Нині вживають усіх заходів, щоб забезпечити прийняття нормативно-правових актів для реалізації прав і гарантій учасників АТО. Про це повідомила міністр соціальної політики Людмила Денісова під час «круглого столу» на тему «Участь громадських об’єднань ветеранів у підтримці учасників антитерористичної операції». Зокрема пораненим учасникам АТО протезування надається безкоштовно, за рахунок державного бюджету.

«Прийнято постанову уряду щодо визначення позачергового права постраждалих учасників АТО на забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації та надання їх незалежно від встановлення особам інвалідності. Окрім того, найближчим часом буде прийнято рішення щодо можливості забезпечення осіб цими послугами за кордоном», — наголосила Людмила Денісова.

Також вона поінформувала, що «з метою забезпечення соціального захисту учасників АТО внесено зміни до Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та затверджено порядок надання їм статусу учасника бойових дій, що дасть змогу в подальшому отримувати гарантовані державою пільги та гарантії. Для практичної організації роботи з надання допомоги і гарантій учасникам АТО створено Державну службу у справах ветеранів війни та учасників АТО».

Людмила Денісова звернула увагу на важливу складову фізичного здоров’я — психологічну підтримку учасників Антитерористичної операції. З метою забезпечення психологічної реабілітації таких осіб, урядом передано у підпорядкування Служби п’ять регіональних центрів соціально-психологічної реабілітації.

Під час «круглого столу» було наголошено, що попри непросту ситуацію в країні, уряд не зменшує фінансування соціальних програм, спрямованих на захист ветеранів та підтримку ініціатив громадських організацій, та забезпечує вчасну виплату пенсій і державних допомог.

Голова Державної служби у справах ветеранів війни та антитерористичної операції Артур Дерев’янко зазначив, що уряд уже розробив і прийняв програму діяльності служби. Нині триває робота над складанням і внесенням списків осіб до Центрального реєстру учасників АТО. Окрім того, представники ветеранських громадських об’єднань поінформували про свою  активну допомогу учасникам АТО. Так, Координаційна рада ветеранських громадських організацій України здійснює роботу стосовно матеріально-технічного забезпечення батальйонів у зоні АТО, і на сьогодні ними зібрано на потреби армії понад 5 мільйонів гривень. Голова Української спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) Сергій Червонописький поінформував, що для підтримки та забезпечення військових у зоні АТО організацією було зібрано близько 3 мільйонів гривень.

Під час «круглого столу» учасниками обговорено низку питань, зокрема щодо розширення повноважень Служби та створення її регіональних структурних підрозділів, проведення заходів для святкування 70-ї річниці визволення України від фашистських загарбників тощо, повідомила прес-служба Міністерства соціальної політики. 

Відділ соціально-правових питань
«Урядового кур’єра»