У зв’язку з тим, що протягом останніх кількох днів у більшості регіонів призначено нових керівників, засідання уряду проходило у форматі селектора з головами обласних державних адміністрацій. Такий підхід Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк мотивував необхідністю економії державних коштів: «Традиції щодо представлення, коли прем’єр-міністри та віце-прем’єр-міністри витрачали мільйонні кошти, щоб літати по областях і представляти голів держадміністрацій, ми залишили в минулому».

Основну увагу глава уряду приділив питанням децентралізації державного управління та розширення повноважень органів місцевого самоврядування. Однак засідання він розпочав з економічних, політичних та безпекових питань.

Так чи інакше, але нині один із головних чинників, що негативно впливає на українську економіку, — необгрунтована присутність російських військ на території нашої держави. Надскладна ситуація і з державними фінансами. Тож нещодавня заява Державного секретаря США про підготовку його країною першого пакета економічної допомоги Україні вкрай актуальна.

До того ж, є висока ймовірність, що днями рішення про фінансову допомогу схвалить Євросоюз. «Ті можливості, які ми отримаємо за рахунок пакетів економічної та фінансової допомоги від США, Євросоюзу та МВФ, дадуть нам змогу стабілізувати економічну ситуацію», — підкреслив Арсеній Яценюк.

На порозі стабілізації

Водночас силові дії Росії в Криму загрожують не лише національній, а й глобальній безпеці. «Саме тому ми ще раз закликаємо російське керівництво негайно відвести війська, виконувати двосторонні та багатосторонні угоди. Жодних підстав для військової агресії на території України у російського керівництва не було, немає і не буде. Будь-які надумані приводи, висловлені російським керівництвом, не мають жодного під∂рунтя», — заявив Прем’єр.

Він наголосив, що, незважаючи на непросту ситуацію на Кримському півострові, уряд виконує і виконуватиме свої зобов’язання перед автономією. Зокрема, останніми днями Криму перераховано 60 мільйонів гривень для покриття соціальних та інших видатків, на територію автономії постачають енергоносії тощо. При цьому глава уряду спрогнозував, що через військову агресію на півострові буде зірвано курортний сезон, що катастрофічно вплине на доходи місцевого бюджету. Зважаючи на це, Міністерство фінансів має відкоригувати доходи автономії та передбачити збільшення обсягів дотацій.

Час децентралізації

Звертаючись до голів ОДА, Арсеній Яценюк наголосив, що місцеве керівництво має відновити систему управління та керованість державою. «Ми отримали державу з порожньою казною, з повністю корумпованою системою державної влади, починаючи із самого верху до самого низу, з відсутністю правоохоронної і безпекової системи, з корумпованими судами. І зараз люди очікуватимуть швидких і чітких змін. Керівники обласних державних адміністрацій повинні жорстко, швидко й ефективно наводити лад передусім у системі державної влади», — сказав Арсеній Яценюк, поставивши вимогу, щоб очільники областей протягом двох тижнів внесли подання на керівників районних державних адміністрацій, своїх заступників і завершили формування структури регіональної влади.

Водночас глава уряду звернувся до голів ОДА із проханням злагоджено працювати з місцевими радами. «Завдання нового уряду — децентралізація влади. Права потрібно віддавати в регіони. Люди обирали обласні, районні ради, і ці обласні та районні ради повинні мати відповідні повноваження», — заявив Прем’єр. 

Відповідальність за розробку необхідного пакета реформ покладено на віце-прем’єр-міністра — міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимира Гройсмана. Він окреслив основну суть майбутніх змін. Це перерозподіл повноважень у бік органів місцевого самоврядування та створення ефективних фінансових інструментів для наповнення місцевих бюджетів. «Ми маємо побудувати успішну європейську країну. Тому нам потрібно негайно відходити від адміністративно-командних важелів управління і запроваджувати нові сучасні системи управління, що виправдали себе в країнах Європи», — наголосив Володимир Гройсман. 

Успішна підготовка до посівної є питанням номер один для економіки України. Фото УНIAН

Реалістичні підрахунки для бюджетів

А потім Прем’єр заслухав у режимі онлайн-зв’язку доповіді про стан справ на півдні та сході. Першим узяв слово голова Миколаївської облдержадміністрації Микола Романчук. Посадовець дав зрозуміти, що ситуація в регіоні — під повним контролем. Там налагоджено тісний зв’язок із місцевими органами самоуправління. Одначе негайно, на його думку, слід вирішувати питання кадрових призначень на місцях.

Подібне прохання пролунало в бік Арсенія Яценюка і з Донеччини. Там керівні важелі впливу обласної держадміністрації узяв у руки Сергій Тарута. У Запоріжжі на відеозв’язок вийшов Валерій Баранов. У стислій формі голова тамтешньої облдержадміністрації (за роботу взявся позавчора) розповів, що міський Майдан зустрів його вимогою піти у відставку. Проте опісля тригодинних перемовин цьому посадовцеві таки вдалося переконати працівників Запорізької ОДА та мітингувальників спільними зусиллями навести в області лад. Проблемою дня він вважає заборгованість 95 мільйонів гривень по захищених статтях витрат. Тому і попросив у Прем’єра відповідної допомоги.

«Крім стабілізації суспільно-політичної ситуації, для мене першочерговим завданням є заміна кадрів, формування ефективної команди людей у структурі управління», — сказав посадовець, а потім попросив главу уряду якомога швидше провести ротацію перших осіб у силових структурах, щоб нарешті перейти до активної роботи.

Обнадійливі резюме за хвилину перервав сумними цифрами міністр фінансів Олександр Шлапак. Він лаконічно у вигляді тез поінформував урядовців про стан державного бюджету та реальні очікування від мови цифр. Додав експресії й Арсеній Яценюк, передуючи виступу колеги фразою: «Прошу всіх бути реалістами. Ніхто нікому не обіцятиме того, що не буде виконано. Ситуація в країні складна, тому треба виходити з економічних і фінансових реалій та казати людям правду».

Отже, донині на місцях не затверджено 86 бюджетів, і ще два обласних —  Львівщини й Тернопільщини. Не мають затверджених бюджетів 23 райони у Волинській, 22 — у Тернопільській, 16 — у Хмельницькій та 15 — у Львівській областях.

«Незважаючи на складну ситуацію, уряд виконує всі свої зобов’язання з міжбюджетних відносин, — перейшов до іншої теми міністр. — За два останні місяці ми перерахували дотації на рівні 18,8 мільярда гривень. Кошти у регіони вже мали надійти». Зокрема, за соціальними субвенціями профінансовано 9 мільярдів гривень. Інші територіальні субвенції, за даними Олександра Шлапака, також повністю фінансуються.

А ще, відповідно до запитів Прем’єра, надано 2,4 тисячі позик щодо покриття тимчасових касових розривів місцевих бюджетів — сума перевищує 4 мільярди гривень. «Середньострокові позики двадцяти місцевих адміністративних бюджетів надано в розмірі 53 мільйони гривень. Однак ситуація все одно напружена», — звернувся до Арсенія Яценюка міністр.

Він резюмував, що за два місяці 2014-го фінансова інспекція виявила на 3,7 мільярда гривень порушень бюджетної дисципліни. З них 1,11 мільярда — витрати на оплату комунальних ресурсів. «У нас із вами дуже складні відносини з точки зору першочерговості виплат. Так, наприкінці минулого року та на початку 2014-го близько 77% коштів, які використовували місцеві бюджети, пішли на не першочергові капітальні й інші видатки. Це попри те, що була заборгованість із заробітних плат та плати за енергоносії. Для недопущення такої ситуації уряд ухвалив постанову, яка стосується порядку використання місцевих бюджетів і порядку економії цих коштів. Найближчим часом документ надійде в регіони», — заявив урядовець. У такий спосіб від Мінфіну керівники на місцях почули завдання: відшукати додаткові ресурси для збільшення місцевих бюджетів щонайменше на 2% і скорочення видатків на 1%.

Нині економічне відомство запроваджує спеціальний режим використання бюджетних коштів, «закріплюючи» позицію через Державну казначейську службу. «Жодні капітальні видатки не буде проплачено доти, доки не проплатять повністю заробітну плату та плату за енергоносії, — попередив Олександр Шлапак. — Інформую, що капітальні виплати не платять й на затратному рівні. Прошу всіх стриматися з відкриттям асигнувань на капітальні видатки. Дочекайтеся, будь ласка, кінця березня. До того часу, думаю, ми внесемо зміни до державного бюджету та зокрема міжбюджетних трансфертів. Тоді зможемо повернутися до питання, в який спосіб і в яких обсягах зможемо профінансувати бодай якісь капітальні видатки у 2014 році».

На це Арсеній Яценюк поставив запитання руба: «Ми постанову про скорочення парку автомобілів довели вже до керівників міністерств і державних облдержадміністрацій?»

Відповідь із вуст міністра почув однозначну: за кілька днів. До слова, документ дасть змогу урядовцям перейти до централізованої європейської форми роботи. Для потреб кожного з міністерств країни залишити по одному авто (без урахування оперативних машин для міліціонерів та пожежних служб). Решта — понад 1,5 тисячі автомобілів, вилучених у центральних органах виконавчої влади, оцінять і під наглядом громадськості продадуть. Кошти, звісно ж, поповнять державний кошик.

Терміново до посівної

Окремою темою селектора стала підготовка до посівної. З цього приводу глава уряду поставив завдання міністрові аграрної політики та продовольства Ігореві Швайці, а також головам ОДА провести термінову нараду із сільгоспвиробниками, експортерами і постачальниками пально-мастильних матеріалів. «Підготовка до посівної — завдання номер один. Це питання продовольчої безпеки держави, додаткового надходження коштів до державного бюджету та репутації України як одного з основних експортерів зернових та агропромислової продукції на території Європи», — окреслив завдання Прем’єр.

Вадим ПРОЦИШИН,
Катерина МАЦЕГОРА,
  
«Урядовий кур’єр»

ПОВАГА

Лиха година виявила патріотів

Кабінет Міністрів на вчорашньому засіданні розглянув питання про додаткове фінансове забезпечення і додаткові виплати для військовослужбовців Збройних сил. А Прем’єр доручив невідкладно профінансувати ці видатки, заявивши, що, попри порожню скарбницю, для героїв України уряд зробить усе, щоб вони відчували повагу та підтримку держави. 

«Від імені уряду дозвольте висловити слова найвищої подяки Збройним силам та Військово-морським силам, розташованим на території АР Крим. Це люди, які присягнули народові України і виконали присягу. І те, що українські Збройні сили не здались агресорам, — свідчення високого патріотичного духу, національної гідності, яка є сьогодні в Україні», — заявив Арсеній Яценюк.

Збори трудового колективу «Урядового кур’єра» вчора ухвалили рішення про утримання одноденного заробітку працівників редакції для фінансової допомоги українським військовослужбовцям у Криму.