НАРОДНІ ПРИКМЕТИ

Що в червні зародить, взимку не зашкодить

Павло ЛАРІОНОВ
для «Урядового кур’єра»

Травень щедро зігрів землю теплом, умив грозовими дощами і причепурив зеленню та різноцвіттям. На червень хлібороби здавна покладають надію як на запасника майбутнього врожаю. Перший літній місяць — початок активної роботи в полі, на городі. Травневі дощі особливо сприятливі для проростання соняшника, гарбузів, розсади капусти і помідорів, зав’язі садових культур. Недаремно народне прислів’я каже: «Що в червні зародить, взимку не зашкодить».

Тепле лагідне море - мрія відпочивальників. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

За давніми народними прикметами прогнозувати погодні умови і майбутній урожай слід 3 червня (Костянтина та його матері Олени Льоносійки), 14 червня (Устина і Харитона), 16 червня (Луки-Вітряника), 25 червня (Онуфрія).

На Олени Льоносійки час висівати льон, гречку, ячмінь, пізню пшеницю. Можна також пересаджувати розсаду. Боронь Боже братися за плуг — «святий Костянтин обов’язково виб’є градом ниву на відстань, куди долинає окрик погонича». Якщо день холодний, із  дощем, такою ж холодною і дощовою буде осінь.

Устин тягне догори коноплі, а Харитон — льон. Якщо ранок цього дня погожий, добре вродить жито; похмурий ранок віщує врожай на ярі культури; опади цього дня корисні для конопель та льону і не вщухатимуть до кінця місяця.

Лука-Вітряник за будь-якої погоди виправдовує своє прізвисько. Буде день сонячним чи хмарним, то вітряним — обов’язково. Придивіться, звідки вітритиме: з півдня — на врожай ярини; з півночі або північного заходу — на  вологе літо; зі сходу — на різні хвороби.

На Онуфрія, захисника квітів, сільські дівчата прикрашають польовими квітами образи в хаті, плетуть віночки на голови. Пелюстками червоного маку натирають щічки, «щоб рум’янець не сходив і краса не в’янула». Цього дня закінчується літнє сонцестояння (початок 22 червня), тривалість дня скорочується. «Сонце повертається на зиму, літо — на спеку», каже народна мудрість. Якщо в цей день рясно випаде роса, літо буде врожайним.

11 червня починається Петрів піст (триває до 11 липня). Початок посту пов’язаний з літньою спекою і закінченням заготовлених минулого літа продуктів. Основу харчування цього періоду складають перші ягоди, овочеві салати з редиски, молодої капусти, петрушки, цибулі. Широко вживаними є холодний борщ на сироватці, айрані, буряковому квасі, пісні каші, вареники  з ягодами, приправлені першим медом.

Літо — не лише гаряча трудова пора, а й час відпочинку. В будь-якому разі, пошли нам, Боже, літо погоже!

НАШ КАЛЕНДАР

1 червня — Міжнародний день захисту дітей.
3 червня — День Святої Трійці; День працівників водного господарства.
5 червня — Всесвітній день довкілля.
6 червня — День журналіста.
8 червня — Всесвітній день океанів.
10 червня — День працівників легкої промисловості.
12 червня — День працівників фондового ринку.
14 червня — Всесвітній день донора.
17 червня — День медичного працівника; Всесвітній день боротьби з опустелюванням і посухою.
20 червня — Всесвітній день біженців.
22 червня — День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні.
23 червня — День державної служби.
24 червня — День молоді.
28 червня — День Конституції України.