ПРОЩАВАЙ, ЗБРОЄ!

Щотижня чернівецькі піротехніки знешкоджують військові снаряди, які знаходять почасти в найнесподіваніших місцях 

У селі Погорилівка Заставнівського району ремонтували старовинну дерев’яну дзвіницю. Розібравши фанерну обшивку, робітники помітили у балці невідомий предмет, схожий на заіржавілий боєприпас.

Щоб дістати небезпечну знахідку, прибулим на місце пригоди спеціалістам групи піротехнічних робіт територіального управління МНС України у Чернівецькій області довелося обережно випилювати частину дерев’яної будівельної конструкції.

Як з’ясувалося, артилерійський снаряд часів Першої світової війни був цілком боєздатним. З усього видно, що під час артобстрілу села він влучив у дзвіницю, але не вибухнув — так і пролежав там сто років.

У Першу світову саме тут гриміли запеклі бої між найпотужнішими арміями двох великих імперій — Російської  та Австро-Угорської, звідси розпочався і знаменитий Брусилівський прорив. Виявляється, австрійські війська були чудово оснащені. Їхні боєприпаси і зараз вражають високою якістю: товста сталь надійно захищає бойову частину снаряда. Проте виготовлені з кольорових металів (алюмінію, міді) детонатори з часом, зрозуміло, інтенсивно окислилися і стали непередбачуваними: снаряд може вибухнути від найменшого необережного руху.  

Фахівці працюють у цілковитій тиші, аби не розбудити заснулу зброю давніх світових війн.
Фото надане прес-службою ТУ МНС у Чернівецькій області

Старі боєприпаси минулих світових воєн — артилерійські снаряди різних калібрів, ручні гранати, фугаси, мінометні й протитанкові міни — знаходять на городах, присадибних ділянках, будівельних майданчиках (як днями біля однієї з новобудов на околиці Чернівців). Часто — під час чищення криниць. За цими знахідками історики зробили висновок, що саме під Чернівцями австрійські війська наприкінці Першої світової війни влаштували грандіозну переправу, відступаючи під натиском російських вояків. Але російська авіація її розбомбила дощенту, про що свідчать залишки розбитих поромів і, що найнеприємніше, вцілілі авіабомби та інші боєприпаси на дні річки Прут.

Буковинські сапери досі вписують в історію Першої світової цікаві сторінки. Кілька років тому на території села Зелений Гай Новоселицького району, в лісовій посадці, місцеві жителі наштовхнулися на прикопаний склад хімічної зброї. Добре, що вистачило здорового глузду нічого не чіпати, бо військові, що прибули знешкоджувати знахідку, жахнулися від побаченого: півтори сотні справних снарядів із синильною кислотою — смертельною отрутою миттєвої дії. Причому траплялися і стріляні — з російських окопів у бік цісарських, хоч на той час така зброя вже була офіційно заборонена до використання. Снаряди з кислотною «начинкою» знешкоджували на спеціальному полігоні на Закарпатті.