ЛІКНЕП

Як вартість речей може зіпсувати настрій під час отримання міжнародного поштового відправлення

Якщо ще кілька років тому митники, перевіряючи міжнародні поштові відправлення, знаходили в них невідомі ліки, валюту та продукти, то сьогодні все частіше громадяни отримують з-за кордону мобільні телефони, комп’ютери, одяг, який замовляють в інтернет-магазинах або отримують у подарунок від родичів. Незважаючи на те, що товар має досить законне походження, іноді його повертають назад відправникові. Тому під час «прямої лінії», яка пройшла в Київській регіональній митниці, найбільша кількість дзвінків стосувалася саме цих питань.

Бренди за привабливою ціною

За словами керівника профільного підрозділу Київської регіональної митниці Олександра Виноградова, багато громадян навіть не цікавляться тим, який порядок існує, коли через кордон пересилаються бандеролі або посилки. Тому їх дуже бентежить той факт, що їхні речі оглядають митники. «Ми пояснюємо, що будь-який товар, який переміщується через кордон, повинен проходити митний контроль, тому наші співробітники перевіряють усі міжнародні поштові відправлення разом з працівниками пошти, — пояснює Олександр Виноградов. — Законодавство дозволяє пересилати без оподаткування товари, вартість яких не перевищує 300 євро. Але відправники не завжди цікавляться такими нюансами.

Наприклад, у документах пишуть, що в посилці мобільний телефон, і вказують його явно занижену вартість. У цьому випадку митні органи самі визначають справжню вартість товару і нараховують обов’язкові податки. До такого повороту подій деякі люди виявляються не готовими. Вони ладні повернути подарунок, тому що не хочуть за нього платити взагалі. Інша категорія відправників вказує меншу, ніж є насправді, кількість товару. А потім обурюються, що митниця вилучає таке поштове відправлення і складає протокол про порушення митних правил».

До речі, посилки в обов’язковому порядку проходять через рент?ген, і якщо спрацює один із критеріїв ризику, їх направляють на ручний огляд. Тим паче, що деякі відправники взагалі не розписують, що конкретно вклали, а просто вказують: «подарунок». Їх, як правило, отримують іноземні студенти, що навчаються в українських вишах. Разом з продуктами їм надсилають одяг, взуття.

У випадках, коли з-за кордону на адресу одного одержувача в Україні відразу приходить кілька посилок, їх вартість підсумовується. «Наприклад, американська депеша зазвичай включає 300 посилок. Буває, що у них депеша могла закритися о третій годині дня, а прийом пошти триває до п’ятої. І вони набрали 150 посилок. Тому наступного дня можуть її добирати. І хоч люди, знаючи процедуру, відправляли посилки в різні дні, вони потрапляють в одну депешу, таким чином враховується вартість усього товару, який людина отримує потім в Україні. Але митниця на цей процес ніяк вплинути не може. За якими документами приходить вантаж — за такими ми його і оформляємо», — каже Олександр Виноградов.

Деякі підприємливі громадяни, які постійно намагаються віднайти в законодавстві зручні для себе шпарини, намагалися переправляти через кордон брендові речі, розподіляючи їх на декілька посилок. Щоб таким чином узагалі уникнути оподаткування. На адресу одного одержувача від різних відправників йшло і по 10, і по 20 відправлень. Цілком зрозуміло, що на такі речі митники повинні були відреагувати.

Правда, разом з якісними брендовими речами йде і чимало підробок. «Досить часто замовляють мобільні телефони, але це найчастіше Китай, — до нашої розмови долучається прес-секретар Київської регіональної митниці Ольга Неділя. — Вартість такого «айфона» приблизно 40–70 доларів. Він пластмасовий, у нього відкривається кришка, він за вагою в 4 рази легший за оригінал. За зовнішнім виглядом, якщо дивитися з відстані приблизно 1 метр, — він як фірмовий. Але якщо ви візьмете його в руки, подивитеся меню, зрозумієте, що це підробка».

Чи безпечний подарунок, визначить рентген. Фото з сайту rus.com

Митниця не дає «добро»

Серед питань, з якими громадяни звернулися на телефонну лінію, були й такі, що стосувалися заборонених товарів. Так, в одному з випадків киянка чекала на отримання посилки із США, в якій, крім комп’ютера, надсилалися ковбаса та сир. «Відповідно до частини 1 статті 319 Митного кодексу України товари, що переміщуються через митний кордон України, крім митного контролю, можуть підлягати державному санітарно-епідеміологічному, ветеринарно-санітарному, фітосанітарному, екологічному й радіологічному контролю, — розповідає Олександр Виноградов. — Згідно з частиною 8 статті 319 Кодексу митний контроль та митне оформлення товарів, що переміщуються через митний кордон України, завершується тільки після проведення встановлених законами України для кожного товару видів контролю, зазначених у частині першій цієї статті. З урахуванням зазначених вимог, продукти харчування тваринного походження (ковбаса — 0,316 кг та сир — 0,470 кг) пред’явлено інспектору ветеринарно-санітарної служби, який за результатами контролю заборонив пропуск в Україну зазначених продуктів харчування на підставі рішення Головного державного інспектора ветеринарної медицини України, згідно з яким ввезення (пересилання) продуктів харчування тваринного походження в Україну із США заборонене».

Взагалі з продуктами харчування митники радять бути дуже обережними. По-перше, справді існують обмеження щодо деяких країн, по-друге — їх категорично заборонено надсилати без упаковки. І якщо в посилці знайдуть подібні речі, її повернуть назад відправникові. Те ж саме стосується й алкоголю, який також заборонено пересилати. Про яку б кількість пляшок не йшлося. Такі нюанси довелося пояснювати іншому киянину, на адресу якого надійшло міжнародне відправлення з Тунісу. Серед інших речей там була пляшка коньяку, яка й змусила митників повернути посилку назад відправникові.

Ще один чоловік поскаржився на те, що замовив через фінський інтернет-магазин ножі, але так і не зміг отримати товар, який йому надіслали. Митники пояснюють затримку тим, що речі, які за зовнішнім виглядом нагадують зброю, обов’язково проходять відповідну експертизу. Тим паче, що вміст деяких посилок викликає підозру. Так, у березні цього року протягом одного дня відразу в 22 поштових відправленнях, що надійшли з Німеччини на адресу мешканців українських міст та селищ, співробітники столичної митниці зафіксували невідповідність заявленого відправниками товару та наявного в дійсності. Замість дитячого взуття, шортів, джинсів, купальних костюмів та жіночої білизни, заявлених відправниками в супровідних документах на посилки, митники виявили 417 нових оптичних прицілів.

Ольга Неділя пояснює, що на сканері зброю завжди дуже добре видно. Якщо є щось підозріле, машина сама «реагує» на це кольором. І навіть відрізнить іграшковий пістолет від справжнього, відразу показуючи, де метал, а де пластик. Так що нічого протизаконного непоміченим у країну не потрапить.