Українські забудовники цього року масово переходять на будівельні матеріали вітчизняного виробництва. За інформацією директора проектів девелоперської компанії «НЕСТ» Віталія Грусевича, компанії, які зводять житло, використовують для цього уже понад 80% наших матеріалів. У першу чергу — цемент, пісок, метал, бетон. Тобто до них належать такі, для виробництва яких в Україні є вся необхідна сировина та не потрібно використовувати високотехнологічне обладнання.

Звісно, масово переходять на вітчизняні будматеріали компанії-забудовники, як то кажуть, не від хорошого життя. Так, з початку року їхні імпортні  аналоги подорожчали на понад 40%. Хоча, варто сказати, що і вітчизняні товари теж не тупцювали на місці: за п’ять місяців 2014 року вони зросли в ціні на 5—15%.

Утім, чимало забудовників готові переходити на вітчизняну будівельну продукцію за умови її хорошої якості. Приміром, керівник відділу продажу житлового комплексу Park Stone Дмитро Шостя зазначає, що до наших товарів у цьому сенсі є чимало питань. За його словами, компанія раніше однозначно обирала імпортні товари, а не українські, бо вони за цінами були практично одинакові, проте за якістю, звісно, перші значно вигравали.

Саме про це кореспонденту «УК» повідомив і відомий архітектор, лауреат Державної премії України з архітектури Георгій Духовичний. «В Україні часто відбуваються і відбувалися раніше порушення технологій у процесі виготовлення будівельних матеріалів. Звісна річ, їх також масово використовують під час спорудження житла. Дуже хочеться, щоб непоганий заклик — підтримати вітчизняного товаровиробника — не став виправданням вироблення та використання неякісних товарів», — констатує він.

Хоча архітектор та й безпосередньо будівельники не заперечують того, що в Україні виробляють чимало якісних будматеріалів. До них належать деякі фарби, окремі види гіпсокартону, сантехніка (є якісні сорти фаянсу), єврорубероїд тощо.

А от стосовно огороджувальних конструкцій, фасадних систем, керамічної черепиці, ліфтового обладнання, деяких видів арматури, радіаторів, то імпортна продукція стоїть набагато вище за якістю.

Хоча, як запевняють будівельники, з кожним роком ситуація з товарами, виробленими в Україні, поліпшується. Тож Дмитро Шостя впевнений, що забудовники підвищуватимуть вимоги до вітчизняних матеріалів, а використання новітніх технологій в Україні дасть поштовх до зниження цін на нерухомість. Для прикладу будівельники вказують на запуск заводу з виробництва великих блоків від компанії «Київміськбуд», який повинен був статися в кінці 2013 року. Чомусь деякі забудовники вважають, що це працююче на повну потужність підприємство дало б змогу в найближчому майбутньому знизити ціни на квадратний метр житла до 400 доларів.

Проте Георгій Духовичний скептично ставиться до такої думки і вважає, що корінь зла тут не в цьому, а у великій корупційній складовій, не подолавши яку про жодне зменшення цін на житло не може йтися.

До того ж архітектор вважає, що навіть повна відмова від імпортних будівельних товарів та їхнє заміщення вітчизняними також нічого не змінить у ціновій ситуації на ринку.

Зараз головне інше — щоб у погоні за дешевими вітчизняними будматеріалами, а значить і прибутками (а їх нині не так просто, як раніше отримати), забудовники не почали зводити вкрай неякісне житло.