У Китаї завершилося засідання українсько-китайської комісії з торговельно-економічного співробітництва. Звідти наша делегація привезла хороші новини. Піднебесна надала доступ на свої ринки 18 українським компаніям, які виготовляють і постачають молочну продукцію. Перелік уже розміщено на офіційному сайті уряду КНР. Цією оптимістичною новиною Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк відкрив засідання уряду. Про нинішнє досягнення в молочній галузі він сказав: «Нові ринки для України вкрай важливі. Це визнання наших зусиль, аби модернізувати індустрію, промисловість, збільшити виробництво й кількість робочих місць, доходів, забезпечити зростання економіки».

Наступна новина стосувалася набуття чинності з 1 жовтня Закону «Про ринок природного газу». Прем’єр резюмував, що олігархи, які контролювали цей ринок, відійшли в минуле. «Жодної олігархічної монополії на розподіл газу не існуватиме. Ми його видобуваємо виключно за прямими договорами», — наголосив він.

До речі, згідно з результатами останніх переговорів між Україною, ЄС та Росією, наша сторона очікує на набуття чинності тристоронньої газової угоди. «Україна буде забезпечена природним газом!» — констатував Прем’єр.

Підземні сховища поступово наповнюються блакитним паливом. Фото УНIAН

А ще він розповів, що уряд і НАК «Нафтогаз України» акумулювали 500 мільйонів доларів на накопичення блакитного палива у підземних газових сховищах. Вони вже є на банківському рахунку компанії.

А доки тривало засідання Кабміну, рада директорів Європейського банку реконструкції та розвитку вирішувала, чи надавати Україні додаткові 300 мільйонів доларів на закупівлю газу для української економіки на західному кордоні. Якщо таке рішення буде ухвалено, «Нафтогаз» згідно з процедурами ЄБРР проведе тендер та придбає потрібну кількість вуглеводню. «Завдяки такому кроку ми розблокуємо та отримаємо від Світового банку ще 500 мільйонів доларів, — додав Арсеній Яценюк. — 500 мільйонів доларів маємо на рахунку, 300 мільйонів доларів, сподіваюся, на ЄБРР, і 500 мільйонів доларів — для НАК «Нафтогаз» під держгарантії для проходження опалювального сезону та закупівлі газу».

Прем’єр також наголосив, що, згідно із Законом «Про ринок природного газу», НАК «Нафтогаз» втрачає монополію на постачання та продаж блакитного палива. «Ми будуємо європейську демонополізовану систему ринку газу. Як допомоги сім’ям, які потребують допомоги у зв’язку з тим, що ціни на енергоресурси і тарифи стали європейськими? Уряд ухвалив рішення продавати газ населенню за своєю ціною за умови, що уряд на це знайде компенсації за рахунок держбюджету. Ми пообіцяли, що кожне домогосподарство, яке використовує до 200 кубометрів газу, отримує нижчу ціну. Соціальна норма для громадян — 3600 гривень за тисячу кубометрів, що вдвічі дешевше за ринкову ціну природного газу», — розклав по поличках Арсеній Яценюк.

На рахунки обласних державних адміністрацій уже надійшло 5,6 мільярда гривень на компенсацію цін і тарифів за періоди, які передують початку опалювального сезону. Ці кошти слід перевести на рахунки енергопостачальних компаній, а їм — розрахуватися з НАК «Нафтогаз».

Віце-прем’єр-міністру — міністрові регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадієві Зубку потрібно буде за тиждень розробити проект розпорядження КМУ «Про початок опалювального сезону».

«У зв’язку зі зміною платежів та ціною на енергоресурси ми маємо забезпечити якість постачання послуг з енергозбереження, — акцентував Прем’єр. — Слід провести технічні пуски. Органи місцевого самоврядування самостійно ухвалять рішення про початок опалювального сезону, як вимагає закон. Маємо вчасно і в повному обсязі почати опалювальний сезон!»

Потім Арсеній Яценюк прокоментував дозвіл, наданий Радою Федерації Путіну, щоб направляти російські війська до будь-якої країни. На його переконання, таке рішення після сесії Генеральної Асамблеї ООН — ще один крок до дестабілізації й без того напруженої геополітичної ситуації у світі та продовження воєнних конфліктів. «Це крок до знищення глобальної світової системи безпеки. Щодо цього питання реакція міжнародного співтовариства має бути невідкладною», — резюмував глава уряду.

А ще він повідомив, що Україна не скасує санкцій, запроваджених до російських авіакомпаній, допоки не відбудеться «звільнення» Криму. Водночас наша сторона буде всіма можливими засобами захищати вітчизняних авіаперевізників. «Мотивація запровадження санкцій чітка і зрозуміла. Авіакомпанії Росії незаконно здійснювали польоти на територію України — в Автономну Республіку Крим. І такі авіакомпанії, включно з компанією «Аерофлот», потрапили до санкційного списку. В міжнародних відносинах ключовий принцип — принцип взаємності. Якщо росіяни думають, що вони зможуть знищувати наші авіакомпанії, у них нічого не вийде. Принцип взаємності означає наступне: скільки літає до нас, стільки літаємо і ми до них, якщо нічого іншого не визначено нашими двосторонніми договорами», — резюмував він.

Міністр інфраструктури Андрій Пивоварський повинен почати переговори з Росією і пояснити їм суть запровадження санкцій. «Ми повинні захистити власний ринок і показати, що Україна, аргументовано запроваджуючи санкції, захищатиме свої компанії і захищатиме свій економічний інтерес», — додав Прем’єр.

Засідання КМУ мало насичений порядок денний. Прем’єру звітували віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко, міністр інформаційної політики Юрій Стець, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, міністр юстиції Павло Петренко та голова Державного агентства рибного господарства Ярема Ковалів.