Рік тому Мирон Маркевич мав чудову можливість здійснити мрію будь-якого амбіційного тренера — зіграти в груповому турнірі Ліги чемпіонів. На жаль, перша спроба виявилася невдалою. Спортивний арбітражний суд у Лозанні пригадав «Металістові» старі гріхи: футбольні чиновники визнали матч харків’ян проти львівських «Карпат» договірним і не допустили срібного призера української Прем’єр-ліги до розіграшу найпрестижнішого турніру Старого Світу.

 Нинішнього літа 63-річний фахівець очолив «Дніпро». Цей клуб став для Маркевича шостим у кар’єрі. Розпочинав Мирон Богданович у луцькій «Волині», згодом очолював іншу команду із західного регіону — «Карпати», а також працював у «Кривбасі», запорізькому «Металурзі» та харківському «Металісті».

Завтра на колишнього наставника збірної України чекає серйозний іспит — гра-відповідь третього кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів із «Копенгагеном». Численні вболівальники дніпропетровського клубу добре розуміють: команда такого рівня має проходити данського віце-чемпіона за будь-яких умов.

На жаль, суботня зустріч проти «Волині» не додала оптимізму прихильникам Євгена Коноплянки, Романа Зозулі та Євгена Селезньова. До 84-ї хвилини гості не спромоглися завдати бодай одного удару по воротах лучан. Натомість підопічні Віталія Кварцяного мали, як мінімум, три чудові можливості відкрити рахунок.

Зрештою все вирішила флангова атака гостей за п’ять хвилин до завершення поєдинку. Переможний м’яч віце-чемпіонів організували два Євгени — Селезньов і Шахов, яких тренер випустив із лави запасних у другому таймі.

— «Волинь» заслуговувала щонайменше на нічию у матчі другого туру, — змушений був визнати після фінального свистка Мирон Маркевич. — Зрозуміло, що мене не влаштовує такий рівень гри. Але хлопці все ж таки набирають очки — тільки це і тішить. Зараз гостро дається взнаки відсутність трьох провідних виконавців — капітана Руслана Ротаня, бразильського легіонера Джуліано, а також дискваліфікованого Романа Зозулі.

Як повідомив офіційний сайт клубу, в суботу відбулася розмова власника «Дніпра» Ігоря Коломойського і екс-капітана Руслана Ротаня, який у липні перебував у тренувальному таборі казанського «Рубіна». За результатами цієї зустрічі сторони дійшли згоди, і гравець уже відновив тренування зі своїми партнерами.

Захисник гірників Даріо Срна (ліворуч) та його партнери здобули вольову перемогу в Полтаві. Фото УНIAН

Гол Максима Шацьких у ворота запорізького «Металурга» став для нього 123-м за час виступів в елітному українському дивізіоні. 35-річний форвард, який зараз захищає кольори ужгородської «Говерли», повторив досягнення Сергія Реброва, який свої 123 м’ячі забив упродовж дванадцяти сезонів.

Бомбардир збірної Узбекистану свій рекорд оформив за 16 сезонів, забивши 97 голів за «Динамо», 22 — за київський «Арсенал» і 4 — за «Говерлу».

Тим часом віце-президент УЄФА Григорій Суркіс висловив стурбованість рішенням Російського футбольного союзу допустити три кримських клуби —«Перлину» (Ялта), ТСК (Сімферополь) і СКЧФ (Севастополь) — до змагань у зоні «Південь» другого дивізіону.

— Мене відверто дивує та завзятість, з якою футбольні кола Росії ігнорують очевидні речі, — заявив почесний президент Федерації футболу країни. — У статуті ФІФА чітко сказано: «Члени ФІФА та їхні клуби не можуть проводити матчі на території іншого члена ФІФА без його дозволу». Я впевнений, коли РФС офіційно поінформує міжнародні організації про останнє рішення свого виконкому, органи управління світовим і європейським футболом дадуть цьому відповідну оцінку.

...Минулої  неділі в Києві на стадіоні імені Валерія Лобановського відбулося прощання з капітаном знаменитої команди «Динамо» дев'яностих років Валентином Белькевичем. Серце семиразового чемпіона і чотириразового володаря Кубка України раптово зупинилося в ніч проти 1 серпня. Останнім часом один з найвідоміших півзахисників в динамівській історії  працював у клубній академії столичного клубу. 27 січня йому б мало виповнитися 42 роки.

ТАБЛО «УК»

Чемпіонат України, 2 тур

Ворскла — Шахтар — 1:2

Голи: Громов, 28 — Гладкий, 80, Степаненко, 82

Металіст — Динамо — 1:2

Голи: Шав’єр, 60 (пенальті) — Кравець, 14, Ярмоленко, 44 (пенальті)

Волинь — Дніпро — 0:1

Гол: Шахов, 85

Металург З — Говерла — 2:1 

Голи: Люлька, 64 (автогол), Лео, 82 — Шацьких, 86

Олімпік — Зоря — 1:0

Гол: Лисенко, 88

Карпати — Металург Д — 0:1

Гол: Лазич, 19

Матч Іллічівець — Чорноморець відбувся вчора.

Лідери: Шахтар, Динамо, Дніпро — по 6 очок.