«Я ставлю завдання, щоб до початку зимового періоду всі системи життєзабезпечення було перевірено. У нас кожна лікарня, кожен соціальний об’єкт повинен бути обладнаний дизель-генератором з необхідним запасом пального, щоб у разі аварійного відключення продовжити їх безперебійну роботу», — заявив глава уряду Микола Азаров на спільних штабних навчаннях «Порядок організації протидії загрозам і ліквідація наслідків надзвичайних ситуацій у м. Київ у зимовий період».

Крім того, Прем’єр-міністр вимагає від обленерго розчистити просіки, якими йдуть лінії електропередач, а особливу увагу приділити тим небагатьом населеним пунктам, життєдіяльність яких забезпечується однією такою лінією. Те саме стосується й газозабезпечення, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Судячи зі звітів, зима цьогоріч нас не заскочить зненацька. Фото Oлега МAРКЕВИЧA

Висновки зроблено

Микола Азаров також заявив, що ситуація, коли відповідні служби не готові до складних погодних умов чи надзвичайних ситуацій, неприпустима. Він нагадав, як 22 березня 2013 року рясні снігопади, що вдарили по столиці, фактично упродовж доби паралізували життя міста. «Треба, перш за все, сказати, що ДСНС, Міноборони, КМДА зробили все можливе, аби зменшити негативний вплив майже місячної норми опадів, які випали протягом кількох годин. Але розбір ситуації потім засвідчив, що ми були неготові до реагування на стихійне лихо такого масштабу. Тобто ми не мали у своєму розпорядженні достатньої кількості техніки, не було все продумано, як цього вимагає така ситуація, не було скоординовано всіх дій відповідних фахівців і керівників», — сказав глава уряду.

При цьому він підкреслив, що влада і відповідні служби володіли інформацією про майбутню стихію. Тому, за словами Миколи Азарова, головне завдання оперативного штабу — налагодити належну систему попередження, інформування та координації всіх служб.

Крім того, Прем’єр доручив профільним відомствам вже зараз розпочати підготовку запасів усього того, що може знадобитися у складний зимовий період. «Хоч як би це було важко зараз у плані фінансування соціальних витрат, які в нас на першому місці, інше завдання — підготовка до надзвичайних ситуацій — це також турбота про людей, те саме соціальне завдання», — цитує УНІАН слова глави уряду.

Микола Азаров також доручив організувати систему постійної співпраці та залучення волонтерських організацій до запобігання надзвичайним ситуаціям і ліквідації їх наслідків.

Заслухавши доповіді учасників штабних навчань щодо ліквідації можливих надзвичайних ситуацій, пов’язаних з аномальними снігопадами, Прем’єр заявив: «Побачене мною свідчить про те, що ви зробили правильні висновки щодо негод, які були на початку року. Це дає нам упевненість у тому, що ваші служби зможуть швидко ліквідувати надзвичайну ситуацію, якщо вона повториться».

Запобігти  й поінформувати

У свою чергу віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул, який теж взяв участь у навчаннях, повідомив, що розпочато оновлення системи оперативного реагування на надзвичайні ситуації за участю всіх служб, які має бути залучено до цього. «Для цього в кожній області створено оперативні штаби, актуалізовано механізми реагувань та приведено в готовність Міжвідомче угрупування сил у складі понад 40 тисяч чоловік, підготовлено спеціальну, автодорожню та комунальну техніку», — сказав він.

А голова Державної служби з надзвичайних ситуацій Михайло Болотських підкреслив, що спільні навчання дають змогу відпрацювати взаємодію, мобілізувати всіх учасників, які можуть долучатися до ліквідації надзвичайних ситуацій, — від військових до волонтерів.

Як повідомляє прес-служба віце-прем’єра, у спільних тренуваннях у Києві взяли участь 230 керівників, що входять до оперативного штабу. Зокрема, це керівництво ДСНС, комунальних служб та енергопостачальних компаній столиці, Міноборони, МВС, МОЗ, Мінрегіону, Міненерговугілля, Мінінфраструктури, Укравтодору та інших відомств, дислокованих у столиці. Також залучено близько 70 одиниць техніки від ДСНС, Міноборони, МВС, Мінрегіону, Міненерговугілля, Мінінфраструктури, Укравтодору, Київської міської та Київської обласної держадміністрацій.

«За складністю поставленого завдання та кількістю учасників і залученої техніки це наймасштабніші тренування в столиці за останні роки… Своєчасні скоординовані дії служб, які мають працювати на запобігання, а також оперативне інформування населення, — запорука оперативної ліквідації та мінімізації ризиків під час виникнення надзвичайних ситуацій. Дії служб мають чітко координуватися в рамках міста, а за необхідності Державна комісія з надзвичайних ситуацій надаватиме підтримку за допомогою спеціалізованої та важкої техніки, рятувальників, військових та інших підрозділів», — запевнив Олександр Вілкул.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»