В 1991 році мені видали безстрокове посвідчення ліквідатора аварії на ЧАЕС. Минулого року в ході планової ревізії Державною фінансовою інституцією проведено зустрічну звірку щодо підтвердження статусу ліквідаторів. За результатами її Комісія зі спірних питань визначення статусу винесла рішення, яким визнано безпідставною видачу мені і моїм землякам-ліквідаторам  посвідчень учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС 2 категорії, і вони підлягають вилученню та припиненню всіх виплат і пільг.

Вінницьким окружним адміністративним судом 27.12.2012 року визнано протиправним вилучення і винесено рішення повернути посвідчення і відновити з 01.07.2012 року пільги. Додаткову пенсію повернули з 01.07.2012 року, а пільги відновили лише з 01.06.2013 року. А з 01.07.2012 р. по 01.06.2013 р. не повертають, кажуть: немає вказівки. Як це зрозуміти?

 Станіслав КАЩУК,місто Жмеринка Вінницької області

Сергій ПОДОРОЖНИЙ,
директор департаменту соціального захисту постраждалих 
від Чорнобильської катастрофи та інших категорій Міністерства  соціальної  політики:

— Відповідно до пункту 3 статті 65 Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» посвідчення «Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС» та «Потерпілий від Чорнобильської катастрофи» є документами, що підтверджують статус громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та надають право користування пільгами, встановленими цим законом.

Нарахування допомоги, пільг та компенсацій громадянам відповідно до закону здійснюється з моменту видачі їм відповідного посвідчення.

У разі оскарження в судовому порядку рішення Комісії зі спірних питань визначення статусу осіб, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, щодо необгрунтованої видачі громадянам посвідчень певної категорії нарахування допомоги, пільг та компенсацій відбувається з моменту скасування рішення комісії, якщо іншого не передбачено в постанові суду.