Попри посушливе літо, урожай зернових цього року очікується традиційно високий — на рівні 61 мільйона тонн, уточнив президент Асоціації фермерів та землевласників Іван Томич під час прес-конференції «Чи залишить посушливе літо українців без врожаю?»

Гороховий рекорд

— Потепління дає Україні бонус — плюс один центнер з гектара для зернових, — констатувала начальник відділу агрометеорології Укргідрометцентру Тетяна Адаменко.

Рекордним у цьому році буде урожай моркви, буряку та капусти — на 30—40% більший, ніж у 2015-му, та гороху — на рівні 752 тисяч тонн, що більше майже удвічі, ніж торік.

«Нинішній урожай гороху  рекордний за останні 15 років, — зауважив гендиректор Українського клубу аграрного бізнесу Тарас Висоцький. — Це  зумовлено насамперед збільшенням посівних площ на 42 відсотки через недосів озимих,  гарною ціною на горох на внутрішньому ринку. А також рекордними показниками урожайності цієї культури — на рівні 31,6 центнера з гектара проти 21,4 ц/га минулого року», — пояснив експерт.

Більшу частину врожаю зернових уже зібрано. Фото Володимира ЗAЇКИ

Більше зберуть сільгоспвиробники й гречки. Очікується зростання намолоту на 20 відсотків порівняно з 2015 роком, кажуть експерти. Прогнози Мінагропроду більш оптимістичні — зберемо  174,2 тисячі тонн, або на 36 відсотків більше, ніж торік. Збільшення пропозиції має вплинути на зниження ціни на гречку, переконані в аграрному відомстві. Тим більше що українці споживають гречки за рік менше, ніж вироблено, — 150—160 тисяч тонн. До того ж ПАТ «Аграрний фонд» має запас 283 тонни і планує законтрактувати 10 тисяч тонн зерна гречки нового врожаю.

Натомість експерти налаштовані не так оптимістично.  Буде сезонне зниження ціни на рівні 20 відсотків, а потім ціна стабілізується до тієї, яка була зафіксована на момент збирання зерна гречки. Коливання у бік збільшення можливі на кінець року.  Крім того, виробники продовжать свої маркетингові хитрощі і продаватимуть замість кілограмового пакета з крупою  800—900-грамові, переконаний Тарас Висоцький.

Овочі і гречка подешевшають

Результат має дати й розслідування Антимонопольним комітетом весняного здорожчання гречки. За даними «УК», відділ ринків агропромислового комплексу департаменту досліджень і розслідувань ринків виробничої сфери, фармацевтики та рітейлу АМКУ, який курує цю справу, планує дати проміжні (попередні) результати розслідування до кінця літа, а зробити остаточні висновки —  до кінця 2016 року. «Будь-яке розслідування справи, яке ведеться щодо значної кількості учасників ринку,  зазвичай триває не менше шести місяців. Це спричинено, з-поміж іншого, випадками неподання учасниками ринку інформації у встановлений строк, великим обсягом інформації, яку потрібно надати суб’єктам господарювання і проаналізувати комітету, процесуальними засадами розгляду справ», — зауважено у відповіді на запит «УК».

Відповідаючи на запитання журналістів щодо цін на продукти для «борщового набору», цукор,  хліб і хлібобулочні вироби,  Іван Томич  висловив упевненість, що у серпні—вересні вони «просядуть» на картоплю, моркву, буряк, цибулю, капусту на 30 відсотків. Восени, до кінця листопада,  знизяться на 10—15% і ціни на цукор. «Осінь — період мінімальних цін на солодкий пісок, але в січні — грудні вони повернуться до попереднього рівня і залишатимуться стабільними до травня наступного року», — зауважив гендиректор УКАБ. У травні будуть відомі посівні площі на наступний рік, і якщо вони виявляться малими, то можливий ажіотаж на ринку та зростання ціни, вважає експерт.

«З хлібом ми наближаємося до ситуації з гречкою. Формально, якщо купуємо буханку соціального хліба — ціна не змінюється більш ніж на 5—7 відсотків, але може змінюватись рецептура та його  вага», — зазначив експерт, додавши, що інші сорти хліба постійно дорожчають.

«Об’єктивно вартість хлібобулочних виробів в Україні має зрости на 10—20%. Причина — девальвація, зростання на 10% світових цін на зерно, здорожчання енергоносіїв, зростання зарплат і зміна правил оподаткування».