Учора Прем’єр-міністр Микола Азаров перебував із робочим візитом у столиці Казахстану Астані для участі в засіданні Вищої Євразійської економічної ради на рівні глав урядів. Окрім цього, він провів низку двосторонніх зустрічей з колегами. 

Найважливішою для обох сторін з огляду на останні політичні події стала, безперечно, розмова з Главою Уряду РФ Дмитром Медведєвим. Сторони зокрема обмінялися думками щодо актуальних питань двосторонньої співпраці та співпраці України з країнами Митного союзу.

Прем’єр-міністр зазначив, що наш уряд проаналізував документи, які становлять основу функціонування Митного союзу, і дійшов висновку, що до 70 з них Україна може приєднатися.

При цьому Микола Азаров укотре нагадав колезі, що співпраця з Митним союзом не є перешкодою для підписання Угоди про асоціацію з ЄС, водночас підписання Угоди з ЄС не є перешкодою для налагодження співпраці з Митним союзом.

Активний діалог сторони продовжать у Калузі в середині жовтня. Фото Oлега МAРКЕВИЧA

«Пропоную перейти від загальних міркувань «що заважає, а що не заважає» до практичного розгляду положень, які викликають суперечливі оцінки й стурбованість наших партнерів. Я за те, щоб знаходити спільну мову і реагувати на реальні загрози, коли вони є, а не на гіпотетичні», — висловив свою чітку позицію Микола Азаров.

Сторони висловили стурбованість скороченням у цьому році рівня двостороннього товарообігу майже на 20%, що еквівалентно приблизно 19 мільярдам доларів. Микола Азаров підкреслив, що скорочення відбулося зокрема за рахунок того, що Україна відмовилася від надмірних закупівель дорогого російського газу.

Глави урядів домовилися провести чергове засідання Комітету з питань економічного співробітництва Українсько-російської міждержавної комісії 15 жовтня у Калузі. Вони прагнуть  провести захід змістовно та з досягненням конкретних практичних результатів. Планується винести на розгляд питання співпраці в авіаційній, транспортній галузях, сільському господарстві тощо.

У складі урядової делегації до Калуги прибудуть і деякі голови облдержадміністрацій для особистого ознайомлення з досвідом залучення інвестицій у проекти, які там успішно реалізують, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Поспілкувався Микола Азаров і зі своїм білоруським колегою Михайлом Мясниковичем. Сторони домовилися створити транснаціональну корпорацію з виробництва складної сільськогосподарської техніки. Микола Азаров пообіцяв, що під час його офіційного візиту до Білорусі він включить до складу української делегації промисловців і фінансистів, які б могли взяти участь у цьому проекті.

Візит запланований на 7—8 жовтня цього року. До того часу Україна й Білорусь створять експертну групу для оцінки поточного стану торговельно-економічних відносин і перспективи їх розвитку після запровадження зони вільної торгівлі між Україною та Євросоюзом.

До слова, в Білорусі виявляють жвавий інтерес до процесів європейської інтеграції й нових умов торговельного режиму, які буде запроваджено з моменту утворення зони вільної торгівлі між Україною і ЄС. Це стосується й інших країн СНД. Адже тамтешній бізнес хоче використовувати переваги, які даватиме такий режим.

«В України існує близько 20 угод про зони вільної торгівлі, й жодна із них не викликає сумнівів і заперечень. Так само слід сприймати й зону вільної торгівлі між Україною та ЄС. Це абсолютно не знижує рівня митного захисту», — переконував колегу Микола Азаров.

Михайло Мясникович висловив зважену позицію, відкинувши огульні судження про ЗВТ з ЄС. Він вважає за потрібне обговорювати конкретні товарні позиції та вплив нової тарифної ситуації на режими торгівлі.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»