З  незначною перевагою у першому турі президентських виборів опозиційний кандидат Анджей Дуда переміг чинного  президента Броніслава Коморовського. За Дуду проголосували 5 мільйонів і майже 180 тисяч поляків, за Коморовського — 5 мільйонів 31 тисяча. Тож у другому  турі  перегонів, який відбудеться 24 травня, зійдуться кандидати-українооптимісти.

Президент Польщі Броніслав Коморовський протягом останніх п’яти років довів, що він справжній союзник України: не української влади, а саме українського суспільства. Словосполучення «адвокат України в Європі» вже притерлося, тож, як зазначає Польське радіо,  використовуймо радше  слово «союзник». Важко порахувати, скільки разів Коморовський зустрічався з українськими лідерами від Януковича до Порошенка. Крім того, під час своїх візитів в Україну польський президент завжди знаходив час поспілкуватися не лише із представниками влади, а й опозиції. Неодноразово він зустрічався з українськими опозиціонерами і у Варшаві. Президент Польщі до останнього вмовляв колишнього українського президента не сходити зі шляху європейської інтеграції. Саме Коморовський бив на сполох, коли режим Януковича здійснював спроби силового придушення Майдану, а Росія розпочала агресію проти України.

Анджей Дуда VS Броніслав Коморовський: переможе той, хто залучить більше голосів, відданих за інших кандидатів

Ці заслуги можна перелічувати довго. Щодо драматичної спільної історії Польщі та України, зокрема питання Волинської трагедії, нинішній очільник закликав шукати порозуміння навіть після того, як в день його виступу у Верховній Раді 9 квітня 2015 року народні депутати визнали вояків УПА, яких поляки сприймають однозначно негативно та ворожо, «борцями за незалежність України».

У виборчій кампанії 2015 року Броніслав Коморовський адекватно оцінює свої президентські повноваження як глави парламентсько-президентської республіки, тому головний акцент робить на зміцненні обороноздатності Польщі та тіснішій  взаємодії з НАТО.  «Ключовий для нас контекст подій за нашим східним кордоном. Президент Броніслав Коморовський у співпраці з урядом Польщі послідовно підтримує прагнення України до зближення із структурами Європейського Союзу і НАТО», — читаємо у програмі кандидата Коморовського.

Анджей Дуда від опозиційної партії «Право і справедливість», як і належить контр-кандидатові, потроху критикує Коморовського за нерішучість у питанні постачання Києву зброї й наприкінці січня навіть натякнув, що слід обміркувати справу відрядження до України польських військових. Після того як цю заяву дуже гостро розкритикувала прем’єр-міністр Ева Копач, Дуда пояснив, що йшлося про польських військових, але в межах місії НАТО. До того ж опозиційний кандидат критикує польську зовнішню політику зокрема у справі російсько-українського конфлікту.

На думку Анджея Дуди, Польща мала бути присутньою підчас мінських переговорів як країна, яка межує і з Україною, і з Росією. У своїй передвиборчій програмі кандидат партії «Право і справедливість» робить ставку на активну зовнішню політику Варшави та регіональний союз країн Центрально-Східної Європи.

Загалом українська тема присутня у виборчих перегонах передусім як невід’ємна складова ширшого поняття безпеки Польщі, стабільності й миру в регіоні Центрально-Східної Європи та зовнішньої політики Варшави, передає Польське радіо.