти нові люди», — окреслив план дій Петро Порошенко.

Для нього важливо, аби конкурс на суддівські посади, присяжних, прокурорів відбувався за моделлю набору патрульних до лав Національної поліції. У зв’язку з цим він звернувся до суспільства: «Без активної участі громадян ми не зможемо забезпечити ефективність реформ. Ми маємо продемонструвати іноземним інвесторам два найрішучіших прогреси. Перший — ефективні зусилля із забезпечення миру, деескалації конфлікту, деокупації території і повернення територіальної цілісності й незалежності нашої держави. Світ на боці України. Наші скоординовані дії мають принести найближчим часом результат. Другий — продемонструвати ефективні заходи у боротьбі з корупцією. Спільними зусиллями ми подолаємо цю ракову пухлину».

Перевірятимуть статки посадовців

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк свій виступ перетворив на звіт антикорупційної роботи уряду за останні 20 місяців. Він підтвердив два головні виклики для України: боротьбу із зовнішньою агресією, російським тероризмом, та внутрішню боротьбу з корупцією. Глобальним викликом він назвав боротьбу з тероризмом. Отже, за словами глави уряду, в нафтогазовому комплексі та енергетичному секторі немає олігархів-посередників, які грабували державний бюджет своїми тіньовими відкатами. «Ми маємо прямі угоди між Україною і країнами-членами ЄС та між компанією «Нафтогаз» і ПАТ«Газпром», — наголосив Арсеній Яценюк. — Україна не контролювала «Укрнафту». Згідно з новим законом, компанія отримала керівника на прозорому конкурсі (британець за походженням) і починає повністю міняти склад правління, систему управління та структуру».

Окрім цього, Прем’єр стверджував, що за останні 20 місяців в країні не проведено жодної тіньової приватизації, через яку й формувалися олігархи. Уряд зупинив приватизацію Одеського припортового заводу. Щоправда, Арсеній Яценюк обурений тим, що ВР уже шість разів відмовилася підтримувати законопроекти про зміни умов та переліку об’єктів приватизації, запропоновані урядом. До речі, Прем’єр доручив перевірити на корупційну складову керівників 20 найбільших державних компаній. На ефективну роботу «інспекторів» вплине дієва аудиторська служба. Її створять на базі Державної фінансової інспекції.

Потім Прем’єр нагадав про процес очищення влади. Понад 700 державних службовців втратили високі посади. Люстровано й 42% вищого керівництва Державної фіскальної служби, 15% — її керівного складу в областях. Арсеній Яценюк нагадав присутнім, що Національне антикорупційне агентство — це превентивний орган, який перевірятиме майно і статки державних посадовців.

«Україна — одна з країн у Європі, яка практично повністю розкрила свої реєстри власності, — розширив список антикорупційних досягнень Прем’єр. — Ми на 50% скоротили кількість контролюючих органів, ліцензій, дозволів. Усе, що формувало бюрократію. Парламент підтримав не всі наші ініціативи. Сподіваюся, що ухваленням законів він запровадить свободу для економіки та бізнесу».

Сумлінних підтримають зарплатами

Жоден з олігархів не має впливу на уряд. А таким твердженням Арсеній Яценюк говорив про панування політичної корупції у Верховній Раді. Мовляв, представники бізнесу там мають вузькопрофільний інтерес. Подолати вплив бізнес-груп здатен законопроект, який дасть змогу фінансувати політичні партії з державного бюджету.

Створення Державного бюро розслідувань — останнє з досягнень влади. Однак Арсеній Яценюк перевів тему в інше русло: «Боротьба з корупцією — це не тільки саджати за грати. Це продовження дерегуляції, зменшення впливу державної влади на економічне, політичне й соціальне життя. Маємо ухвалювати закони з дерегуляції та спрощення життя в Україні, аби знищити підстави для корупції».

На переконання Прем’єра, державні службовці повинні отримувати вищі за 100 доларів зарплати. Саме тому він звернувся до європейських та американських партнерів із проханням створити за два роки фонд стимулювання держслужбовців і з нього доплачувати кошти тим, хто веде боротьбу з корупцією та здатен впроваджувати реформи. У цьому фонді мають працювати на постійній основі представники міжнародної антикорупційної місії. Їй на підставі спільних меморандумів нададуть доступ до баз даних СБУ, ГПУ, Державного бюро розслідувань, аби з’явилася можливість порушувати кримінальні провадження щодо українських посадовців навіть за кордоном.