ДОТРИМАННЯ ЗАКОНУ

Прокурори оскаржують заборону на перебування дітей у громадських місцях після 22.00

Аби зменшити рівень злочинності, дедалі частіше порушується питання про запровадження так званої «комендантської години» для дітей та підлітків, але лише на рівні місцевих депутатів у різних регіонах країни. І хоч такі рішення, на перший погляд, мають багато позитивних моментів, зазвичай їх дуже швидко скасовують або суди, або й самі автори.

Керівник управління кримінальної міліції у справах дітей МВС України Олександр Лазаренко переконаний: аби діти не ставали жертвами злочинів, такі обмеження їхнього перебування на вулиці у вечірній час необхідні. «Якщо депутати місцевого рівня приймають подібне рішення від імені громади, яка їх на це уповноважила, очевидно, це питання виникло в цій громаді, у цій області, — зауважує він.

— Коли йдеться про обмеження перебування неповнолітніх на вулиці після десятої години вечора, це означає, що більшість дітей у тих сім’ях, де батьки справді займаються вихованням і турбуються про їхню безпеку, дотримуватимуться розпорядження органів місцевого самоврядування.

Адже в такий час діти можуть стати жертвами злочину, і тільки тому їх потрібно убезпечити».

Обмеження захистить від спокус?

Крім того, за словами Олександра Лазаренка, подібні обмеження допоможуть уберегти від необачних вчинків і тих підлітків, які лише розмірковують над тим, як і де можна «підзаробити», виходячи вночі на вулиці.

Він розповідає про один із випадків. Хлопці 14 та 15 років вирішили пограбувати магазин, що торгує комп’ютерами й комплектуючими до них. Хлопці знали, що власники крамниці живуть за 40 кілометрів в обласному центрі, тому зачиняють її після шостої години вечора і їдуть додому.

«Підлітки після десятої вечора прийшли з чорного входу і намагалися зламати двері, — розповідає Олександр Лазаренко. — З першого разу потрапити всередину не вийшло, вони повернулися додому. Наступного вечора взяли із собою невеличкий ломик, ножівку для металу і знову спробували відчинити двері чорного входу. Та й цього разу не вдалося. Але коли наступного дня одному з цих підлітків заборонили гуляти, його приятель вирішив самостійно довести справу до кінця і таки потрапив у цей магазин після 22.00. Взяв звідти два ноутбуки і деякі комплектуючі. Коли злочин було розкрито, підлітки розповідали, що не випадково вибрали такий час для скоєння злочину: по вулиці ж ніхто не ходить, дворик магазину ніхто не охороняє».

Наскільки рішення про обмеження перебування дітей на вулиці у вечірній час позитивно впливають на криміногенну ситуацію в тому чи тому регіоні, відстежити виявилося дуже важко. Зателефонувавши до обласних управлінь внутрішніх справ Житомирщини й Вінниччини, ми дізналися, що такі обмеження були скасовані, бо вони порушували права дітей. Відмінив подібне рішення і Деснянський районний суд міста Чернігова. А ось на Кіровоградщині й досі щодо цього триває судовий розгляд. Нагадаємо, що згідно з документом, прийнятим на сесії Кіровоградської міської ради в червні минулого року, неповнолітні не мають права після 22.00 проводити час у громадських місцях, кафе, клубах, ігрових залах.

Як розповіла керівник прес-служби прокуратури Кіровоградської області Наталя Алексеєнко, це рішення оскаржується, тому що воно порушує статтю 33 Конституції щодо права вільного пересування дітей, обмеження якого може встановлюватися виключно законами, а не рішенням органу місцевого самоврядування. Також порушено статтю 2 Протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, який також гарантує право вільно пересуватися, а обмежене це право може бути лише законом.

При цьому відповідно до статті 2 Закону «Про місцеве самоврядування» органи місцевого самоврядування можуть вирішувати питання місцевого значення лише в межах Конституції і законів України. А приймаючи подібні рішення, депутати міськради виходять за межі своїх повноважень. Адже за таким самим принципом можна взагалі в окремих регіонах дозволити вільний продаж наркотиків або зброї. Чому б ні, якщо аргументи на користь такого рішення місцеві депутати визнають прийнятними?

«Є такий принцип: громадянам дозволено все, що не заборонено законом, а державним органам дозволено лише те, що передбачено законом, — каже віце-президент Спілки адвокатів України Петро Бойко. — Ось така проста схема. В якому законі передбачено, що депутати місцевого рівня можуть встановлювати «комендантську годину» хоча б для когось? Хоч би які аргументи вони наводили, хоч би на що посилалися, це лише їхня ініціатива, яка не може бути обов’язковою для виконання. Поки не буде щодо цього відповідного закону, а його може ухвалити лише Верховна Рада, все це вважатиметься порушенням прав дітей та їхніх батьків. Тому прокуратура втручається в подібні ситуації і вчиняє правильно».

Депутати не хочуть «перевиховувати» батьків

Непоодинокі спроби прийняти відповідний закон на рівні парламенту виявилися провальними. Так, 2010 року законопроект Володимира Даниленка «Про внесення змін і доповнень до деяких законодавчих актів України» (Про охорону дитинства) набрав лише 38 голосів. Проект передбачав адміністративну відповідальність (штраф від 340 до 750 гривень) за допуск неповнолітніх у комп’ютерні клуби, на дискотеки і відеотеки, в нічні клуби, гральні заклади з 22-ї до 6 години. Автор також пропонував ввести адміністративну відповідальність для батьків, котрі пускають малолітніх дітей без нагляду в громадські місця в нічний час. Карати передбачалося штрафом від 17 до 51 гривні.

«У Чернівцях, а я буковинка, з ініціативою про введення «комендантської години» кілька років тому виступила міліція, і міськрада прийняла таке рішення, — розповідає народний депутат України Оксана Продан. — Очевидно, воно було прийнято, бо міліція не забезпечує порядку на вулицях у нічний час і таким чином пропонує захищати дітей від можливих проблем. Може, комусь із батьків комендантська година й допомагає утримати дитину вдома, але потрібно розуміти, що за цим обмеженням можуть з’явитися й інші, які стосуються не тільки дітей. Тому вулиця повинна бути не забороненою, а безпечною — і для дітей, і для дорослих».

А як правоохоронці зобов’язані реагувати, коли зустрічають  уночі дитину в громадських місцях? Пан Лазаренко пояснив, що міліція не має права приймати рішення щодо покарання або не покарання законних представників цієї дитини. Адміністративні протоколи повинні розглядати спеціальні комісії при органах, які прийняли таке рішення. «Можуть бути різні ситуації. Наприклад, підліток повертається з підготовчих курсів. Тоді можна зателефонувати батькам і поцікавитися, чи знають вони, де їхня дитина, і відправити її додому, — пояснює він. — Знову ж таки, якщо пізно ввечері або вночі знаходимо дитину десь у комп’ютерному клубі, виникає запитання, чому вона там перебуває. Можливо, вона в розшуку. Якщо підліток відмовляється назвати своє ім’я, місце проживання та координати батьків, його можуть доставити в органи внутрішніх справ не більш ніж на три години, а потім — у центр соціально-психологічної реабілітації».

А ТИМ ЧАСОМ

Чи встановлять у Черкасах «комендантську годину»?

Владислав КИРЕЙ,
«Урядовий кур’єр»

Депутати Черкаської міської ради пропонують обмежити перебування дітей у закладах дозвілля, ресторанах, на вулицях у нічний час. Планується з першого квітня заборонити дітям до 18 років без супроводу дорослих бути в громадських місцях із 23.00 до 6.00 у літній час та з 22.00 до 6.00 — у зимовий. Якщо виявлять у «заборонені години» дитину без супроводу батьків або осіб, що їх замінюють, як зазначається в проекті рішення, працівники міліції мають встановити місце проживання чи навчання, причини перебування поза домівкою в нічний час і повідомити телефоном батьків.

Далі, пояснює голова комісії з питань соціального захисту, профілактики бездоглядності та правопорушень серед дітей та учнівської молоді міської ради, секретар міської ради Віктор Горкун, дитину повертають батькам або направляють до КП «Черкаський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей». Студентам же видаватимуть письмові попередження. Їх копії разом з копіями актів передачі дітей батькам чи до притулку щотижня направлятимуть до служби у справах дітей міської ради та до відділень кримінальної міліції у справах дітей райвідділів міліції.

— Вночі на вулицях дітям робити нічого, — каже Ігор Мельников. — Це рішення потрібне для всієї громади — для дітей та їхніх батьків, для вчителів, оскільки йдеться про успішність навчання й виховання, для міліції, адже не можна миритися з підлітковою злочинністю.

У проекті рішення прописані чіткі механізми його виконання.  Впровадженню цього документа передуватиме широка інформаційна кампанія, що триватиме місяць. До того ж, це стане ще одним механізмом виявлення неблагополучних родин і налагодження з ними своєчасної профілактичної роботи, переконана начальник служби у справах дітей Черкаської міськради, заступник голови комісії з питань соцзахисту, профілактики бездоглядності та правопорушень серед дітей та учнівської молоді міської ради Світлана Шишлюк:

— Цим рішенням ми передовсім прагнемо уберегти дітей від насилля і втягування їх у кримінал. Яскравим прикладом є недавній випадок з∂валтування 40-річним чоловіком 16-річної дівчинки, яке сталося вночі, коли вона поверталася додому після зустрічі зі своїм хлопцем… 

Звістка про так звану «комендантську годину» для підлітків викликала в місті неоднозначну реакцію. Самі діти, зрозуміло, категорично проти. Це, як трактує дехто, порушує права людини і може бути тільки в крайніх випадках, тимчасово, за дуже серйозних підстав.

За словами ж директора департаменту освіти та гуманітарної політики міськвиконкому Ірини Топчій, уведення такого обмеження означатиме тільки більше порядку на вулицях міста і менше криміналу.

— Є досвід такої роботи у Хмельницькому, Житомирі, Миколаєві, Сімферополі. Негативних явищ у цих містах за період такої заборони значно поменшало.