Почесні консули — не професійні дипломати, проте мають володіти всіма тими якостями, які дають змогу успішно й ефективно представляти країну на зовнішньополітичній арені. Їхнє головне завдання — допомагати українським громадянам за кордоном, якщо ті потрапили в біду, а також відкривати двері для українського бізнесу.

На відміну від послів та консулів, зазвичай почесними консулами у країні стають не іноземці, а її громадяни.  Почесний консул не може бути державним службовцем чи політичним діячем, але щоб ефективно виконувати свої функції, повинен мати широкі зв’язки і знайомства в урядових, громадських та бізнесових колах країни, у якій представляє інтереси України.

Почесний консул України в Бельгії бельгійський підприємець Кріс Бекерс до призначення на цю посаду багато разів бував у нашій державі у справах бізнесу. За його словами, він полюбив Україну з першого погляду, був захоплений її гостинністю, історією, культурною спадщиною, традиціями, які передаються з покоління в покоління. Особливо його вразили відкритість українців і їхня любов до свободи. 

Про те, як нині Бельгія допомагає Україні у протистоянні російській агресії й чи підтримує відмову від російських енергоносіїв, Кріс БЕКЕРС розповів в інтерв’ю «УК».

— Пане Бекерс, що змінилося у роботі Почесного консульства України у Бельгії від початку війни? 

— Ця жахлива невиправдана війна, яку розпочала росія, вплинула не лише на роботу нашого Почесного консульства, а й на Бельгію загалом. Нині у країні перебуває понад 40 тисяч українців, яким Бельгія офіційна надала статус тимчасового захисту. І кількість українців, переважно біженців, які виходять на контакт із Почесним консульством, що розташоване у місті Борглун провінції Лімбург, більша, ніж будь-коли. Вони потребують допомоги у пошуку житла, шкіл для дітей, просять розв’язати проблеми з документами тощо. Ми завжди намагаємося допомогти і зробити для них усе, що можемо. Від початку війни ми відкрили при консульстві пункт роздачі гуманітарної допомоги. Регулярно формуємо гуманітарні вантажі, які надсилаємо в Україну, але українські біженці можуть просто прийти на пункт до консульства і взяти все, що їм необхідне.

Консульство підтримує тісний зв’язок з місцевою адміністрацією, намагаючись надати місцевій владі усе можливе сприяння. Оскільки потік біженців зростає, збільшуються особливі потреби українців у галузі освіти, проживанні, вивченні мови та інші. У ці важкі часи бельгійський уряд намагається знайти відповіді на всі виклики і залишається з Україною.

Кріс Бекерс (ліворуч) під час акції протесту біля представництва рф при ЄС у Брюсселі. Фото надала автор

— Знаю, що ви часто спілкуєтеся із представниками бельгійського уряду та бізнесу. Яке ставлення влади та бізнес-кіл Бельгії до необхідності підтримувати Україну?

— Бельгія надає Україні різнопланову багатосторонню підтримку. У лютому, в перші дні війни, Бельгія відразу направила в Україну вантаж з військовим спорядженням: шоломи, бронежилети, прилади нічного бачення,  а також 3 тисячі кулеметів і 200 протитанкових гранатометів. Окрім того, через спеціальний урядовий механізм з надання термінової гуманітарної допомоги Бельгія направила в Україну спеціальні намети, ковдри, сантехніку, пристосовані для використання в умовах холодів, загальною вартістю 230 тисяч євро. Так Бельгія хотіла показати свою солідарність з українцями, які живуть у надскладних умовах.

У межах санкцій, які Євросоюз ввів проти росії, Бельгія заблокувала російські фінансові операції на загальну суму 196,4 мільярда євро, заморозила активи на 2,7 мільярда євро. Це величезні кошти. Бельгійське міністерство фінансів повідомило, що ці заморожені активи належать 877  російським громадянам та 62 організаціям, що фігурують у європейському списку санкцій, а заблоковані трансакції — наслідок інших обмежень, які Європейський Союз наклав на росію. На виконання санкцій бельгійські митники обшукали понад 23 тисячі вантажних контейнерів у морських портах країни і виявили в кількох з них предмети розкоші, зокрема тисячу автомобілів класу люкс, які призначалися російським клієнтам.

Бельгія взяла активну участь у міжнародній конференції донорів для допомоги Україні, яка відбулась у Варшаві на початку травня. Наша держава надала для гуманітарних потреб українців 800 мільйонів євро. А благодійна організація The Belgian Consortium 12-12 провела гуманітарну кампанію на підтримку України, зібравши 25 мільйонів євро.

Багато бельгійських компаній, які працюють в Україні, продовжують виплачувати зарплати своїм українським працівникам, навіть тим, хто більше не може працювати, оскільки переїхав в інший регіон або пішов на фронт захищати свою країну. А родинам українців, які працювали у представництвах бельгійських фірм в Україні і змогли виїхати до Бельгії, їхні роботодавці забезпечують тут безплатне житло і допомагають знайти роботу.  Бельгійські фермери, які ведуть бізнес в Україні, надсилають на фронт продуктові посилки.

— Цього тижня Європейська рада в межах шостого пакета санкцій проти росії ухвалила нафтове ембарго. Це рішення давалося дуже важко, адже протягом десятиліть економіка ЄС була залежна від російських нафти і газу, тому відмовитися від цих відносно дешевих енергоносіїв багатьом країнам непросто. Як бельгійський уряд зреагував на нафтове ембарго і чи збирається в майбутньому відмовитися від російського газу?

 — Згідно зі статистикою, наша країна імпортує лише 4—6% природного газу з росії. Звичайно, це не означає, що Бельгія не залежна від російського газу. За даними федерального регулятора CREG, ця залежність становить близько 40%. Це пояснюється тим, що ринок енергоносіїв у ЄС регулюється на європейському рівні. Щодо нафтового ембарго і шостого пакета санкцій, які вдалося ухвалити під час саміту Європейської ради, то, наскільки мені відомо, у бельгійському уряді задоволені тим, що цієї домовленості зрештою було досягнуто. Адже вважають, що це обмежить можливості росії фінансувати війну проти України. Крім того, це було потужним сигналом москві й виявом європейської єдності. Щодо наслідків для Бельгії, то відмова від російської нафти не матиме критичного впливу на нашу економіку. Бельгійський уряд шукав альтернативні джерела постачання нафти протягом кількох останніх місяців, не чекаючи критичного моменту. 

— Потужна різноманітна пропаганда стала смертельною зброєю росії у цій війні. Чи відчувається її вплив у Бельгії?

— Не можу сказати, що її зовсім тут нема, проте російська пропаганда не має помітного впливу на бельгійців.

— Ви, певно, спілкуєтеся з колегами, які мають чи мали бізнес у росії. Що вони кажуть про цю війну?

— Бельгійські бізнесмени не задоволені діями путіна в Україні. Для них  це означає дестабілізацію бізнес-середовища і величезні втрати.

Вікторія ВЛАСЕНКО,
«Урядовий кур’єр»

ДОВІДКА «УК»

Кріс БЕКЕРС. Бельгійський підприємець, керуючий директор компаній Beckers fruit farms та BECK-IMPEX BVBA, які спеціалізуються на аграрному бізнесі. Керівник і засновник Інвестиційно-торговельного офісу України у Бельгії (Ukraine Invest&Trade Office in Belgium). З березня 2018 року — Почесний консул України в Бельгії (місто Борглун, провінція Лімбург).