Благодатні грибні дощі відшуміли вусі х регіонах України. І шанувальники лісового м’яса кинулися на розвідку. А там — маслючки, красноголовці, бабки, боровики… Журналісти «Урядового кур’єра» після результативного походу в ліс розпитали лікарів про безпеку «тихого полювання».

Чернігівщина. Скільки дощів — стільки й смачних урожаїв

Що похмуріша осіння погода, то яскравіший ліс. Особливо після дощу. Ніхто так не радіє теплій вологій погоді, як грибники. Ось вона, релаксація і водночас мисливський азарт: де ви, красені в капелюшках? Покажіться! А вони — любителі гри в піжмурки: маскуються під колір опалого листя, ховаються під барвистий килим чи у траві. Тож досвідчені грибники прошкують до лісу рано-вранці: і конкурентів менше, і роса зволожує хитрі капелюшки, надає їм блиску, який приваблює погляд здалеку.

Чоловік годинку побігав і, хоч між деревами снувало люду як на Хрещатику, здобич ледве вмістилася у велику верейку. І що з тим добром робити серед тижня, коли немає часу на довгі клопоти? Швиденько почистили, зварили і в морозильну камеру закинули. Серед зими як знахідка буде: хоч у суп, хоч у пиріг, хоч на сковорідку.

На міських ринках теж запахло грибним духом. Настав сезон для тих, хто шукає будь-яку можливість підзаробити. Ціле грибне царство: у кошиках, банках, поліетиленових пакетах і просто насипом. А покупців негусто. Тому що область у ліси загорнута, ніби в зелену шаль. І навіщо платити комусь, коли можна самому з користю прогулятися поміж соснами та березами?

Тож ціни на гриби відповідні: маслюки 8–10 гривень за кілограм, білі та красноголовці — 30–50, лисички — 30 гривень. Дехто з продавців набиває ціну, розповідаючи, що улюблені всіма боровики вже відходять: не купите, мовляв, зараз — пожалкуєте, бо більш не буде. Але пройшов ще один дощ, і в старому лісі посунулися з-під моху та хмизу красиві ніжно-брунатні капелюшки нового врожаю. Скільки дощів — стільки і грибних урожаїв. Ось лишень не слід поспішати збирати маленькі грибочки: по-перше, вони виростуть великі і дадуть більше наїдку, по-друге, дрібнота дуже між собою схожа. Приміром, крихітну бліду поганку і таку саму за розміром печерицю чи сироїжку майже не розрізнити. Хай підростуть! До речі, фахівці застерігають, що всі «найстрашніші» гриби — пластинчаті, серед трубчастих смертельно отруйних немає.

Це ще тільки початок осені. Попереду туманний жовтень, і на завершення грибного сезону — цілі розсипи опеньків, які на радість шанувальників завжди родять великими сім’ями.

Дніпропетровщина. Грибний відвар з Інтернету став смертельним

В області гриби відкрили трагічний рахунок. Сезон ще не увійшов у розпал, а вже з першими дощами маємо важкі й смертельні випадки. У вкрай важкому стані до дніпропетровської 9-ї міської лікарні надійшла 23-річна жінка на 37-му тижні вагітності: із черевною кровотечею, великими крововтратами (42%) і відсутністю серцебиття у плода. І все це ще ускладнювалося гострою нирковою недостатністю. Жінці перелили багато крові, і медикам таки вдалося її врятувати. А ось дитину пацієнтка втратила.

«Збираючи анамнез, ми з’ясували, що жінка із 20-го тижня вагітності вживала відвар сухих грибів, які купувала у бабусь на ринку. Рецепт відвару знайшла в Інтернеті. Так начебто постачала дитині грибний білок. А в результаті отримала орелановий синдром, причина якого — отруєння зморшками, сторчаками або павутинниками. Цей синдром спричиняє некроз нирок. Сьогодні пацієнтка проходить реабілітацію. І ніхто не гарантує, що їй не загрожує інвалідність. Цей жахливий випадок доводить, що не можна беззастережно довіряти Інтернету. Особливо коли йдеться не тільки про ваше життя, але й життя вашої дитини», — застерігає головний спеціаліст департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської облдержадміністрації Катерина Каіра.

У другому трагічному випадку отруєння грибами ускладнювалося гепатитом, і людину врятувати не змогли. «Лікарі нічого не могли вже зробити, — зазначає позаштатний спеціаліст департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської ОДА з токсикології Микола Шинкаренко. — Навіть не отруйні гриби можуть бути причиною значної інтоксикації, оскільки вони за природою вбирають токсини з повітря і грунту. Крім того, їхня клітковина дуже погано засвоюється, тому гриби не можна споживати дітям і людям похилого віку. У дітей не виробляється фермент, який розщеплює білок грибів».

За словами Миколи Шинкаренка, Дніпропетровщина не є природною зоною для дикорослих їстівних грибів, їх у придніпровському регіоні немає. А місцеві жителі не мають традицій збирання грибів. Люди зрізають їх у лісопосадках, близько від доріг, навіть у городах.

Лікар радить не збирати і не споживати дикорослих грибів. А якщо дуже хочеться ними поласувати, треба йти у крамницю, запитавши про відповідні документи на лісову продукцію. А в разі, коли все-таки не витримали і з’їли сумнівний гриб, а потім відчули нудоту, біль у животі, підвищення температури, слід терміново викликати «швидку допомогу». Адже отруєння грибами призводить до незворотних змін у печінці, може закінчитися смертю або інвалідністю.

СМАЧНОГО!

Поліські колдуни з начинкою

Приготувати з грибами можна майже все, замінивши ними м’ясо: тушковану картоплю чи капусту, окрошку, салати, млинці, запіканки. Навіть котлети. Головне — ретельно перебрати і правильно підготувати делікатесні дари лісу, відваривши їх та просмаживши на сковорідці із сіллю й цибулею, що вимагається в усіх рецептах.

А на Поліссі полюбляють швидку в приготуванні і смачну страву: колдуни. Це деруни із грибною начинкою. Рецепт простий: терту картоплю, посолену і приперчену за смаком та вимішану зі жменькою борошна і сирим яйцем, викладають ложкою на сковорідку з розігрітою олією. Посередині кладуть грибну начинку, яку зверху накривають шаром тертої картоплі. Обсмажують із двох боків до рум’яного кольору, посипають зеленню і подають зі сметаною.

Святковий варіант цієї страви: до грибної начинки додають дрібку тертого твердого сиру. Спробуйте — не пошкодуєте!

НА ЩО ЗВЕРНУТИ УВАГУ

Як впливає отрута з лісу

За характером ураження отруйні гриби поділяють на:

1 Гриби, що містять отруту місцевої дії (печериця отруйна, недоварений осінній опеньок тощо). Вони спричиняють розлади травлення, які проявляються через 1–2 години після їжі.

2 Гриби, отрута яких діє на нервові центри (мухомори пантерний і червоний). Через 2 години після їди з'являються нудота, блювання, пронос, сильна пітливість. Настає стан сп'яніння з нападами сміху, плачу, галюцинаціями. Можлива непритомність.

3 Гриби, отрута яких вражає печінку, нирки та інші життєво важливі органи (бліда поганка, опеньок сірчано-жовтий тощо). Дія отрути проявляється тільки через 8–48 годин і проявляється нудотою, блюванням, різким болем у животі, слабкістю, судомами. За час відсутності симптомів відбуваються незворотні зміни у життєво важливих органах, зокрема центральної нервової системи. З цієї причини медична допомога у 80% випадків виявляється неефективною, і отруєння закінчуються смертю.

Перша допомога до приїзду медиків

1 Викликати швидку допомогу.

2 До прибуття лікаря випити маленькими ковтками 4–5 склянок кип’яченої води кімнатної температури, содового розчину або слабкого розчину марганцівки. Після цього викликати блювання. Таке промивання шлунка повторити кілька разів.

3 Для видалення отрути з кишечника випити проносне відразу після кожного промивання шлунка.

4 Зробити очисну клізму.

5 Випити сорбент (10 таблеток розчиненого активованого вугілля або 1 столову ложку ентеросгелю).

6 Залишки нез'їдених грибів зберегти для виявлення причини отруєння та вжиття відповідних заходів.

Найефективніше лікування отруєння — це його запобігання! Ваше життя — тільки у ваших руках!

Сторінку підготували Наталія БІЛОВИЦЬКА, Лариса КОНАРЕВА, Євдокія ТЮТЮННИК, «Урядовий кур’єр»