У Кабінеті Міністрів поки що не володіють достеменними даними про реальну кількість запасів вугілля на видобувних складах державних та приватних шахт. Із запасами блакитного палива у вітчизняних підземних газових сховищах ситуація для урядовців більш-менш зрозуміла, однак не прозора. Щоб запобігти проблемам в енергетичній галузі та не посилити їх негативний вплив на життя українців під час наступного опалювального сезону, українська сторона звернулася по допомогу до міжнародної експертної місії з енергетичних питань. 26 аналітиків від 7 урядів країн-членів ЄС, США та Канади два місяці тому почали активно розробляти відповідну інформаційну мапу та план реагування на можливі виклики.

Незалежні дані у формі звіту на стіл Прем’єр-міністрові Арсенію Яценюку поклав у ході засідання антикризового енергетичного штабу старший радник міністра енергетики США з міжнародних питань Вільям Браян. Та перед тим як надати йому слово, глава уряду пояснив: «Звіт базується на даних, отриманих від усього складу Кабінету Міністрів. Це український звіт про вітчизняну енергетику».

Зупинка роботи Придніпровської ТЕС через брак вугілля марки «А» — один із прикладів кризи в галузі. Фото УНІАН

Де купувати вугілля?

Як пояснив високопосадовець зі США, Україні пропонується два плани. У першому прописано шляхи забезпечення сталого проходження осінньо-зимового опалювального сезону, а в другому — перехідний період нашої держави до енергетичної незалежності строком від 2 до 5 років. Арсеній Яценюк не поспішав ні хвалити, ні критикувати прописані рекомендації. Мовляв, усі висновки буде зроблено після виступів пов’язаних з енергетичним сектором посадовців. Так, із трибуни в залі засідань уряду почергово мали слово міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин, голова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв, керівник ДТЕК Максим Тимченко, в. о. генерального директора Центренерго Ігор Балабанов і генеральний директор ПАТ «Донбасенерго» Едуард Бондаренко.

Володимир Демчишин резюмував, що нині в нашій країні ситуація з готовністю до зими набагато скрутніша, ніж була торік. Він пояснив, що за півроку в країні (без урахування тимчасово окупованих територій) споживання електроенергії зменшилося на 12%. Зменшилися й запаси вугілля. Для проходження опалювального сезону його відомство планує акумулювати на вітчизняних теплоелектростанціях близько 3 мільйонів тонн вугілля. Йдеться про різні марки й ТЕЦ різної форми власності. «Зараз у нас запас — 1,5 мільйона тонн вугілля. З них близько 900 тисяч тонн марки «Г» і 600 тисяч тонн — антрацитове, — розповів міністр. — Головна проблема в накопиченні вугілля — брак коштів. Щоб його завезти, слід підписати договори із зовнішніми постачальниками. До початку опалювального сезону нам потрібно завезти від 600 тисяч до мільйона тонн».

До речі, відомство закуповуватиме вугілля, де тільки видасться можливим: морським шляхом з Південно-Африканської Республіки, зі США, з Австралії. У фокусі уваги навіть Росія.

За прогнозом Володимира Демчишина, полегшити ситуацію має Енергоатом, який до кінця року поставив за мету виробляти до 60% електроенергії, а за 2—3 роки ще збільшити показник. «Ми зможемо зменшити залежність від вугілля на 5 мільйонів тонн щорічно», — запевнив міністр.

Прем’єр на ці слова не зважав. Діалог був таким:

— Куди діваєте гроші за електроенергію? Чи гарантуєте громадянам, що зимою не буде віялових відключень та в домівках буде тепло?

— Так. Якщо ми ефективно використаємо кошти і якщо ДТЕК не саботуватиме поставки вугілля на станції.

Цікаво, але згідно з даними звіту міжнародних фахівців, Україні не вистачає 7 і 11 мільйонів тонн вугілля марок «А» і «Г» за умови -5 та відповідно -20 градусів за Цельсієм.

На черговому засіданні уряду Прем’єр вимагатиме конкретики: «Скільки вугілля законтрактовано, завозиться та буде в країні протягом опалювального сезону?» Одне слово, потрібен сформований баланс електроенергії.

Учасники ринку висловлювалися також. Зокрема в Центренерго заявляють про потребу в 2 мільйонах 800 тисячах тонн вугілля. 1,2 мільйона тисяч тонн марки «А», 1,4 мільйона тисяч тонн марки «Г» і 200—250 тисяч тонн від іноземного постачальника.

Після цього Арсеній Яценюк попросив винести на розгляд уряду перелік ТЕЦ та обсяги вугілля, накопичені на них. Там має бути, за ідеальним сценарієм, незнижуваний залишок. Окрім цього, на засіданні прийматимуть рішення про юридичне оформлення та створення міжвідомчої робочої групи з питань підготовки до осінньо-зимового сезону.

Субсидії мають діяти

Прем’єр висунув вимогу призначати тарифи на електроенергію та газ на конкурентній основі. До керівництва НКРЕКП він звертався так: «Мене цікавить реальність, ринковість і прозорість тарифу, бо це потім лягає у платіжки українців».

Андрій Коболєв резюмував, що запаси газу в українських підземних сховищах становлять близько 13 мільярдів кубометрів. Для проходження сезону потрібно майже 19 мільярдів кубів. На серпень заплановано переговори щодо організації віртуального реверсу газу з Євросоюзу в Україну за участю Єврокомісії. А на вересень-жовтень анонсують підписання тристоронньої угоди про постачання російського газу до України у форматі Україна — Європейський Союз — Росія в період опалювального сезону 2015—2016 років. Арсеній Яценюк попросив, щоб ця угода була чинною до кінця березня 2016-го.

Потім він заявив, що без ефективної програми субсидій неможливо буде забезпечити високий рівень розрахунків за енергоносії. Тож уряд переходить в щотижневий режим аналізу субсидій, які призначають українцям.

«Згідно зі звітом, для проходження зими нам уже в серпні потрібно виконати роботу із 25 пунктів. Питання надкритичне. У нас залишилася дуже невелика можливість виправити ситуацію в енергетичному секторі», — резюмував глава уряду.