До кінця року Державна фіскальна служба (ДФС) хоче вийти на відшкодовування 100% заявок з податку на додану вартість (ПДВ) у режимі місяць від місяця. Про це під час прес-конференції в ДФС повідомив її голова Роман Насіров.

За його словами, нині щомісяця з бюджету експортерам відшкодовують приблизно 5 мільярдів гривень ПДВ, тоді як заявок надходить на 6,5 мільярда. «У бюджеті-2015 заклали недостатню суму на відшкодування ПДВ — 58 мільярдів. Це приблизно по 5 мільярдів на місяць. Існує борг з минулого року. Тому ми ініціювали законопроект, який пройшов Кабмін і нині в парламенті, де пропонуємо, що збільшимо суму, яка йде на відшкодування ПДВ на 12 мільярдів», — зазначив очільник ДФС.

І додав, що за 7 місяців поточного року фіскальна служба зібрала 259 мільярдів гривень, що на 13 мільярдів більше запланованого показника. «Але не завдяки переплатам. Навпаки, за останні три місяці ми зменшили загальні переплати на 9,5 мільярда гривень. Найбільша проблема залишається з переплатами податку на прибуток — там майже 23 мільярди. По акцизному збору — 4, а загалом — 34 мільярди гривень. Але ми починаємо повертати бізнесу борги, — каже Роман Насіров.

Ресурс фіскали шукають, ліквідовуючи конвертаційні центри (за три місяці закрили 19 таких центрів, у кожному з яких було по 20—30 фіктивних фірм), нелегальні нафтобази (п’яту частину імпортного палива завезли в Україну нелегально), нелегальні спиртзаводи, нелегальні валютні обмінники (апетити у шахраїв ростуть: якщо раніше вилучали по півмільйона-мільйон гривень, то тепер йдеться про десятки мільйонів).

«Проблем додає фіктивний ПДВ. Тіньова економіка щомісяця забирала з бюджету 3 мільярди гривень. Завдяки удосконаленому електронному адмініструванню у серпні ймовірне зростання надходження ПДВ на 20%. Уже до кінця року суттєво знизиться кількість перевірок платників, оскільки не буде потреби у зустрічних та позапланових перевірках», — прогнозує Роман Насіров. І запевняє, що великі компанії вдячні за те, що завдяки електронній системі адміністрування ПДВ не буде проблем з контрагентами.

Він підкреслює, що ДФС вживає заходів щодо запобігання проявам корупції у своїй структурі. «Більшу частину організованої корупції ми подолали. Ніхто зараз не може сказати, що якусь схему кришує хтось із керівництва служби. Відбулася серйозна чистка у керівному складі податкового напряму, міліції, митниць», — заявив Роман Насіров.

А коментуючи арешт партій зерна (за 2 тижні арештовано вже 3 судна), він підкреслив, що ДФС не дозволить зловживати на експорті зернових. «Українські компанії створюють фірми в офшорах, торгують зерном і вивозять валюту за кордон. Торік було 30% тіньової економіки при експорті зерна, у нинішньому експерти прогнозують ще більше. Ми боремося з несплатою податків, але хотіли б їх лише адмініструвати», — резюмував Роман Насіров.