Олена Іванівна — колишня працівниця польової бригади. Льон вибирала, розсаду садила, моркву копала, картоплю за комбайном підбирала, з хором-ланкою на сцену сільського клубу виходила. Нині сидить на лавці перед хатою, визирає автобуса, яким приїде онука, студентка. Та ще на гусей поглядає, щоб до сусідів не забрели.

Дочка із зятем поїхали на далекий город зрізати кукурудзиння: обставляти снопами хлів — тепліше буде взимку молочним годувальницям Марті та Зорьці. Бабуся задоволена: вчора сімейство виміняло на картоплю цукор, олію, макарони, рибу, ще й комбікорму на обмішку підсвинкам взяли.

Добре проводити час за улюбленою справою, якщо є впевненість у завтрашньому дні! Фото Володимира ЗAЇКИ

«Як ми без ваших грошей?»

«Хазяйство велике, тому що роботи в селі немає, люди живуть із городів та худоби. Хто не лінується та не пиячить, той має копійку, але заробітки ці сезонні, — мружиться на скупе осіннє сонце Олена Іванівна. — Тільки старенькі одержують кошти регулярно. Онука, дзи∂а, жартує: «Живіть довше, бабусю! Бо як ми без вашої пенсії?»

Моя випадкова співрозмовниця — одна з 366 тисяч пенсіонерів області. Різні сім’ї, різні долі, різні життєві обставини. Об’єднує їх одне: нині понад 90% пенсіонерів Чернігівщини отримують підвищені виплати. Саме це питання обговорювали на черговому засіданні прес-клубу «Ділове слово». За повідомленням начальниці управління пенсійного забезпечення головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області Любові Кислої, завдяки втіленню соціальних президентських ініціатив здійснені перерахунки пенсій майже для 346 тисяч осіб. Середній розмір їх підвищення — 114 гривень, додаткові видатки становлять майже 43 мільйони гривень на місяць.

Великий плюс — на Чернігівщині середньообласні пенсії нині більш ніж на 50% перевищують прожитковий мінімум. Ще більше отримують пенсіонери-силовики. Про те, що для них теж цього року збільшилися виплати, розповіла заступник начальника управління, начальник відділу призначення пенсій управління пенсійного забезпечення військовослужбовців та деяких інших категорій громадян головного управління ПФУ в області Ольга Хоренко. Вона зазначила, що учасникам та інвалідам війни віком понад 85 років додали до пенсій майже 450 гривень. Для інвалідів війни першої групи у нинішньому році встановили адресну доплату розміром 2547 гривень.

Диспропорції ліквідуються

Вимогам часу відповідає так зване осучаснення заробітної плати для громадян, яким пенсія призначена чи перерахована до 2008 року. Завдяки цьому фахівці констатують підвищення виплат, призначених у минулих роках, з поступовою ліквідацією диспропорцій у розмірах пенсій, залежно від трудового стажу та заробітку.

Не менш актуальні липневі зміни до пенсійного законодавства, які стали радісними зокрема для матусь, до робочого часу яких відтепер зараховують декретні відпустки. Виправлено несправедливість і стосовно дітей-сиріт, які одержуватимуть пенсії у зв’язку із втратою годувальника і під час кількамісячної перерви у навчанні.

Як зазначила насамкінець Любов Кисла, нова соціальна політика посилила ідею соціальної справедливості в державі. І один із найвагоміших кроків у цьому — постійне вдосконалення і зміни в законодавстві, спрямовані на підвищення рівня життя людей, зокрема пенсіонерів.